Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat is ECC geheugen en hoe beschermt het jouw data?

Wat is ECC geheugen en hoe beschermt het jouw data?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: maart 21st, 2021·4,6 min read·

ECC geheugen is de meest betrouwbare keuze voor geheugen. ECC kan helpen met het verminderen van downtime en dataverlies waarmee je bedrijf duizenden euro’s kan besparen. Daarom is het een uitstekende keuze voor elke bedrijfskritische computer.

ECC geheugen is een sterke keuze voor Rugged Systemen

Onze Karbon 700 staat bekend om zijn sterke prestaties en combineert extreme duurzaamheid met betrouwbaarheid in uitdagende omgevingen. Voor de ultieme betrouwbaarheid raden we aan om je systeem te configureren met ECC geheugen. De K700 biedt dit als een optie, met tot 64 GB aan ECC geheugen. Veel van onze systemen bieden dit als een mogelijkheid aangezien ECC geheugen een veel gevraagde functionaliteit is voor iedereen die zich bezighoudt met data-integriteit en de beste, meest betrouwbare oplossing vereist.

Wat is ECC geheugen precies? Waarom zou je het nodig hebben en wat zijn de voordelen?

Wat is ECC geheugen?

ECC staat voor Error Correcting Code ofwel foutcorrigerende code. Kort samengevat refereert ECC naar de mogelijkheid van een component om fouten in data geheugen te kunnen detecteren. Dat gebeurt zonder daar extra computercapaciteit voor te gebruiken. Om te begrijpen waarom dit soms nodig is moeten we eerst kijken hoe flashgeheugen-modules precies werken.

Hoe werkt flashgeheugen?

In een flash chip Flash Memory Installedbevinden zich cellen. Elke cel heeft een van de twee mogelijke staten; 0 of 1. De staat van elke cel wordt door de geheugencontroller gechecked en gecombineerd tot een binaire reeks, daarna wordt het vertaald naar data op onze computer. Je kunt bijvoorbeeld het getal 135 in binair uitdrukken als 010000111. Zonder te diep in binaire notatie te duiken, onthoud dat elk nummer in een binaire reeks een hele andere waarde heeft en dat ze behoorlijk lang kunnen zijn.

Nu terug naar onze flash cellen. De flash cellen hebben elektriciteit nodig om een bepaalde staat aan te houden. Een bepaald voltage wordt door het systeem geleverd afhankelijk van de staat die de cel moet hebben; een 1 of een 0. In vluchtige flash toepassingen zoals computer RAM hebben de cellen continu stroom nodig om hun staat aan te houden (dit is waarom je RAM leeg raakt wanneer je je computer afsluit). Soms kan statische elektriciteit of interferentie van buitenaf een cel per ongeluk de verkeerde kant op flippen (van 1 naar 0 of andersom). Zoals je misschien verwacht kan dit een hoop negatieve gevolgen hebben.

Een simpel geheugen flip voorbeeld

Laten we kijken naar ons eerdere binaire voorbeeld: het nummer 135 is uitgedrukt in de binaire reeks 010000111. Als een van die cellen per ongeluk flipt dan je zien hoe dramatisch de data verandert:

Hamming Code

Visualisatie van een Hamming Code

010000111=135

110000111=391

011000111=199

010100111=167

000000111=7

Dit is slechts een simpel voorbeeld. Afhankelijk van wat je computer doet met deze data kan een memory flip iets kleins veroorzaken, bijvoorbeeld een kleine vertraging. Maar ook iets rampzaligs zoals een volledige computercrash of het sturen van een verkeerd commando naar het aangestuurde systeem. Een 8 GB geheugenmodule krijgt rond de 5 van deze fouten per uur tijdens het gebruik, maar voor de gemiddelde computergebruiker is de impact onmerkbaar. Echter in het geval van bedrijfskritische servers of computers kunnen deze fouten snel uit de hand lopen en dure problemen veroorzaken. Ze zorgen ervoor dat de integriteit van data en functionaliteit minder wordt.

Bij dit soort gevoelige toepassingen komt het ECC geheugen het meest tot zijn recht. Deze speciale, vaak wat duurdere, geheugenmodules hebben een ingebouwde controller die een parity code genaamd Hamming Code bevat. Als een van de bits een fout maakt kan deze code dat repareren en de correcte data naar de hostcomputer sturen. Dit werkt door een algoritme te gebruiken die data op een bepaalde manier schrijft, zodat de formule overeenkomt met stukjes data. Hamming Codes kunnen dan succesvol de gegevensconsistentie checken met een minimale hoeveelheid overbodige data, wat helpt bij computer RAM. Deze methode is echter niet heel effectief in situaties waar de foutpercentages veel hoger zijn.

Wanneer moet ik ECC geheugen gebruiken?

Het klinkt als een no-brainer om ECC in je computer te hebben. Een complicatie is echter dat ECC geheugen ook een ondersteunend moederbord, chipset en processor nodig heeft. Dit is in combinatie met de extra kosten die erbij komen kijken, meestal genoeg reden voor een klant om niet voor EC geheugen te kiezen. Daarnaast is er een 2-3% afname in prestaties vergeleken met normale desktop-geheugen door het datagebruik van het dataverwerkingsalgoritme.

Wanneer je een permanent actieve, bedrijfskritische computer hebt die risico loopt bij geheugenfouten, dan kan ECC helpen met het voorkomen van downtime en dataverlies. De oorspronkelijke investering in ECC geheugen kan uiteindelijk duizenden euro’s besparen wanneer je productielijn blijft werken. Immers, geheugenfouten kunnen ook downtime bij productielijnen veroorzaken.

ECC geheugen is de beste keuze voor Rugged systemen

Onze Karbon 700 staat bekend om zijn sterke prestaties gecombineerd met extreme duurzaamheid en betrouwbaarheid in uitdagende omgevingen. Voor de ultieme betrouwbaarheid raden we aan om je systeem te configureren met ECC geheugen. De K700 biedt dit als een optie met tot 64 GB aan ECC geheugen. Veel van onze systemen bieden deze optie aangezien ECC geheugen een veel gevraagde functionaliteit is. Vooral voor iedereen die zich bezighoudt met data-integriteit en de beste, meest betrouwbare oplossing zoekt.

De Onlogic Karbon 700 computer, voor ultieme betrouwbaarheid en te configureren met ECC geheugen

ECC is een van de vele manieren waarop onze nieuwe oplossingen downtime verminderen en hardwareonderhoudskosten besparen. Wil je weten of ECC geheugen past bij jouw project? Neem contact op met een van onze sales engineers om meer te leren.

Notitie: Dit artikel is gepubliceerd op 26 augustus 2015. Op 20 januari 2021 is de inhoud ervan bijgewerkt.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: OnLogic

OnLogic is a global industrial computer manufacturer that designs highly-configurable, solution-focused computers engineered for reliability for the IoT edge.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen