Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat is de PCIE Mini Card en waarom nu?

Wat is de PCIE Mini Card en waarom nu?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: oktober 16th, 2007·2,3 min read·

UPDATE (2/25/20): Op zoek naar de laatste informatie over PCIe? Bekijk ons nieuwe artikel over PCIe 4.0, dat de laatste updates van de standaard doorloopt, inclusief snelheidsupgrades en een preview van PCIe 5.0.

PCI Express (PCIe) mini-kaartslots verschijnen steeds meer sinds de introductie van het Santa Rosa-platform op Mini-ITX-moederborden (lees hier meer over Mini-ITX). De PCIe Mini-kaart gaat echter al geruime tijd mee en wordt gebruikt in op maat gefabriceerde laptops als draadloze apparaten. De meeste documentatie die ik over deze kaarten heb gelezen, dateert uit 2005. Wat in de technologie-industrie een volledig leven geleden lijkt. Dus waarom maakt het nu zijn intrede in het Mini-ITX gebied?

Wat is the PCIe Mini Card?

Logic Supply mini pcie card

De PCIe Mini-kaart is een vervanger voor de Mini PCI-kaart die op veel Mini-ITX-moederborden zit. Het heeft de helft van het formaat van een Mini PCI-kaart, met afmetingen van 30 mm x 51 mm. Verder heeft het een 52-pins edge-connector in tegenstelling tot de 100-pins stacking-connector van Mini PCI Type I & II-kaarten en de 124-pins edge-connector van Mini PCI Type III. De nieuwe kaart is gemodelleerd naar de Mini PCI Type III, maar zonder bevestigingsclips aan de zijkant.

Het slot op een moederbord moet zowel een x1 PCI Express link als een USB 2.0 link ondersteunen, omdat de PCIe Mini-kaart zowel PCI Express- en/of USB 2.0 connectiviteit kan gebruiken. Deze PCIe-kaart heeft een 2,5 Gb/s serial bus, wat een aanzienlijke verbetering van de connectiviteit oplevert.

Waarom nu?

Zoals ik hierboven al aangaf, is deze kaart niet volledig nieuw. Dus waarom nu pas de introductie? Zover ik kan zien, lijkt het erop dat het iets te maken heeft met het maximale uit Windows Vista te halen. Intel Turbo Memory (codenaam Robson) is een uitbreidingscomponent voor flashgeheugen voor de PCIe Mini-kaartslot. Zonder hier te technisch over te doen (wat zeker niet een van mijn sterke punten is), kan de Turbo Memory twee taken uitvoeren (ReadyBoost en ReadyDrive – cachefuncties van Windows Vista) in een klein, intern pakket.

Dus nu we Mini-ITX-moederborden hebben met volledige Vista Premium-ondersteuning, is het logisch dat dezelfde kaarten ook PCIe Mini-kaartslots zouden bieden. Er kunnen hele andere redenen zijn, zoals het feit dat Mini PCI wordt uitgefaseerd door de PCIe Mini kaart-standaard; dit komt echt doordat PCIe PCI vervangt.

Onze ML350 industriële, fanless computer heeft ook 2 PCIe Mini-kaartslots en 1 mSATA-slot in een compacte form factor. 

ML350 industrial computer with PCIe Mini Card slots

Onze ML350 bevat 2 PCIe Mini-kaartslots en 1 MSATA-slot in een compacte form factor.

Mini PCIe kaarten & Industriële computers

Bij OnLogic integreren we Mini PCIe-kaarten om meer configuratie-opties en functionaliteit te bieden. Dankzij mPCIe kunnen we CANbus, Wi-Fi, Bluetooth en 4G inschakelen in veel van onze small form factor computers.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Kristina Bond

Kristina Bond was the Marketing Director for Logic Supply from 2007 to 2012. She graduated from Savannah College of Art and Design in Savannah, Georgia with an M.F.A. in photography and a B.F.A in photography and communication from Shepherd University in Shepherdstown, WV. While technology and Logic Supply remain close to her heart, she moved on from the company in June 2012 to do marketing for the restaurant industry. To get in touch with Kristina, please contact kristina@kristinadrobny.com.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen