Wat is AMD Embedded, en waarom nu?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: januari 20th, 2020·5,7 min read·

AMD Embedded is het allernieuwste aanbod op industrieel gebied. Maar wat is AMD Embedded en waarom zou je het gebruiken? Lees verder om erachter te komen.

AMD Embedded is niet zomaar typische CPU-hardware voor consumenten. Hoewel AMD Embedded processors overeenkomsten vertonen met hun tegenhangers voor consumenten, richt AMD Embedded zich op commerciële en industriële implementaties. Dat vertaald zich onder andere in componenten met een lange levenscyclus en ondersteuning – een belangrijke factor voor industriële standaardisatie. Met mogelijkheden variërend van low power oplossingen tot high-end serverproducten kan AMD Embedded worden gebruikt voor standaardisatie op grote schaal. Dit omvat collecties van edge apparaten, nodes of gateways, evenals de edge servers die de volledige infrastructuur van een commerciële of industriële onderneming beheren en controleren.

AMD heeft deze markt veroverd met hun nieuwe Zen-architecturen, die schaalbaarheid in deze productlijn introduceren. De AMD Zen-architectuur kan extreem goed worden geschaald van low-end opties vanaf 6W helemaal tot aan 225W powerhouse-processors. De Zen-architectuur is ontworpen om de prijs-prestatieverhouding te verhogen, evenals de prestaties per watt. Dit bezorgt klanten een veel lagere TCO (Total Cost of Ownership) om betaalbare, betrouwbare en efficiëntere implementaties te leveren.

Voordelen van AMD Embedded

Een unieke AMD-functie die schaalbaarheid mogelijk maakt, wordt de Infinity Fabric-architectuur genoemd. Wanneer meer rekenprestaties vereist zijn, kan de Zen-processorarchitectuur Infinity Fabric gebruiken om niet alleen raw rekenvermogen te verzamelen, maar ook de beschikbare I/O’s te vergroten. Elke chiplet heeft 2 core complexes (CCX) van 4 cores, voor een totaal van 8 cores per chiplet, evenals een grote cache bank. Deze chiplets communiceren allemaal met elkaar en met de I/O controller die. De taak van de I/O chip is het verwerken van alle outputinterfaces van het systeem, inclusief PCIe, geheugen en andere benodigde sideband signalen. In plaats van een enkele grote silicon-die heeft AMD interconnecties met hoge bandbreedte ontworpen waarmee kleinere dies kunnen worden gecreëerd. Deze kunnen worden gebruikt in verschillende productlijnen, wat leidt tot een hogere yield en veel lagere productiekosten. Dit is slechts één gebied waar AMD een lagere TCO genereert voor grootschalige IoT-implementaties.

Een afbeelding van het AMD Ryzen Embedded-logo

Een van hun producten die gebruik maakt van Infinity Fabric is een 3e generatie Ryzen “Matisse” processor. Deze reeks aan krachtige aanbiedingen ondersteunt maximaal 2 compute chiplets op één processor en een I/O-die. AMD schaalt ook dit ontwerp op en creëert zo high-end mogelijkheden met 8 chiplets en een nog grotere I/O-die om ervoor te zorgen dat hun edge servers een groot aantal apparaten efficiënt kunnen verwerken. Bovendien zorgt de apart gehouden I/O-die voor systeemgeheugen, PCIe-kanalen en andere signalen terwijl de gegevensverwerking aan de rekenkernen wordt overgelaten. Dit laat op zijn beurt meer fysieke ruimte over op de die om veel meer low-level cache te bieden en zo de prestaties verder te verbeteren.

AMD Embedded schaalt op andere manieren om de prestaties te verbeteren en kosten te verlagen. AMD’s 7-nanometer proces biedt een hogere transistordichtheid, betere prestaties en een lager stroomverbruik. AMD maakt ook gebruik van de Zen-architectuur op 14nm- en 12nm-processen tegen lagere kosten om de juiste oplossing te vinden voor de behoeften van elke klant.

De uitstekende prestaties per watt en lage kosten van deze processors maken ze een aantrekkelijke optie voor edge- en IoT-projecten. Embedded computers kunnen worden ingezet in verschillende omgevingen, waaronder locaties die niet zeer geschikt zijn voor technologie. Stof, puin en corrosieve stoffen die ontstaan tijdens productie vernietigen al snel computers die niet zijn ontworpen voor deze omgevingen. We lossen dit probleem op met de Hardshell Fanless Technology om systemen af te sluiten van deze verontreinigingen en hun levensduur te verlengen. Fanless systemen hebben echter een maximale hoeveelheid warmte die ze kunnen afvoeren. Dit creëert een afweging tussen efficiëntie, kracht en formaat. AMD Embedded daagt die afwegingen uit met capabele low-watt verwerking. Hierdoor leveren AMD mini pc’s meer kracht naar de edge-implementaties zonder in te leveren op rekencapaciteit.

Verbeterde PCIe snelheid en lanes

De nieuwe line-up van AMD gebruikt PCIe Gen 4.0 en verdubbelt de bandbreedte van de vorige PCIe Gen 3.0. Hierdoor ondervinden PCIe solid-state NVMe-drives die werden gebottlenecked door de PCIe-bus hier niet langer beperkingen van. Voor klanten die meerdere I/O-kaarten met hoge bandbreedte nodig hebben, biedt AMD tot 128 PCIe Gen 4.0 lanes in hun Epyc ™ lijn. Vooral datacenter- en connectionnodes profiteren van de toegenomen gegevensverwerking en opslagcapaciteit. Hierdoor kunnen klanten met grote implementaties, waarvoor meerdere edge apparaten nodig zijn, snel en efficiënt communiceren met de AMD Epyc Edge server.

Verbeterde cache formaat en prestaties

AMD is ook bezig geweest met het vergroten van de cachegroottes van hun processors. Het 7nm-proces zorgt voor een verhoogde transistordichtheid, wat leidt tot een evenredige toename van de potentiële cachecapaciteit en een lager stroomverbruik. In dit on-die-geheugen slaat de processor de data, verwerkingsverzoeken en outputs op. Het vergroten van de cachegrootte verhoogt het aantal inputs en gegevens die het kan verwerken. Dit bespaart veel tijd in cache-intensieve toepassingen, wat zich vertaalt naar vlotte prestaties en snelle taakuitvoering.

Verbeterde discrete graphics prestaties

Verbeterde CPU-prestaties zijn niet het enige voordeel van AMD Embedded technologie. AMD brengt ook ongelooflijke grafische prestaties naar de embedded-ruimte. Wanneer kleinere industriële apparaten GPU-berekening vereisen, bieden de oplossingen die AMD’s Radeon Vega-graphics rechtstreeks op het Silicon integreren hogere rekenkracht en ondersteuning voor meer high-resolution displays dan concurrerende aanbiedingen op de markt.

Met Vega heeft AMD 2 tot 3 keer de grafische prestaties gerealiseerd van andere geïntegreerde graphics, gemeten naar FLOPs (Floating Point Operations per Second). Deze waarde bepaalt hoeveel 32-bits berekeningen de grafische processor elke seconde kan oplossen. Dit is van cruciaal belang voor image-based verwerkingstaken die verder gaan op de edge. Toepassingen zoals digital signage, medische beeldvorming, casino’s en entertainment profiteren van deze prestatieverbetering. Deze ingebouwde discrete grafische processors pakken thermische problemen aan door uitstekende prestaties te bieden met een laag wattage. Dit maakt grafische verwerking mogelijk in kleinere fanless systemen die afhankelijk zijn van passieve koeling om de temperatuur te regelen. De betrouwbaarheid van fanless computersystemen resulteert in een gemiddeld lagere tijd tussen storingen.

Ga van start met AMD Embedded computers

Een foto van drie embedded industriële computers van OnLogic

Met een uitstekende kostenverhouding, geoptimaliseerde efficiëntie en capabele onboard graphics biedt de embedded processorlijn van AMD rendabele nieuwe opties voor de embedded markt. Klik hier voor meer informatie over hoe OnLogic en AMD samenwerken om krachtige en betrouwbare mini pc’s te maken. Je kunt ook bladeren door onze lijn met AMD Embedded pc’s met verschillende form factors en configuratie-opties. Er zijn een verbluffend aantal opties voor embedded edge computers. We hebben handleidingen gemaakt over hoe je de juiste edge computer kunt vinden en de verschillen tussen edge computers om je te helpen met zoeken. Vergeet niet om te abonneren op de I/O Hub om op de hoogte te blijven van de nieuwste AMD Embedded technologie.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Alejandro Vinals

Alejandro is an electrical engineer on the OnLogic engineering team.