Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat is alle ophef over CAN Bus?

Wat is alle ophef over CAN Bus?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd, Techniek uitgelegd·Published On: juli 10th, 2020·4,2 min read·

Het Internet of Things, de trend waarbij steeds meer embedded apparaten verbonden raken, blijft in omvang toenemen. Er zijn veel voorspellingen gedaan die zeiden dat er in 2020 meer dan 50 miljard ‘dingen’ met het internet, de cloud en met elkaar verbonden zouden zijn en dat het gemiddelde aantal aangesloten apparaten per huishouden op 50 zou komen te liggen. Naar alle waarschijnlijkheid is deze voorspelling uitgekomen. Dit aantal omvat alle apparaten, machines en sensoren die overal in onze moderne wereld bestaan en dit zal alleen maar toenemen. Maar er is nog een ander aspect van systeemcommunicatie dat net zo belangrijk is voor de toekomst van deze steeds complexere technologieën – CAN bus.

De manier waarop apparaten, sensoren en systemen lokaal communiceren is voor hardwarefabrikanten, leveranciers en integrators een net zo belangrijke overweging als de manier waarop informatie in de cloud wordt verwerkt. Hoewel er een hele reeks aan communicatieprotocollen en -methoden beschikbaar zijn om het ene systeem rechtstreeks met het andere te laten ‘praten’, zien we een groeiende interesse in het gebruik van CAN bus communicatie voor een breed scala aan industriële toepassingen.

Maar waarom is CAN, wat staat voor Controller Area Network, ineens zo’n aantrekkelijke industriële computeroptie geworden? Wat zijn de inherente voordelen bij het gebruik van deze specifieke communicatiemethode in embedded systemen?

Wat is CAN bus?

CAN bus is een message-based protocol waarmee individuele systemen, apparaten en controllers binnen een netwerk kunnen communiceren. Over het algemeen is een ‘bus’ een communicatiesysteem dat data tussen componenten uitwisselt. Een Controller Area Network (CAN) maakt gegevensoverdracht mogelijk in een systeem dat niet op een andere manier is verbonden met een netwerkhostingapparaat. Zo heeft OnLogic met klanten samengewerkt om landbouwapparatuur zoals maaidorsers en andere complexe machines uit te rusten met hardware geschikt voor CAN, waardoor de verschillende apparatuurcomponenten efficiënt en effectief informatie aan elkaar kunnen doorgeven.

Na de introductie, mid-jaren 80, heeft CAN bus communicatie zich tot ver buiten de automotive industrie ontwikkeld, waar het voor het eerst op grote schaal werd toegepast. Voordat CAN bus aan populariteit won, kon de bekabeling in voertuigen kilometers kabel bevatten, waarbij bundels van 8 of meer kabels nodig waren om verschillende signalen van en naar onderling verbonden voertuigsystemen te transporteren. De CAN bus maakt daarentegen gebruik van een high-speed (25 kbps – 1 Mbps) twisted pair bedradingssysteem, waardoor de hoeveelheid kabel die nodig was om systeemcomponenten effectief te laten communiceren aanzienlijk werd verminderd.

Hoewel CAN nog steeds een veel gebruikte optie is in moderne in-vehicle computers, zoals de Karbon-serie van OnLogic, wordt CAN bus nu ook geïmplementeerd in een breed scala aan embedded en industriële toepassingen, van assemblagelijnen en medische machines tot gebouwautomatisering en toegang tot beheerinstallaties.

Wat zijn de voordelen van CAN?

Geïntegreerde CAN bus communicatie biedt een aantal voordelen aan industriële pc-gebruikers, waaronder:

  • Snelheid – CAN-gegevensoverdrachtsnelheden zijn veel hoger dan traditionele analoge bekabeling, aangezien meerdere berichten tegelijkertijd naar alle aangesloten apparaten, sensoren of actuatoren kunnen worden verzonden.
  • Flexibiliteit – Vanwege de gepaarde, enkele kabel-tweedraads structuur, biedt CAN bus verhoogde installatie- en onderhoudsflexibiliteit. CAN-systemen bevatten niet alleen aanzienlijk minder kabels, waardoor ze gemakkelijker te installeren zijn, maar het toevoegen van nieuwe componenten aan een systeem vereist veel minder moeite. Daarnaast worden de complicaties bij het diagnosticeren en aanpakken van signaalproblemen aanzienlijk verminderd.
  • Betrouwbaarheid – CAN-communicatie is niet alleen veel minder gevoelig voor magnetische interferentie dan analoge bedrading, maar vereist ook minder kabels en connectoren, waardoor het aantal zwakke plekken aanzienlijk wordt verlaagd.
  • Kosten – De lagere hardwarekosten en minimale signaalverwerkingsvereisten maken CAN tot een ideale oplossing voor embedded toepassingen die communicatie met meerdere processors met een beperkt budget vereisen

Hoe wordt CAN bus gebruikt bij industriële computers?

In een geautomatiseerde industriële installatie wordt CAN bus meestal gebruikt als onderdeel van een gedistribueerd controlesysteem, waarmee vitale systemen worden verbonden die verspreid zijn over een industriële faciliteit. Over het algemeen maakt een Human Machine Interface (HMI) het mogelijk voor de operator om met het systeem te communiceren. Van daaruit geven programmeerbare logische controllers (PLC’s) die opdrachten door via de CAN bus interface naar de sensoren, actuatoren, motoren of andere mechanische systemen die de gewenste actie uitvoeren

CAN wordt vaak aangetroffen bij productielijnen in productieomgevingen, waardoor operators en apparatuur effectief kunnen communiceren bij elke stap van het assemblageproces. Gebouwautomatisering is een ander gebied waar de snelheid, relatief lage kosten en installatiegemak CAN bus communicatie tot een populaire keuze hebben gemaakt om toegangscontrole-, beveiligings– en omgevingssystemen met elkaar te verbinden.

De toekomst van CAN bus communicatie

Nu het Internet of Things blijft groeien en steeds complexere systemen omvat, zal het standaardiseren van de communicatiewijze waarop onderdelen met elkaar communiceren essentieel zijn om compatibiliteit, uitbreidbaarheid en een lange levensduur van de installatie te garanderen. Hier bij OnLogic werken we samen met klanten om CAN bus communicatie te implementeren in een breed scala van op maat gemaakte embedded systemen en zien een mooie toekomst voor de technologie tegemoet, met name in productieomgevingen en in moderne gebouwautomatiseringstoepassingen.

Opmerking: deze blog heeft als publicatiedatum 10 juli 2014 en is geüpdatet op 10 juli 2020.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen