Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Wat zijn de verschillen tussen USB generaties?

Wat zijn de verschillen tussen USB generaties?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: mei 10th, 2021·2,5 min read·

De verschillen tussen USB-generaties komen neer op de oplaadmogelijkheden van het apparaat en snelheid van data-overdracht. Beide hebben we besproken in onze blog USB type-C en USB 3.1. Maar er valt zoveel te ontdekken op het gebied van de naamgeving en de mogelijkheden van USB. Dus wilden we dieper ingaan op de snelheden van data-overdracht van USB in een nieuwe Tech Edge-video. Bekijk de video of lees de transcriptie hieronder en abonneer je op ons kanaal voor meer.

Het “USB Implementer’s Forum” en USB-naamgeving

Het “USB Implementer’s Forum” (USB-IF) is de organisatie die verantwoordelijk is voor de naamgeving en het onderhoud van de USB-standaard (Universal Serial Bus). Dit is het geval sinds de derde generatie, USB 3.0. Deze werd in 2008 gelanceerd en daar begint ons verhaal. Elke nieuwe generatie bracht nieuwe kenmerken. Maar de voornaamste verschillen zitten in de snelheid van data-overdracht, net zoals bij de ontwikkeling van de PCI-standaard (meer daarover in een andere video op ons kanaal).

USB 3.0 (uiteindelijk USB 3.1 Gen 1 genoemd) heeft een overdrachtssnelheid van 5 gigabit per seconde. USB 3.1 Gen 2 verdubbelde deze naar 10 gigabit per seconde. Destijds opperde het USB-IF de termen ‘Superspeed’ en ‘Superspeed Plus’ om respectievelijk te verwijzen naar USB 3.1 Gen 1 en Gen 2. Je komt de namen en logo’s af en toe nog tegen, maar ze zijn nooit echt populair geworden.

In 2017 werd USB 3.2 gelanceerd. Hoewel hiermee de mogelijkheden van de standaard weer flink werden vergroot, was het ook een bijzonder verwarrende periode voor gebruikers. Tot dan werden nieuwe USB-generaties altijd gelanceerd met USB-A-aansluitingen. USB 3.2 is de eerste generatie die gebruik maakt van alle mogelijkheden van de nieuwere USB-C-aansluiting. Dit maakt onder andere hogere overdrachtssnelheden en oplaadsnelheden mogelijk, dankzij de in USB-C ingebouwde extra paden voor data en stroom. Zodoende is USB 3.2 beschikbaar in 4 varianten. Een tabel kan helpen ze uit elkaar te houden.

De belangrijkste verschillen tussen USB-generaties

USB 3.2 Gen 1×1 heeft dezelfde snelheden als USB 3.1 Gen 1, 5 gigabit per seconde. USB 3.2 Gen 1×1 kan worden gebruikt met USB-A-, USB-C- en microUSB-interfaces. De nieuw toegevoegde “x1”-aanduiding geeft het aantal beschikbare data-paden aan.

USB 3.2 Gen 1×2 vergroot de mogelijke overdrachtssnelheid naar 10 gigabit per seconde, dankzij een extra data-pad. Hierdoor is deze alleen beschikbaar in USB-C-vorm.

USB 3.2 Gen 2×1 maakt overdrachtssnelheden van 10 gigabit mogelijk in de vormen USB-A, USB-C en microUSB.

Tot slot: USB 3.2 Gen 2×2 biedt overdrachtssnelheden van 20 gigabit per seconde, maar is weer alleen verkrijgbaar met USB-C-verbindingen.

De toekomst van USB

What’s next? Hopelijk wat meer duidelijkheid en een gezonde dosis consolidatie. De USB4™-standaard werd eind 2019 gepubliceerd. De eerste apparaten met USB4-mogelijkheden liggen sinds eind 2020 in de winkel. Wat betreft OnLogic-producten: het zal waarschijnlijk nog even duren voor USB4 op de industriële markt verschijnt. Maar het zal dan wel overdrachtssnelheden brengen tot 40 gigabit per seconde.

Heb je nog vragen over USB, of wil je weten welke OnLogic-hardware welke USB-overdrachtssnelheid ondersteunt? Op onze website vind je meer informatie over de mogelijkheden van elke computer. Of neem contact op als je een project wilt bespreken om de juiste connectiviteitsstandaard te vinden voor jouw behoeften.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen