Home>Berichten>Industriële IoT>Voortzetting van de evolutie van Industry 4.0: een gesprek met ifm

Voortzetting van de evolutie van Industry 4.0: een gesprek met ifm

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: juli 26th, 2018·4,3 min read·

De huidige ‘smart factory’ kan vele vormen aannemen, maar de rode draad is data. In het tijdperk van het Industrial Internet of Things en Industry 4.0 kunnen bedrijven in alle soorten en maten hun processen en apparatuur beter optimaliseren door gegevens te verzamelen, te analyseren en daarnaar te handelen. De evolutie van machines die met machines communiceren, is in elke stap afhankelijk van gegevens. Deze gegevens kunnen alleen optimaal worden gebruikt als ze zorgvuldig en nauwgezet zijn behandeld. Die relatie tussen machine en informatie wordt niet in de laatste plaats bewaakt door ifm. ifm, opgericht in 1969, is een pionier op het gebied van de productie en het gebruik van sensoren, controllers en automatiseringssystemen die wereldwijd door experts uit de industrie worden gebruikt.

We spraken onlangs met ifm-productmanager Bob Drexel over hoe het bedrijf gebruik maakt van hun uitgebreide ervaring in sensortechnologie om klanten een end-to-end oplossing voor industriële analyse te bieden.

OL: Kun je jezelf en ifm kort voorstellen?

Bob Drexell - ifmBob Drexel: ifm is een in Duitsland gevestigd bedrijf voor industriële automatisering dat industriële sensoren produceert voor een groot aantal automatiseringsmarkten. Ik werk al 12 jaar bij ifm, waar ik verantwoordelijk ben voor temperatuurinstrumenten, trillingssystemen en RtM-oplossingen. Mijn achtergrond is werktuigbouwkunde en ik werk nu 30 jaar in de industriële automatisering, in verschillende functies.

 

Hoe maakt ifm de evolutie van het industriële IoT mogelijk?

Observer Software - ifm

In principe voorzien we industriële machines van een sensor-array om de status van de machine te monitoren. Deze informatie halen we door monitoringsoftware voor het functionele niveau van de organisatie (onderhoud, productie, materialen). De software stuurt de gegevens vervolgens naar het bedrijfssysteem. Daar worden ze geanalyseerd voor resourceplanning, apparatuurgebruik, efficiëntie, enz. Onze software heet Smart Observer (SMOB) en combineert database-, visualisatie- en actiebeheertoepassingen die sensorgegevens omzetten in informatie. We werken samen met klanten om de functies (real-time onderhoud, real-time kwaliteit, energie-efficiëntie, track en trace) te integreren die een Factory 4.0-toepassing creëren. Van daaruit wordt deze rechtstreeks in SAP geïntegreerd om geautomatiseerde inkoop van onderhoudsmateriaal, werkorders, reparatietickets en statistische rapportage te genereren. Alles wordt dan samengevoegd met andere bedrijfsgegevens.

Wie gebruikt momenteel dit soort monitoring-toepassingen?

We leveren voor allerlei soorten machines. Van koelventilatoren, pompen en compressoren tot hydraulische aggregaten, zagen, persen, draaibanken, freesmachines, enz. Vrijwel alle industriële machines. We hebben zeer veel kennis over hoe machines werken en welke metingen nodig zijn om ze te monitoren. Deze kennis komt voort uit onze core business van het maken van industriële sensoren die de machines aansturen. Vaak hoeven we maar een paar speciale sensoren toe te voegen om een idee te krijgen van het operationeel vermogen van de machine. Dat is wat we ons “Y”-pad noemen, dat machinebesturing scheidt van machineconditie-monitoring.

Wat maakt de ifm-oplossing voor deze groeiende behoefte zo bijzonder?

We werken met veel bedrijven om de sensoren te ontwerpen en te specificeren om de machines te laten draaien. Hierdoor hebben we het unieke perspectief en de kennis om Industrie 4.0 toe te passen en automatisering naar een hoger niveau te tillen. Op dit hogere niveau communiceren machines en systemen autonoom om belasting en onderhoud te plannen en prestaties te monitoren.

Hoe maakt ifm deze volgende evolutie in automatisering mogelijk?

We gebruiken OnLogic-hardware om de computerkracht te leveren die nodig is om de enorme hoeveelheid verzamelde data om te zetten in bruikbare informatie op de plek waar deze wordt gebruikt. Veel van de verzamelde data zijn is echt relevant. Het is niet praktisch om terabytes aan gegevens te streamen, dus edge computing is nodig om gecomprimeerde relevantie en context te bieden.

We vertrouwen op de geharde industriële IPC’s van OnLogic om dataverzamelaars te creëren die strategisch in werkcellen van machines zijn geplaatst. Deze IPC’s moeten kunnen overleven in zware industriële omstandigheden en 24/7 zonder onderbreking kunnen werken. Dataverlies is geen optie. Het missen van een gebeurtenis kan immers betekenen dat de trigger niet wordt gedetecteerd in een reeks trapsgewijze gebeurtenissen die de apparatuur kunnen uitschakelen.

Hardware Cabinet - ifm

De voornaamste reden dat we voor OnLogic hebben gekozen, is volgens mij de flexibele service. We hadden het gevoel dat er meerdere parallellen waren in de bedrijfscultuur, vooral omdat klantenservice een topprioriteit is. We hebben bij meerdere platforms bèta-tests gedaan, maar kozen voor OnLogic vanwege het solide product en de flexibele service.

Hoe past de ifm-oplossing in het bredere Industrial Internet of Things?

De kern van IIoT is dat machines met andere machines communiceren en hun planning, doorvoer en reparatie plannen. Het klinkt als sciencefiction, maar het is wat we doen. Echte productie-installaties zijn nog toekomstmuziek. Vooral omdat je voldoende infrastructuur nodig hebt om een kritische massa te bereiken.

Hoe ziet de toekomst eruit voor ifm?

Het is een spannende periode bij ifm. We zijn bezig met een transitie van verkoop van losse sensoren naar de verkoop van een totaalsysteem. Hierdoor zijn we in staat om geautomatiseerde systeemactie en -reactie tussen machines te meten en monitoren.

Wil je meer weten over ifm en hun IIoT-toepassingen? Lees dan onze klantcase op de OnLogic-website.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen