Home>Berichten>Techniek uitgelegd>USB Type-C en USB 3.1 (USB 3.2 genoemd) uitgelegd

USB Type-C en USB 3.1 (USB 3.2 genoemd) uitgelegd

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juni 29th, 2022·8,3 min read·

De USB-poort (Universal Serial Bus) is misschien wel de connectiviteitsstandaard in moderne hardware die we het meest gebruiken en het gemakkelijkst herkennen. Maar, zo universeel als deze rechthoekige poort en de diverse standaarden voor gegevensoverdracht ook zijn, met de introductie van USB Type-C is er toch wel het een en ander veranderd. 

De kleinere, ovale en omkeerbare Type-C-connector is zo’n beetje de standaardpoort aan het worden voor zowel commerciële als industriële computers. Zo is de droom van een legitieme universele verbindingsstandaard werkelijkheid geworden, althans gedeeltelijk. Maar zoals bij elke technologische verandering is er ook bij USB Type-C veel ruimte voor verwarring. De overdrachtstandaarden USB 3.0/3.1/3.2 en nu USB4 hebben het er niet duidelijker op gemaakt. Dus wat is USB Type-C nou precies? In welk opzicht is het beter dan zijn voorgangers, Type-A en Type-B? 

Bekijk onze Tech Edge-video over dit onderwerp of lees verder voor meer informatie.

Wat is USB Type-A?

De meest voorkomende en bekendste USB-connector is USB Type-A. Deze wordt momenteel gebruikt op de meeste computerapparatuur en randapparatuur en op veel andere apparaten. Hieronder vallen ook apparaten die de Mini-A- en Micro-A-varianten gebruiken (zie de afbeelding rechts). De standaard USB Type-A-connectors werden halverwege de jaren 90 steeds populairder. Ze zijn rechthoekig en hebben een duidelijke boven- en onderkant. Je kunt ze dus alleen in de goede oriëntatie gebruiken.

Wat is USB Type-B?

De USB Type-B-connector is iets vierkanter. Elektrisch gezien zijn ze echter identiek aan USB Type-A-connectors. USB Type-B-connectors worden regelmatig gebruikt op printers. Je vindt ze echter ook op een aantal monitoren en USB-hubs. De Mini-B- en Micro-B-connectors vind je net als hun Type-A-tegenhangers op een breed scala aan elektronica, van tablets en draagbare GPS-apparatuur tot mobiele telefoons.

Wat is USB Type-C?

De USB Type-C-connector is kleiner dan Type-A en Type-B. De connector is ovaal van vorm, symmetrisch en omkeerbaar. Dat betekent dat je hem niet ‘verkeerd om’ kunt aansluiten. Dat elimineert dan ook de meest gehoorde klacht over USB Type-A. Deze nieuwste USB-connector is bedoeld om de andere bestaande USB-vormfactoren te vervangen en een toekomstbestendige, volwaardige optie te worden waarop hardwareontwerpers zich standaard kunnen baseren. USB Type-C-poorten komen steeds meer voor op mobiele apparaten en consumentenhardware. Anderzijds is de IPC-markt (industriële pc’s) nog maar net begonnen met het integreren van USB Type-C-poorten in de meest recente generatie commerciële apparaten. 

Tot slot is het handig om te weten dat USB Type-C steeds vaker kortweg USB-C wordt genoemd, terwijl USB Type-A en USB Type-B traditioneel worden geschreven met het woord “type”.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat de oplaadpoort voor USB Type-C vanaf 2024 verplicht wordt in de EU. Deze nieuwe wet maakt deel uit van een bredere EU-inspanning om producten duurzamer te maken, elektronisch afval te verminderen en het leven van de consument gemakkelijker te maken. De eerste fase is van toepassing op kleine elektronica, zoals mobiele telefoons, digitale camera’s en dergelijke. Middelgrote elektronica, zoals laptops, hebben tot 2026 de tijd om USB-C voor het opladen te implementeren

USB Type-C kabel

Gegevensoverdrachtsnelheden voor USB opsplitsen

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de vormfactor van een bepaalde USB-poort (bijvoorbeeld Type-A of Type-C) en de gegevensoverdrachtsnelheden en vermogensafgifte die via die poort beschikbaar zijn. De standaarden die de prestaties van USB beschrijven, worden uitgedrukt als een numerieke waarde, zoals USB 2.0, 3.1, 3.2 of 4.

De specificatie USB 1.0, die 1996 werd geïntroduceerd, bood een maximale gegevensoverdrachtsnelheid van 12 Mbps (Megabits per seconde). USB 2.0 haalt maximaal 480 Mbps. USB 3.0, 3.1 en 3.2 zijn iets verwarrender. Wat is het verschil tussen USB 3.2 Gen 1 versus Gen 2 en USB 3.2 Gen 2×2? En hoe zit het met USB 4?  Laten we ze een voor een bekijken

 • USB 3.2 Gen 1 heette vroeger USB 3.0 en het had een overdrachtsnelheid van 5 Gbps. Dat is ongeveer tien keer sneller dan de standaard USB 2.0.
 • USB 3.2 Gen 2, dat in juli 2013 op de markt kwam, werd USB 3.1 genoemd en heeft een overdrachtsnelheid van 10 Gbps via de bestaande USB-A- en USB-C-connectors. Dat is twee keer zo snel als USB 3.2 Gen 1.
 • USB 3.2 Gen 2×2, dat in september 2017 op de markt kwam, is alleen beschikbaar voor USB Type-C-connectors via two-lane werking. Het biedt een overdrachtsnelheid van 20 Gbps.
 • USB4 werd aangekondigd in maart 2019. Het maakt gebruik van het Thunderbolt 3-protocol en biedt overdrachtsnelheden van 40 Gbps. (Let wel: de officiële naam die de USB-ontwikkelaars aan de specificatie hebben gegeven, is USB4. Deze wordt vaak USB 4 genoemd, met een spatie.)

 

USB-Tabel

USB 3.2 – richtlijnen voor taalgebruik

Het USB Implementers Forum (USB-IF) is de groep die toezicht houdt op de ontwikkeling van USB-standaarden. Ze hebben geprobeerd om gebruiksvriendelijkere termen te introduceren voor deze verschillende standaarden voor gegevensoverdracht: Het USB-IF noemt USB 2.0 USB Hi-Speed. De versie 3-variaties worden USB SuperSpeed 5 Gbps, USB SuperSpeed 10 Gbps en USB SuperSpeed 20 Gbps genoemd. Daarnaast moet worden opgemerkt dat er al veel USB 3.0- en USB 3.1-producten beschikbaar waren toen de 3e gen standaarden werden aangekondigd. Als een poort wordt aangeduid met USB 3.0, mag je ervan uitgaan dat deze een gegevensoverdrachtsnelheid heeft van maximaal 5 Gbps.

USB A – uiterlijke verschillen

USB 2.0 en USB 3.0 ports

USB 2.0 (zwarte insert) en USB 3.0 (blauwe insert)

Het is heel belangrijk dat je de verschillen in overdrachtsnelheid kent wanneer je apparaten aansluit via USB. Omdat er tussen generaties zo’n grote snelheidsverschillen zijn, maken sommige fabrikanten met behulp van blauwe inserts onderscheid tussen Type-A USB 3.2 Gen 1-poorten. Dat gebeurt met name wanneer ze voorkomen op hetzelfde apparaat als USB 2.0-poorten. Soms wordt het USB SuperSpeed-logo, of de afkorting “SS”, gebruikt om USB 3.2-poorten aan te duiden. Dit wordt vooral gedaan wanneer alle USB-poorten op een bepaald apparaat USB 3.2-poorten zijn (zoals op de CL100).

USB 3.0 Ports met logo

USB 3.0 Type-A (links) en USB 3.0 Type-C (rechts)

Let wel: hoewel USB 3.2 Gen 2 en Gen 2×2 indrukwekkende gegevensoverdrachtsnelheden aankunnen, zijn veel apparaten nog niet in staat om met deze snelheden te lezen of te schrijven. Werkelijke snelheden zijn afhankelijk van de host- en doelapparaten en van de capaciteit van de gebruikte USB-kabel (hierover zo dadelijk meer).

De vermogenscapaciteit van USB 3.2

Zelfs de oudere versies van de USB-standaard waren al ontworpen om aangesloten randapparatuur van stroom te voorzien. En met de technologie heeft ook de oplaad- en voedingscapaciteit van USB zich ontwikkeld. Zowel USB 3.2 Gen 1 als Gen 2 ondersteunen de USB Power Delivery Specification (USB PD). Daarbij biedt de tweede generatie tot 20 volt vermogen bij 5 ampère voor een potentieel van 100 watt via ondersteunde hardware. Dit is een enorme stap voorwaarts ten opzichte van de vorige USB 2.0-standaard. Deze kon 2,5 watt vermogen leveren.

USB en industriële computers

Nogmaals, hoewel de termen USB Type-C en USB 3.2 soms door elkaar worden gebruikt, verwijzen ze niet naar hetzelfde. Zowel USB Type-A-connectors als USB Type-C-connectors worden gebruikt om USB 3.2 Gen 1- en Gen 2-verbindingen te faciliteren. USB Type-C wordt ook gebruikt om de USB 3.2 Gen 2×2-verbinding te faciliteren.

We verwachten dat de meeste industriële computers zowel USB Type-A- als USB Type-C-connectors blijven gebruiken. Ze zullen in de nabije toekomst waarschijnlijk ook wel ondersteuning blijven bieden voor meerdere gegevensoverdrachtsnelheden en stroomafhandeling. Het is aan fabrikanten om USB-poorten in de toekomst op de juiste manier te labelen om verwarring te helpen vermijden.

Compatibiliteit en mogelijkheden van USB-kabels

Verschillende soorten USB-kabels

Een laatste variabele om rekening mee te houden wanneer je USB 3.2-overdrachtsnelheden en vermogensuitvoer optimaal probeert te gebruiken, is de USB-kabel. In het geval van gegevensoverdracht moeten alle drie de delen van de gegevensvergelijking compatibel zijn met de overdrachtsnelheid. Dat is dus de bron (je computer), de USB-kabel en het doelapparaat (een harde schijf of ander systeem). Zo hebben kabels die USB 3.2 Gen 2 ondersteunen en gegevens overbrengen met een snelheid tot 10 Gbit/s 15 tot 18 draden. USB 2.0-kabels hebben daarentegen maar 5 of 6 draden.

Kabels met meer draden hebben meer functies

De extra draden in USB 3.2-kabels maken ultrasnelle gegevensoverdracht mogelijk. Ze zorgen ook voor de dramatische toename van het vermogen. Daarnaast bieden ze aanvullende functies. Zo kunnen USB 3.2-verbindingen ook DisplayPort-mogelijkheden bieden als de hardware en kabel compatibel zijn. In dat geval zijn 4k-video output, gegevensoverdracht, stroomuitvoer en zelfs stroominvoer mogelijk via één kabel. Met deze nieuwe mogelijkheden betekent het maken van een nieuwe standaardpoort (USB Type-C) dat de meeste verbindingen binnen afzienbare tijd veel minder kabels nodig zullen hebben.

Conclusie: wat je moet weten over USB Type-C en USB 3.1 en 3.2

De lancering van USB Type-C en de bijbehorende release van USB 3.1 Gen 2 (nu USB 3.2 genoemd) betekenen een aantal heel spannende mogelijkheden voor de hedendaagse computerapparatuur. Ze hebben echter ook voor nogal wat verwarring gezorgd. Dit zijn de belangrijkste dingen om te onthouden:

 • USB Type-C is NIET hetzelfde als USB 3.2.
  • USB Type-C beschrijft ALLEEN de fysieke connector.
  • USB 3.2 beschrijft ALLEEN de mogelijkheden van de poort.
 • Een Type-C-connector betekent niet per se dat een USB-poort USB 3.2 Gen 2- of USB 3.2 Gen 2×2-gegevensoverdrachtsnelheden (10 Gbps of 20 Gbps) ondersteunt.
 • De term “USB 3.1” of “USB 3.2” kan worden gebruikt om poorten te beschrijven die gegevensoverdrachtsnelheden van 5 Gbps (USB 3.2 Gen 1) of 10 Gbps (USB 3.2 Gen 2) ondersteunen.
 • Je hebt de juiste kabels en compatibele hardware nodig om de maximale gegevensoverdrachtsnelheden, stroomuitvoer en aanvullende functies (zoals 4k-video) ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken.
 • USB 3.2 is volledig achterwaarts compatibel met voorgaande versies, maar USB Type-C is niet strikt achterwaarts compatibel. Dat heeft te maken met de nieuwe vormfactor. Er zijn echter wel adapters beschikbaar.e

We zijn het er helemaal mee eens dat dit verwarrend is! Als je nog vragen hebt, of graag met een van onze oplossingsspecialisten wilt praten over een aankomend project waarbij kennis over de hier besproken USB-standaarden of connectors relevant is, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op 21 juli 2020. De inhoud is bijgewerkt op 19 april 2022.

De CL100 fanless mini-pcOnLogic CL100 computer

Ons kleinste, meest betaalbare fanless systeem

Bouw jouw CL100

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen