Home>Berichten>Techniek uitgelegd>UPS voor industriële computersystemen

UPS voor industriële computersystemen

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juni 11th, 2021·3,4 min read·

Het is een normale dag, terwijl je deze blog leest. Je spreadsheets staan open, je hebt een ontwerp bijna af en een e-mail half geschreven in een ander tabblad. Wat zou er gebeuren als de stroom van je pc uitvalt? Waarschijnlijk niks onoverkomelijks dankzij de inspanningen van Microsoft en Google. Maar wat nou als de pc op een fabrieksvloer draait, of het hart vormt van een datalogging-, beveiligings- of medische embedded applicatie? Stroomuitval kan dan leiden tot gegevensverlies en schade aan gevoelige apparatuur. Om nog maar te zwijgen over het verlies van kostbare tijd. Ononderbroken Stroomvoorziening (UPS) biedt hiervoor een oplossing. Maar waarom is UPS voor industriële computersystemen dan zo van cruciaal belang? En, kijkend naar alle mogelijkheden, wat is de beste optie?

Wat is UPS?

In de kern is UPS een secundaire stroombron, een batterij die aangesloten is op een systeem om het over te nemen in geval van stroomveranderingen. Ze zijn er in drie algemene categorieën, of modi, elk met hun eigen doel.

Offline/standbyDit is de simpelste vorm van UPS, die overspanningsbeveiliging en batterijback-up biedt. Wanneer de stroom uitvalt, wordt er een schakelaar geactiveerd die het systeem naar batterijback-up schakelt. Meestal gebeurt dit in milliseconden. Dit is prima voor de meeste pc’s, routers, firewalls en dergelijke. Echter kan dit data fouten veroorzaken wanneer de machine een bijzonder intensief proces uitvoert, zoals het renderen van video.

Line InteractiveDeze vorm van UPS is populair in applicaties waar de stroomsterkte fluctueert. Line-interactive UPS kan continue onderspanning (brown-outs) en overspannings-situaties aan. Dit gebeurt dankzij een autotransformator die compenseert zonder gebruik te maken van de batterij. Deze spanningsaanpassing kan echter tijdelijke stroomstoringen veroorzaken. Dit kan gevoelige apparaten zoals medische apparatuur, precisie-meetinstrumenten en dergelijke beïnvloeden.

Online/double-conversionOnline UPS is een ‘must have’ wanneer schommelingen in stroomsterkte geen optie zijn. Bij deze vorm van UPS is de batterij constant op stroom aangesloten. Wanneer er stroomschommelingen optreden, hebben deze geen effect op de output. Het grootste nadeel hiervan is dat de batterijen sneller slijten en vaker moeten worden vervangen. Toch is deze vorm de beste keuze wanneer de systeemstabiliteit moet worden gewaarborgd.

Behoefte
Oplossing
Batterij back-upOffline
Brown-outsLine Interactive
Altijd aanOnline
Voorbeeld: Tijdens de live-uitzending van de Super Bowl in 2013 vond er een enorme stroomstoring plaats en moest de wedstrijd worden gestopt. Ook vielen alle computers in het stadion uit, waaronder die van het persbureau wiens fotografen bezig waren met het bewerken van foto’s. Deze foto’s zouden direct naar de internationale media worden gestuurd. Terwijl ze normaliter tegen de klok racen, kwam hun productiviteit plotseling tot een totale stilstand.Door de stroomstoring was al het werk verloren. Nadat de stroom weer aan ging, moesten zij volledig opnieuw beginnen. 

UPS voor industriële computersystemen – hoe kies je een modus?

Het kan een uitdagende keuze zijn om over te stappen naar UPS, in elk geval vóór een ramp. Het is zaak om naar je use case te kijken en een beslissing te nemen. Gebruikt je fabriek veel stroom wanneer de productielijn wordt opgestart? Dan wil je line-interactive UPS om schade aan je pc’s te voorkomen. Heb je een oudere productiemachine waarbij af en toe een zekering doorslaat? Een batterij back-up voorkomt dat je gegevens verliest. Gebruik je gevoelige en nauwkeurig gekalibreerde sensor-apparatuur? Online UPS voorkomt dat ze onnauwkeurig worden.

De kernboodschap

Een goede eerste stap is de aanschaf van fanless pc’s. Op die manier maak je je industriële systeem ijzersterk, vooral in veeleisende omgevingen. Hiermee elimineer je ventilatieopeningen uit een systeem. Dat is een logisch begin voor het in stand houden van de levensduur van een systeem. Maar UPS is in veel gevallen een bijzaak of, erger nog, er wordt niet aan gedacht totdat er een storing optreedt. Het juiste moment om na te denken over UPS voor industriële computersystemen is voordat je het nodig hebt!

Opmerking: deze blog is oorspronkelijk gepost op 11 november 2013. Het is bijgewerkt op 11 juni 2020. Het oorspronkelijke bericht benadrukte het gebruik van in-pc UPS. OnLogic raadt dit type UPS niet langer aan.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: OnLogic

OnLogic is a global industrial computer manufacturer that designs highly-configurable, solution-focused computers engineered for reliability for the IoT edge.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen