Home>Berichten>Betrouwbaarheid>UL vs ETL certificering: Een overzicht om veiligheidscertificering beter te begrijpen

UL vs ETL certificering: Een overzicht om veiligheidscertificering beter te begrijpen

By ·Categorieën: Betrouwbaarheid·Published On: december 8th, 2020·7.4 min read·

Er zijn veel processen en procedures om te verzekeren dat Onlogic producten veilig zijn. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn tests voor nationale en internationale normen. Markeringen met ‘UL Listed’, ‘ETL Listed’ en CE certificeringen om er een paar te noemen, zijn gebruikelijk op allerlei soorten technologische producten. Maar wat betekenen deze certificaten? Wat zeggen ze over de producten? En wat is ervoor nodig om deze te krijgen en te behouden voor een product?

Het eerste belangrijke punt is dat deze certificeringen allemaal van een nationaal erkend test laboratorium komen, genaamd een NRTL (Nationally Recognised Test Laboratory).

Wat zijn nationaal erkende testlaboratoria (NRTL’s)?

De Occupational Safety and Health Administration (OSHA) is de Amerikaanse organisatie die verantwoordelijk is voor een veilige en gezonde werkomgeving. Een deel van dat werk is het instellen en reguleren van veiligheidsstandaarden voor producten die gebruikt worden door bedrijven en consumenten. Om OSHA te helpen hebben ze het NRTL programma gestart. In OSHA’s woorden, het NRTL programma:

Zet organisaties in de privé sector in om certificeringen uit te voeren voor bepaalde producten, dit om te verzekeren dat ze voldoen aan OSHA elektrotechnische standaarden voor constructie en de industrie. Iedere NRTL heeft een aantal teststandaarden waarvoor ze bevoegd zijn en iedere NRTL gebruikt zijn eigen unieke certificatiemarkeringen om aan te duiden dat een product voldoet aan de toepasselijke veiligheidsstandaarden.

OSHA is deel van het ministerie van arbeid in de VS, maar ieder test lab in het NRTL programma is ook uit op erkenning van internationale organisaties die vergelijkbaar zijn met de OSHA. Dit stelt ze in staat om bedrijven te helpen die hun gecertificeerde producten internationaal willen verkopen.

Hoe worden de veiligheidsstandaarden/regels vastgesteld?

Elk testlab heeft zijn eigen set aan testprocedures, maar deze procedures zijn wel gebaseerd op regels van de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC, International Electrotechnical Commission). In de woorden van IEC:

IEC standaarden verzekeren de prestaties, betrouwbaarheid, efficiëntie en veiligheid van elektrische en elektronische systemen of apparaten. Ze bieden een gemeenschappelijke taal en terminologie die experts kunnen gebruiken om standaarden voor technologie te creëren.

Test laboratoria over de hele wereld maken hun eigen testprocessen op basis van deze IEC standaarden en geven hun versie van de standaard een eigen markering die aangeeft dat de certificering bij dat lab vandaan komt. Zoals je kan zien op de OSHA website, zijn er aardig wat NRTL laboratoria over het hele land, en nog meer anderen verantwoordelijk voor internationale en regionale tests. Een paar van de meest voorkomende markeringen voor producten van de verschillende NRTL’s zijn UL, ETL, SGS, CSA, BV en TUV.

Bij het creëren van hun “eigen” versie van de IEC test regels zullen individuele laboratoria vaak:

  • Regionale verschillen die niet toepasselijk zijn bij hun specifieke geografie weghalen
  • Toepasselijke regionale punten toevoegen
  • Hun eigen bedrijfsbeleid bepalen wanneer het aankomt op het actief toezicht op de naleving van de standaarden.

Vooral dat laatste punt wordt vaak gemist, maar het is van groot belang om daar rekening mee te houden. Bedrijven die hun producten willen laten testen en gebruikers die zeker willen zijn dat de producten die ze kopen voldoen aan de juiste normen, moeten allemaal de rol begrijpen die actief, lopend toezicht speelt voor het verzekeren dat de producten de regels naleven en dat ook blijven doen.

COM Port Protection Fuse

Deze kleine zekering beschermt de 5 & 12V outputs van een COM poort. De zekering voldoet aan de UL en IEC vereisten voor stroombegrenzers.

Het belang van toezicht op de veiligheidsstandaard

Naast het voltooien van een veiligheidstest, en het recht om de bijbehorende markering te gebruiken (UL Listed, ETL Listed, etc.), moeten bedrijven die de certificering voor hun producten willen krijgen ook akkoord gaan met regelmatige inspecties van het NRTL toezicht-team om te verzekeren dat producten blijven voldoen aan de standaarden en eisen voor de traceerbaarheid van componenten. Dit wordt vaak over het hoofd gezien maar het is niet ongebruikelijk dat productcertificaten ingetrokken worden door een lab na lopende inspecties. Een product wat getest is en op de lijst heeft gestaan kan zijn certificaat altijd nog verliezen en het risico lopen dat de markering niet meer op de producten mogen verschijnen.

Gelukkig moeten NRTL’s de gegevens van producten die getest en gecertificeerd zijn openbaar maken. Zo kunnen gebruikers de stand van zaken verifiëren van de producten die ze mogelijk willen aanschaffen, en bevestigen dat een bepaalde fabriek goedgekeurd is voor het maken van bepaalde soorten producten.

Net als verschillen tussen NRTL’s in de VS, verschillen de toezicht standaarden ook per regio. De CE-markering bijvoorbeeld, is verplicht op veel producten die verkocht worden in de Europese Unie. Als wereldwijd bedrijf hebben Onlogic producten ook een CE-markering. Het proces voor zo’n markering vereist echter geen verdere inspecties voor de meeste productcategorieën.

Wat betekent UL Listed?

Wat zegt de aanwezigheid van een bepaalde markering nu over dat product? In het geval van de “UL listed” markering betekent dit dat het product getest en geverifieerd conform de IEC veiligheidsstandaard als gedefineerd door Underwriter Laboratories (UL) en dat dit elk kwartaal gecontroleerd wordt. Underwriter Laboratories is een lid van OSHA’s NRTL programma en is al meer dan 100 jaar actief.

Wat betekent ETL Listed?

ETL staat voor Electrical Testing Laboratories, de certificatie-divisie van Intertek Testing Laboratories, die ook onderdeel zijn van het NRTL programma. ETL biedt test-, inspectie- en certificatiediensten voor veel verschillende industrieën. Het is in 1896 door Thomas Edison opgericht en heeft meer dan 30 kantoren en laboratoria over de hele wereld.

Net als UL, test ETL volgens dezelfde standaarden als alle andere NRTL’s en geeft hun “ETL Listed” markering aan de producten die getest zijn. Uiteindelijk zijn er weinig verschillen tussen UL en ETL (en de andere NRTL’s) behalve de andere markering en de kleine verschillen in de manier waarop ze regelmatig controleren.

De gevaren van producten zonder veiligheidscertificaat