Home>Berichten>Techniek uitgelegd>UL- en ETL-certificering: Een overzicht om veiligheidscertificering beter te begrijpen

UL- en ETL-certificering: Een overzicht om veiligheidscertificering beter te begrijpen

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: april 18th, 2022·7,5 min read·

Er zijn veel processen en procedures om te verzekeren dat Onlogic producten veilig zijn. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn tests voor nationale en internationale normen. Markeringen met ‘UL Listed’, ‘ETL Listed’ en CE certificeringen om er een paar te noemen, zijn gebruikelijk op allerlei soorten technologische producten. Maar wat betekent deze UL- en ETL-certificering? Wat zeggen ze over de producten? En wat is ervoor nodig om deze te krijgen en te behouden voor een product? 

Het eerste belangrijke punt is dat deze certificeringen allemaal van een nationaal erkend testlaboratorium komen, genaamd een NRTL (Nationally Recognised Test Laboratory).

Wat zijn nationaal erkende testlaboratoria (NRTL’s)?

De Occupational Safety and Health Administration (OSHA) is de Amerikaanse organisatie die verantwoordelijk is voor een veilige en gezonde werkomgeving. Een deel van dat werk is het instellen en reguleren van veiligheidsstandaarden voor producten die gebruikt worden door bedrijven en consumenten. Om OSHA te helpen, hebben ze het NRTL programma gestart. In OSHA’s woorden, het NRTL programma:

Zet organisaties in de privésector in om certificeringen uit te voeren voor bepaalde producten. Hierdoor wordt verzekert dat ze voldoen aan OSHA elektrotechnische standaarden voor constructie en de industrie. Iedere NRTL heeft een aantal teststandaarden waarvoor ze bevoegd zijn en iedere NRTL gebruikt zijn eigen unieke certificatiemarkeringen. Dit duidt aan dat een product voldoet aan de toepasselijke veiligheidsstandaarden.

OSHA is deel van het ministerie van arbeid in de VS, maar ieder test lab in het NRTL-programma is ook uit op erkenning van internationale organisaties die vergelijkbaar zijn met de OSHA. Dit stelt ze in staat om bedrijven te helpen die hun gecertificeerde producten internationaal willen verkopen.

Hoe worden de veiligheidsstandaarden/regels vastgesteld?

Elk testlab heeft zijn eigen set testprocedures, maar deze procedures zijn wel gebaseerd op regels van de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC). In de woorden van de IEC:

IEC standaarden verzekeren de prestaties, betrouwbaarheid, efficiëntie en veiligheid van elektrische en elektronische systemen of apparaten. Ze bieden een gemeenschappelijke taal en terminologie die experts kunnen gebruiken om standaarden voor technologie te creëren.

Testlaboratoria over de hele wereld maken hun eigen testprocessen op basis van deze IEC-standaarden. Daarnaast geven ze hun versie van de standaard een eigen markering, die aangeeft dat de certificering bij dat lab vandaan komt. Zoals je kunt zien op de OSHA website, zijn er aardig wat NRTL-laboratoria over het hele land. Er zijn er nog vele andere die verantwoordelijk zijn voor internationale en regionale tests. Een paar van de meest voorkomende markeringen voor producten van de verschillende NRTL’s zijn UL, ETL, SGS, CSA, BV en TUV.

Bij het creëren van hun “eigen” versie van de IEC-testregels zullen individuele laboratoria vaak:

  • Regionale verschillen weghalen die niet toepasselijk zijn op hun specifieke geografie.
  • Toepasselijke regionale punten toevoegen.
  • Hun eigen bedrijfsbeleid bepalen wanneer het aankomt op het actief toezicht op de naleving van de standaarden.

Vooral dat laatste punt wordt vaak gemist, maar het is van groot belang om daar rekening mee te houden. Bedrijven die hun producten willen laten testen en gebruikers die zeker willen zijn dat de producten die ze kopen, voldoen aan de juiste normen, moeten allemaal de rol begrijpen die actief, lopend toezicht speelt voor het verzekeren dat de producten de regels naleven en dat ook blijven doen.

COM Port Protection Fuse

Deze kleine zekering beschermt de 5 & 12V outputs van een COM poort. De zekering voldoet aan de UL en IEC vereisten voor stroombegrenzers.

Het belang van toezicht op de veiligheidsstandaard

Naast het voltooien van een veiligheidstest, en het recht om de bijbehorende markering te gebruiken (UL Listed, ETL Listed, etc.), moeten bedrijven die de certificering voor hun producten willen krijgen ook akkoord gaan met regelmatige inspecties van het NRTL-toezichtteam om te verzekeren dat producten blijven voldoen aan de standaarden en eisen voor de traceerbaarheid van componenten. Dit wordt vaak over het hoofd gezien maar het is niet ongebruikelijk dat productcertificaten na lopende inspecties ingetrokken worden door een lab. Een product dat getest is en op de lijst heeft gestaan kan zijn certificaat altijd nog verliezen en het risico lopen dat de markering niet meer op de producten mag verschijnen.

Gelukkig moeten NRTL’s de gegevens van producten die getest en gecertificeerd zijn openbaar maken. Zo kunnen gebruikers de stand van zaken verifiëren van de producten die ze mogelijk willen aanschaffen, en controleren of een bepaalde fabriek goedgekeurd is voor het maken van bepaalde soorten producten.

Net als verschillen tussen NRTL’s in de VS, verschillen de toezichtstandaarden ook per regio. De CE-markering bijvoorbeeld, is verplicht op veel producten die verkocht worden in de Europese Unie. Als internationaal bedrijf hebben Onlogic-producten ook een CE-markering. Het proces voor zo’n markering vereist echter geen verdere inspecties voor de meeste productcategorieën 

Wat betekent UL Listed?

Wat zegt de een bepaalde markering nu over dat product? De markering “UL listed” betekent dat het product is getest en geverifieerd conform de IEC veiligheidsstandaard die is gedefineerd door Underwriter Laboratories (UL) en dat dit elk kwartaal gecontroleerd wordt. Underwriter Laboratories is lid van OSHA’s NRTL-programma en is al meer dan 100 jaar actief.

Wat betekent ETL Listed?

ETL staat voor Electrical Testing Laboratories, de certificatieafdeling van Intertek Testing Laboratories, die ook onderdeel zijn van het NRTL-programma. ETL biedt test-, inspectie- en certificatiediensten voor veel verschillende industrieën. Het is in 1896 door Thomas Edison opgericht en heeft meer dan 30 kantoren en laboratoria over de hele wereld.

Net als UL, test ETL volgens dezelfde standaarden als alle andere NRTL’s en geeft hun “ETL Listed”-markering aan de producten die getest zijn. Uiteindelijk zijn er weinig verschillen tussen UL en ETL (of de andere deelnemers aan het NRTL-programma). Wat is anders? De markeringen die ze na het testen op producten aanbrengen, zijn verschillend. Er zijn ook kleine verschillen in de bewakingsprogramma’s die ze uitvoeren.

De gevaren van het gebruik van producten zonder veiligheidscertificaat

Protection Fuse for DisplayPort Connector

Een close up van de beschermingszekering voor een DisplayPort Connector.

Je kent nu het verschil (of het gebrek daaraan) tussen UL en ETL. Maar waarom zou je je eigenlijk zorgen maken om de certificaten van de producten die je aanschaft en of ze zijn getest door een NRTL of andere instelling? Zoals je waarschijnlijk al verwacht, gaat het om de veiligheid.

Veiligheid in de wereld van computers

Om veiligheid te verzekeren in de wereld van computers, moeten plastics zelfdovend zijn en hebben connectoren zekeringen nodig. Bedrading moet gemaakt zijn van brandwerend materiaal en systemen hebben extra warmtebeveiliging nodig. Tenslotte zijn er goede veiligheidsfuncties nodig voor voedingen om dodelijke schokken bij gebruikers te voorkomen. NRTL’s testen de apparaten door bijvoorbeeld zekeringen kort te sluiten om te kijken of ze werken. Ook testen ze apparaten op oververhitting om te kijken of ze veilig afsluiten. Koelventilatoren of andere bewegende onderdelen worden geblokkeerd om te testen of ze geen brand veroorzaken. Kortom, een breed spectrum aan andere extreme “real world” scenario’s die een gebruiker eventueel tegen kan komen. Nadat deze elementen zijn getest, worden ze in de gaten gehouden met behulp van regelmatige inspecties.

Een groot deel van recente media-aandacht is gegaan naar problemen met de veiligheid van van slimme deurbellen tot lower-end USB-oplaadkabels en voedingsadapters. NRTL-veiligheidstests en -toezicht zijn bedoeld om gevaren als deze te voorkomen door te verzekeren dat alle veiligheidskenmerken werken. Ook heb je de garantie dat de productiematerialen van goedgekeurde en geverifieerde leveranciers komen, met duidelijke transparantie door het hele productieproces.

Voorbeeld van waarom je op veiligheidsmarkeringen moet letten

Een vaak voorkomend fabeltje is dat de 5 volt die door een USB-oplaadkabel gaat, geen brand kan veroorzaken. Een USB-poort zonder zekering, een kabel zonder brandbestendigheid of te kleine geleiders, kunnen ervoor zorgen dat de kabel een gloeidraad wordt. Hierdoor kan brandbaar materiaal in de omgeving vlam vatten. Daarom is het zo belangrijk dat je controleert of je voordelige USB-oplaadkabels een veiligheidsmarkering hebben.

UL- versus ETL-gecertificeerd, de conclusie

UL is een van de meer erkende en gerefereerde productveiligheidsmarkeringen geworden. Zowel de UL- als ETL-testprocedures zijn geaccrediteerd door OSHA om veiligheidsmarkeringen uit te geven. Daarnaast zijn andere internationale organisaties verantwoordelijk voor het vaststellen van veiligheidsnormen. Als je een product gebruikt dat een van beide markeringen draagt, kun je erop vertrouwen dat wat je in je huis of bedrijf installeert geen veiligheidsrisico vormt. Bij OnLogic leveren we producten met UL- en ETL-certificering. Het komt erop neer dat de markeringen hetzelfde betekenen. 

OnLogic’s regelgevende team werkt nauw samen met een breed scala aan internationale testlaboratoria, zoals onder andere UL en Intertek, en kan alle vragen die je hebt over productveiligheidsstandaarden en certificering beantwoorden. We hebben jarenlange ervaring met veiligheidstests en instanties, dus als je zeker wilt zijn dat je computer voldoet aan alle veiligheidsstandaarden voor jouw toepassing kunnen wij je helpen! Lees hier meer over onze certificatie services.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen