Home>Berichten>Techniek uitgelegd>UEFI voor Windows 11: wat moet je weten

UEFI voor Windows 11: wat moet je weten

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 30th, 2021·3,2 min read·

Door de release van Windows 11 in oktober 2021, zijn hardwarevereisten de laatste tijd een populair onderwerp. Je kunt onze blog over de hardwarevereisten van Windows 11 nog eens nalezen voor een lijst van de minimale Windows 11-vereisten. In deze blog focussen we ons echter op het gebruik van UEFI voor Windows 11.

Heeft Windows 11 UEFI nodig?

Microsoft heeft voor Windows 11 besloten om gebruik te maken van de ontwikkelingen in UEFI, om verbeterde beveiliging voor gebruikers te bieden. Dit betekent dat Windows 11 MOET draaien met UEFI en niet compatibel is met BIOS of Legacy Compatibility Mode. Als je controleert of je pc geschikt is voor Windows 11, moet je ook Secure Boot inschakelen, wat er alleen voor UEFI is. 

TPM 2.0-ondersteuning is ook een vereiste voor Windows 11. De meeste moderne processors hebben een geïntegreerd element dat de TPM 2.0-specificatie ondersteunt (voor Intel wordt dat “PTT” genoemd en voor AMD heet dat “fTPM”). Deze functies moeten misschien ook in het UEFI-menu worden ingeschakeld voordat het systeem Windows 11 kan opstarten.

UEFI definition

Controleren of je UEFI gebruikt

Je kunt je Windows-installatiemodus controleren voordat je Secure Boot inschakelt. Zoek naar de app “Systeeminformatie” in de zoekbalk en controleer je BIOS-modus instelling. Als je systeem meldt dat het zich in de UEFI-modus bevindt, is alles in orde. Als het echter niet meldt dat het zich in de UEFI-modus bevindt, bevindt je pc zich in een modus die niet wordt ondersteund door Windows 11.

Als je op dit punt overschakelt naar UEFI, zal je besturingssysteem waarschijnlijk niet opstarten. Dit komt omdat de harde schijf een MBR-partitietabel gebruikt; dit wordt niet ondersteund wanneer Windows in de UEFI-only modus wordt opgestart. Het is altijd handig om je BIOS- of UEFI-instellingen te noteren voordat je ze wijzigt, voor het geval je deze instellingen later moet terugzetten.

Als je de instellingen niet hebt genoteerd voordat je wijzigingen aanbracht en je computer start niet meer op: geen zorgen. Je kunt je systeem nog steeds terugzetten naar de oude modus. Gebruik je een OnLogic-computer, raadpleeg dan onze ondersteuningssite om de juiste moederbordhandleiding voor je systeem te vinden en volg de instructies die je daar vindt.

Microsoft levert ook een pc-statuscontrole-app. Hiermee kun je controleren of een systeem gereed is voor Windows 11.

Het verschil tussen BIOS en UEFI

De termen BIOS en UEFI worden vaak door elkaar gebruikt, maar eigenlijk zijn het twee verschillende generaties op firmware gebaseerde computerinstructies. BIOS, wat staat voor Basic Input Output System, is de oudste van de twee instructiesets. In 2007 werd BIOS grotendeels vervangen door UEFI, wat staat voor Unified Extensible Firmware Interface. UEFI biedt enkele grote voordelen ten opzichte van BIOS, waaronder verbeterde beveiligingsfuncties. Toch bieden nog altijd veel UEFI-moederborden BIOS-ondersteuning in de Legacy-modus. Dit wordt “UEFI met CSM” (Compatibility Support Mode) genoemd. Misschien moet je eerst CSM uitschakelen om de functies voor Beveiligd opstarten te ondersteunen.

BIOS definition

In onze Tech Edge-video hieronder leggen we het verschil uit tussen tussen BIOS en UEFI.

De belangrijkste conclusie over UEFI voor Windows 11

De belangrijkste conclusie is dat je systeem moet worden ingesteld op UEFI om Windows 11 te kunnen installeren. Als je de Legacy-modus in Windows 10 hebt gebruikt, moet je overschakelen naar UEFI en vervolgens een nieuwe installatie uitvoeren, voordat je probeert te upgraden naar Windows 11.

Als je nog vragen hebt over UEFI voor Windows 11, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team voor hulp.

Deze blog is oorspronkelijke gepost op 30 juli 2021. De inhoud ervan is bijgewerkt op 10 september 2022.

Handige bronnen:

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen