Home>Berichten>Techniek uitgelegd>UEFI voor Windows 11: wat moet je weten

UEFI voor Windows 11: wat moet je weten

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 30th, 2021·3,2 min read·

Windows 11 komt binnenkort uit en hardwarevereisten zijn daarom de laatste tijd een populair onderwerp geweest. Vandaag concentreren we ons op het gebruik van UEFI voor Windows 11. Als je onze blog of video over TPM 2.0 nog niet hebt gezien, zorg dan dat je die bekijkt. Een van de dingen die we daarin noemen is het wijzigen van instellingen in het BIOS en ervoor te zorgen dat je UEFI gebruikt.

In onze nieuwste Tech Edge-video bespreken we het verschil tussen BIOS en UEFI. Klik op de afspeelknop om de video te bekijken of lees het transcript hieronder. Abonneer je op ons Youtube-kanaal voor het laatste nieuws en updates.

Het verschil tussen BIOS en UEFI

De termen BIOS en UEFI worden vaak door elkaar gebruikt, maar eigenlijk zijn het twee verschillende generaties op firmware gebaseerde computerinstructies. BIOS, wat staat voor Basic Input Output System, is de oudste van de twee instructiesets. In 2007 werd BIOS grotendeels vervangen door UEFI, wat staat voor Unified Extensible Firmware Interface. UEFI biedt enkele grote voordelen ten opzichte van BIOS, waaronder verbeterde beveiligingsfuncties. Toch bieden nog altijd veel UEFI-moederborden BIOS-ondersteuning in de Legacy-modus.

BIOS Definition

Waarom heb je UEFI nodig voor Windows 11?

Microsoft heeft voor Windows 11 besloten om gebruik te maken van de ontwikkelingen in UEFI, om verbeterde beveiliging voor gebruikers te bieden. Dit betekent dat Windows 11 MOET draaien met UEFI en niet compatibel is met BIOS of Legacy Compatibility Mode. Als je controleert of je pc geschikt is voor Windows 11, moet je ook Secure Boot inschakelen, wat er alleen voor UEFI is.

UEFI Definition

Controleren of je UEFI gebruikt

Je kunt je Windows-installatiemodus controleren voordat je Secure Boot inschakelt. Zoek naar de app “Systeeminformatie” in de zoekbalk en controleer je BIOS-modus instelling. Als je systeem meldt dat het zich in de UEFI-modus bevindt, is alles in orde. Wanneer echter niet gemeld wordt dat het zich in de UEFI-modus bevindt, bevindt je pc zich in een modus die niet wordt ondersteund door Windows 11.

Als je op dit punt overschakelt naar UEFI, zal je besturingssysteem waarschijnlijk niet opstarten. Dit is omdat de harde schijf wordt ingesteld op legacy-opstartmodus in plaats van UEFI. Het is altijd handig om je BIOS- of UEFI-instellingen te noteren voordat je ze wijzigt, voor het geval je deze instellingen later moet terugzetten.

Als je de instellingen niet hebt genoteerd voordat je wijzigingen aanbracht en je computer start niet meer op: geen zorgen. Je kunt je systeem nog steeds terugzetten naar de oude modus. Gebruik je een OnLogic-computer, raadpleeg dan onze ondersteuningssite om de juiste moederbordhandleiding voor je systeem te vinden en volg de instructies die je daar vindt.

De belangrijkste conclusie over UEFI voor Windows 11

De belangrijkste conclusie is dat je systeem moet worden ingesteld op UEFI om Windows 11 te kunnen installeren. Als je de Legacy-modus in Windows 10 hebt gebruikt, moet je overschakelen naar UEFI en vervolgens een nieuwe installatie uitvoeren, voordat je probeert te upgraden naar Windows 11.

Zoals we in onze TPM-video al zeiden, kan dit allemaal nog veranderen. We zijn nog maanden verwijderd van het debuut van Windows 11. Microsoft zal de hardwarevereisten blijven evalueren terwijl ze het nieuwe besturingssysteem vrijgeven aan hun Windows Insiders en partner-OEM’s zoals OnLogic.

We houden je op de hoogte. Als je deze informatie nuttig vond, abonneer je dan op het OnLogic YouTube-kanaal. Hieronder vind je enkele handige links. Als je nog vragen hebt, laat ze dan achter in de reacties en dan helpen we je graag verder.

Handige bronnen:

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen