Home>Berichten>Techniek uitgelegd>UEFI: Het ontwikkelen van een betere BIOS

UEFI: Het ontwikkelen van een betere BIOS

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: maart 18th, 2021·3,3 min read·

Voor de lancering van UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) in 2007, was de basic input/output system (BIOS) de meest voorkomende setting voor (consumenten) pc’s sinds de jaren 70. De op het moederbord geïntegreerde BIOS detecteert en initialiseert apparaten bij start-up en leest de master boot record (MBR) op de harde schijf om het boot proces te starten. De BIOS werkt ook als een belangrijke low-level management tool. Hiermee kunnen systeembeheerders het gedrag van het systeem aanpassen, beveiliging instellen en randapparatuur en opslag bedienen.

Na verloop van tijd ontgroeiden pc’s de traditionele BIOS met zijn lage 1MB opslaglimiet en 16-bit architectuur die boot drive capaciteiten limiteert tot 2.1TB. In 2007 maakte een consortium van bedrijven inclusief Intel, AMD, Microsoft en belangrijke pc-fabrikanten een geavanceerde opvolger van de BIOS. Deze wordt beheerd door de Unified Extensible Firmware Interface Forum. Computerfabrikanten zijn grotendeels overgestapt op UEFI, maar veel organisaties hebben nog steeds een mix van UEFI-gebaseerde computers en oude BIOS-gebaseerde computers. De term “BIOS” wordt ook nog steeds vaak gebruikt om te verwijzen naar BIOS en UEFI-architectuur. Dus wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen een BIOS en een UEFI?

UEFI vs BIOS – De grootste verschillen

Bios versus UEFI - Logic SupplyUEFI is meer dan alleen een uitgebreide BIOS met grafische elementen, muis ondersteuning en ondersteuning voor 32 en 64 bits code. Het biedt nieuwe mogelijkheden voor beveiliging en robuustheid in de basis van de computerarchitectuur. UEFI biedt ook een “root of trust” waarop andere beveiligingsopties zoals anti-malware software kan vertrouwen.

Een voorbeeld is de UEFI secure boot feature. Deze feature gebruikt digitale handtekeningen om low-level code zoals boot loaders en besturingssysteem bestanden te verifiëren voordat ze uitgevoerd worden. Als de validatie niet lukt dan stopt de secure boot de uitvoering van de aangetaste bits om een potentiële aanval te voorkomen. Dit systeem werkt tegen de zwaarste aanvallen, zoals rootkits die anders makkelijk onopgemerkt kunnen blijven.

Een ander belangrijk voordeel van UEFI is dat het niet afhankelijk is van het fragiele Master Boot Record (MBR) systeem om de low-level bits van het OS op te slaan. Met MBR bevinden de bits zich op het eerste segment van de schijf. Alle schade of corruptie in dat gebied zorgt ervoor dat het besturingssysteem niet meer op kan starten. UEFI daarentegen, gebruikt het GUID Partition Table (GPT) systeem en bewaart de initialisatie code als een .efi bestand op een verborgen partitie (apart deel van een harde schijf). GPT bewaart ook extra kopieën van deze code en gebruikt cyclic redundancy checks om veranderingen of corruptie in de data te detecteren. Het resultaat is een veel robuustere en herstelbare boot omgeving voor UEFI-gebaseerde pc’s.

UEFI en BIOS Vergeleken

BIOSUEFI
Ontwikkeld19752007
Architectuur16-bit32-bit/64-bit
Boot drive capaciteit2.1TB9.4ZB (9.4 billion terabytes)
Partitionering systeemMBRGPT
ProgrammeertaalAssembly                 C
Primaire partitie limiet       4Geen limiet

Er zijn veel voordelen met UEFI, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Systeem beheerders die Linux willen installeren of dual booten op een bestaande Windows-pc kunnen obstakels tegenkomen. UEFI’s secure boot functionaliteit is namelijk ontworpen om niet geverifieerde OS-code te blokkeren. Ook is er geen manier om oudere systemen met BIOS te upgraden naar UEFI. Dit betekent dat wanneer een onderneming secure boot wil implementeren, alle oudere (fysieke) hardware moet worden vervangen.

Het goede nieuws: UEFI biedt een compatibiliteitsmodus die werkt met MBR-geformatteerde harde schijven en besturingssystemen zonder UEFI-ondersteuning. De UEFI Compatibility Support Module (CSM) emuleert de legacy BIOS-omgeving, zodat nieuwe pc’s oudere hardware en besturingssystemen ondersteunen.

Deze evoluties maken een enorm verschil in hoe we omgaan met hardware. Met UEFI als standaard in de laatste jaren is de kans groot dat je al systemen met UEFI bent tegengekomen. Heb je al gebruik gemaakt van de nieuwe mogelijkheden? Wat vind je van de GUI (Grafische Gebruikers Interface)? Deel je mening in de comments.

Dit artikel is gepubliceerd op 17 oktober 2017. OnLogic heeft deze blog op 18 maart 2021 bijgewerkt. 

Link to OnLogic.com

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Peter Pembroke

Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen