Home>Berichten>Techniek uitgelegd>TPM voor Windows 11 – Wat is het en hoe zit het met Intel PTT en AMD fTPM?

TPM voor Windows 11 – Wat is het en hoe zit het met Intel PTT en AMD fTPM?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 12th, 2021·3,7 min read·

Microsoft kondigde kort geleden aan dat TPM vereist wordt voor de installatie van Windows 11. Dit leidde tot een hoop verwarring over TPM (Trusted Platform Module). Wat betekent dat voor iedereen die wil upgraden naar windows 11? In onze nieuwste Tech Edge video kijken we naar wat TPM doet. Waarom is het belangrijk en waarom er zo een nadruk op wordt gelegd bij de aankondiging van windows 11.

TPM voor Windows 11 beveiliging

De beveiliging van digitale informatie altijd al een hot topic geweest. Beveiliging is steeds belangrijker geworden omdat informatie steeds gevoeliger wordt en aanvallen steeds geavanceerder worden.

De Trusted Platform Module vormt een barrière tussen de informatie op een computer en aanvallers die toegang proberen te krijgen tot die informatie. De nieuwste versie, TPM 2.0, werkt als een veilige crypto-processor. Het genereert, bewaart en limiteert het gebruik van cryptografische sleutels om toegang te krijgen tot systeembestanden. Niet heel ingewikkeld, toch?

Hoe werkt TPM?

De realiteit is dat TPM erg ingewikkeld kan worden. Maar het belangrijkste aspect zit in de naam. De “module” in Trusted Platform Module is een fysieke chip die op een moederbord is gesoldeerd en jouw computer als het ware een digitale vingerafdruk geeft. Die vingerafdruk is dan VEREIST om toegang te krijgen tot de data die op het systeem is opgeslagen. Omdat de module fysiek in je systeem geïnstalleerd wordt, is de je systeem minder makkelijker te kraken.

TPM kan ingezet worden om je harde schijf te versleutelen. Dit beschermt je data, inclusief je besturingssysteembestanden waar traditionele anti-malware-oplossingen minder effectief zijn. Ook in het geval van fysieke diefstal beschermt de versleuteling je data.

De opkomst van Firmware TPM (fTPM)

Hardware-gebaseerde TPM bestaat al aardig lang. Iets recenter zijn AMD en Intel begonnen met het implementeren van firmware TPM (of fTPM) oplossingen. Intel’s Platform Trust Technology (PTT) bijvoorbeeld, is te vinden op sommige Intel chipsets en biedt dezelfde TPM-security protocols zonder een extra fysieke chip te gebruiken. Voor jouw besturingssysteem en applicaties ziet PTT er hetzelfde uit als TPM. Het verschil is dat computers met Intel PTT, of AMD’s ingebouwde firmware versie, geen dedicated crypto-processor of geheugen nodig hebben.

Met firmware TPM kunnen meer apparaten, inclusief goedkopere en minder krachtige systemen, ook gebruik maken van dezelfde beveiliging die mogelijk gemaakt wordt door hardware TPM. Dit is vooral belangrijk in de industriële pc-wereld: organisaties kunnen hiermee op hun endpoints en gateways van dezelfde beveiliging gebruik maken als op desktop hardware. Deze firmware TPM-oplossingen voldoen ook aan Microsoft’s eisen voor Windows 11. Dat betekent dat systemen met Intel PTT of AMD’s fTPM oplossing ook gewoon kunnen upgraden naar windows 11.

Upgraden naar Windows 11

Wat betekent dit allemaal voor het upgraden van jouw besturingssysteem? Microsoft trekt duidelijk een lijn als het gaat om veiligheid (Lees: Windows 11 enables security by design from the chip to the cloud). Ze hebben een volledige lijst uitgebracht van processors die gegarandeerd werken met Windows 11 (Intel CPU’s en AMD CPU’s). Het is belangrijk om te melden dat Microsoft hun compatibiliteitpagina voor Windows 11 heeft aangepast sinds de originele aankondiging. Het bevat nu een enkele lijst van minimum hardware-eisen, inclusief TPM-versie 2.0. Ze zullen ook een downloadbare PC Health Tool aanbieden om te controleren of jouw systeem voldoet aan alle eisen voor de upgrade.

Voordat je de PC Health Tool uitvoert moet je zorgen dat, indien beschikbaar, TPM, PTT of fTPM aan staan op jouw systeem. Dit kun je gemakkelijk via de UEFI (vroeger bekend als BIOS) controleren. Zelfs systemen die deze technologie wel hebben worden soms geleverd zonder dat de instelling geactiveerd is. Dit zorgde voor een hoop verwarring bij gebruikers die de check hebben gedaan na de aankondiging van Microsoft. Microsoft heeft ondertussen de PC Health Tool offline gehaald voor updates. We verwachten dat deze tool dichter bij de lancering van windows 11 weer beschikbaar wordt.

Heb je TPM echt nodig voor Windows 11?

Kan dit allemaal nog veranderen? Ja. Ondanks dat we nog maanden verwijderd zijn van de lancering van Windows 11, heeft Microsoft aangegeven dat ze de hardware-eisen blijven evalueren op basis van de ervaringen van hun Windows Insiders en partner OEM’s zoals OnLogic. We houden je op de hoogte.
Heeft dit artikel je geholpen? Abonneer je dan op ons Youtube kanaal en geef de video een like.

PTT White Paper Download

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen