Smart grids – de toekomst van de energievoorziening

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: oktober 12th, 2022·4,1 min read·

De huidige problemen met de wereldwijde energievoorziening en klimaatverandering laten zien dat de transitie naar duurzame energiebronnen urgenter is dan ooit. Daartoe hebben de Verenigde Naties in 2015 de Agenda 2030 met de 17 werelddoelen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) aangenomen. Het zevende doel is de beschikbaarheid van betaalbare en schone energie. Dit houdt onder meer verband met het elfde doel, de ontwikkeling van duurzame steden en gemeenschappen. 

Welke rol spelen smart grid-oplossingen hierin? Hieronder lees je hoe smart grids de transitie naar hernieuwbare energie aandrijven.

Wat is een smart grid? 

Een smart grid is een elektriciteitsnetwerk dat tweerichtingscommunicatietechnologie gebruikt in combinatie met automatisering en IT-systemen om de energiestroom van energieopwekking naar energieverbruik te monitoren en te besturen. Smart grids verzenden de elektriciteit en real-time gegevens om snel te kunnen reageren als de vraag naar elektriciteit verandert. 

De regelgeving rond smart grids is erg in beweging. De overheid volgt deze ontwikkelingen op de voet en publiceert er regelmatig over.

Hoe werkt smart grid-technologie?

In een smart grid worden afzonderlijke huishoudens, gemeenschappen of bedrijven energiebronnen wanneer ze gebruikmaken van zonnepanelen, windenergie, fotovoltaïsche centrales en biogascentrales. Het zijn niet langer alleen energieverbruikers, maar wekken ook zelf energie op en veranderen van “consumenten” in “prosumenten“. Deze gebruikers zijn verbonden door moderne communicatienetwerken en wisselen gegevens in real-time uit. Daardoor kunnen ze dynamisch inspelen op de actuele situatie van stroomproductie en -verbruik.

Elementen van een smart grid

Een smart grid bevat verschillende stakeholders die met elkaar zijn verbonden. Naast consumenten en producenten bevat het smart grid ook eenheden voor de opslag van elektriciteit. Hierin wordt het overschot aan energie opgeslagen. Dat betekent dat elektriciteit ook beschikbaar is wanneer het niet waait of de zon niet schijnt. Deze opslageenheden kunnen ook elektrische voertuigen zijn. Conventionele energiecentrales zullen in de toekomst nog een groot deel van de elektriciteit blijven opwekken en worden ook in het smart grid geïntegreerd.

Smart meters – de intelligente schakels

Smart meters of AMI-installaties (geAvanceerde MeetInfrastructuur) zijn een belangrijk onderdeel van smart grids. Ze geven informatie door aan de consument voor meer duidelijkheid over het consumptiegedrag. Consumenten kunnen dan bijvoorbeeld zien hoeveel elektriciteit ze gebruiken, wanneer ze elektriciteit gebruiken en de kosten daarvan. Gecombineerd met actuele prijsinformatie kunnen gebruikers van slimme meters geld besparen door minder stroom te gebruiken wanneer elektriciteit het duurst is. Slimme meters zijn de sleutel tot de digitale transformatie van energiesystemen.

Inmiddels zijn de slimme meters geplaatst bij 7 miljoen huishoudens in Nederland. Voor einde 2022 zouden alle Nederlandse huishoudens over een slimme meter moeten beschikken.

Een ander belangrijk onderdeel van het energiedistributienetwerk is een gateway. Dit apparaat vormt de interface tussen de slimme meters en de andere elementen van het smart grid. 

Hoe ondersteunen smart grids de transitie naar hernieuwbare energiebronnen?

Een traditioneel elektriciteitsnetwerk transporteert de elektriciteit van een gecentraliseerde energiecentrale naar de consument. In de energiecentrales kunnen fluctuaties worden gecompenseerd door de uitvoer te verlagen of te verhogen. De toekomst van de energievoorziening zal steeds meer gedecentraliseerd worden met een verscheidenheid aan energiebronnen, waaronder wind- en zonneparken, biogascentrales en huishoudens die fotovoltaïsche systemen gebruiken.

Omdat deze hernieuwbare bronnen niet altijd consistent beschikbaar zijn, kan de elektriciteitsproductie sterk fluctueren. Een smart grid verbindt alle energieproducenten en -consumenten en zelfs factoren als real-time gegevens van de elektriciteitsmarkt en weersverwachtingen. Hierdoor kan flexibel worden ingespeeld op vraag en aanbod. Overtollige energie kan worden overgebracht naar opslageenheden, zoals warmtepompen of accu’s.

Moderne netwerktechnologieën maken smart grids mogelijk

Je hebt moderne communicatietechnologieën nodig om ervoor te zorgen dat de smart grids van de toekomst efficiënt en veilig kunnen worden geëxploiteerd. Slimme meters zijn een belangrijk element in deze context omdat ze de elektriciteitsbehoeften van een huishouden direct kunnen aanpassen. Daarnaast kunnen energieslurpers sneller worden geïdentificeerd en vervangen. Deze aanpassing, ook wel ‘conditiebewaking’ genoemd, biedt stabiliteit. Voorspellend onderhoud voorkomt overbelasting van elektriciteitsnetwerken en maakt een onmiddellijke reactie op storingen mogelijk. 

Het Internet of Energy

De interactie van de afzonderlijke elementen in het slimme energiesysteem van de toekomst wordt ook wel het Internet of Energy genoemd. Net als het Internet of Things (IoT) worden ook hier apparaten via moderne communicatienetwerken met elkaar en met operators verbonden. Dit maakt real-time reactie mogelijk.

Hoe OnLogic smart grid-oplossingen mogelijk maakt

OnLogic heeft samengewerkt met het Oostenrijkse bedrijf Neoom, dat zich toelegt op de ontwikkeling van slimme energiesystemen om de energietransitie te bevorderen. Neoom ontwikkelt elektriciteitsopslag, laadstations en fotovoltaïsche systemen evenals een softwareplatform. Hierdoor kunnen alle gegevens over gebruik en verbruik in real-time in een dashboard worden gevolgd. Er moeten energiegemeenschappen worden gevormd door afzonderlijke huishoudens en bedrijven te verbinden. Ze kunnen duurzaam geproduceerde elektriciteit met elkaar delen en zo zelfvoorzienend worden. De gateway, BEAAM genaamd, is gebouwd op de fanless CL210G-11 van OnLogic. Lees onze klantcase als je meer wilt weten over Neoom en het Internet of Energy.

 

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Nadja Schaubhut

Nadja is a Content Creator and focused on finding the right words. In addition to writing new content for the blog and social media, she also translates all content into German with an eye on the particularities of our German-speaking audience. When not working, she enjoys running, painting, upcycling and taking care of her two turtles.