Home>Berichten>Techniek uitgelegd>M.2 SSD en verder: wat zijn de vooruitzichten voor het M.2-Slot?

M.2 SSD en verder: wat zijn de vooruitzichten voor het M.2-Slot?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: september 18th, 2020·3,7 min read·

Ooit was mSATA de standaard voor mensen die zochten naar compacte, solid state opslag als aanvulling op hun hardware. Vanuit dezelfde gedachte maakt mini PCIe eenvoudige uitbreiding mogelijk voor kleinere computers en Mini-ITX moederborden. Er is echter een nieuwe standaard gekomen die de wijze waarop interne uitbreiding wordt gebruikt drastisch verbeterd heeft. Deze nieuwe standaard, genaamd M.2 (volledig: Next Generation Form Factor, of NGFF), wordt gebruikt als een M.2 SSD harde schijf in onze Helix-serie met Industriële computers en Karbon-serie met rugged industriële computers.

Maar wat is M.2? Waar wordt M.2 voor gebruikt? En hoe werkt M.2?

WAT IS M.2?

M.2 is fysiek anders dan Mini PCIe. Dit houdt in dat oudere mSATA-schijven en uitbreidingen (zoals draadloze kaarten) niet werken met M.2. Het is uniek doordat deze standaard een ruime variatie biedt aan het formaat van de kaarten. Het heeft daarnaast meerdere verschillende soorten ‘’keys’’. Keys zijn inkepingen in de kaart om te voorkomen dat je het verkeerde soort apparaat aansluit. Met meerdere verschillende lengtes en vele keys zijn er ook grote hoeveelheden aan varianten. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een overbodige en onhandige verandering. M.2 is echter vanuit een technologisch oogpunt zo robuust dat een groot aantal variaties een vereiste is.

HOE FUNCTIONEERT ‘’KEYING’’?

De technische reden achter de keys zit hem in het feit dat M.2 kan profiteren van de PCIe-, USB-, Display-, Audio-, I2C- en SATA-bussen op het moederbord. De toepassing van het M.2-slot bepaalt de key. Hiermee wordt voorkomen dat een incompatibele kaart op een moederbord wordt aangesloten. Sommige kaarten met meerdere gebruiksmogelijkheden ontvangen meerdere keys. Er zijn tegenwoordig 4 gangbare soorten keys in gebruik, die elk een letter krijgen ter identificatie. Onderstaande tabel laat het verschil zien tussen al deze keys:

M.2 Keying Chart

Er is een planning voor de ontwikkeling van nieuwe keys, aangezien de M.2 form factor zijn veelzijdigheid blijft aantonen.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN M.2?

Dus wat betekent deze key- en businteroperabiliteit voor de doorsnee computer? Simpel gezegd leidt het tot meer snelheid, flexibiliteit, en hogere beschikbaarheid van opslag en uitbreidingen dan bij eerdere oplossingen. Neem bijvoorbeeld SSD’s. Vóór M.2 werkten SSD’s op de SATA-bus. De nieuwste SATA-technologie kan data overdragen met een maximum van 6 Gb/s (6 gigabit per seconde). Dit is behoorlijk snel, maar komt niet eens in de buurt van PCIe. PCIe 4.0 kan data verzenden met een snelheid van 16Gb/s per lane (het getal achter de “x” in PCIe is het aantal lanes, dus PCIe x2 heeft 2 lanes). Dit betekent dat een op PCIe 4.0 gebaseerde M.2 SSD-schijf data kan overdragen tot 10x de snelheid van een traditionele SSD. Dezelfde verbeteringen gelden ook voor andere uitbreidingsapparaten.

M.2 Speed Graph

M.2 SSD’s EN MEER – DE OPKOMST VAN NIEUWE TOEPASSINGEN

Toen deze technologie werd gelanceerd, waren er enkele problemen, zoals het algemene gebrek aan ondersteuning voor M.2 SSD-harde schijven. mSATA-harde schijven waren vrijwel de standaard en veel moederborden waren niet compatibel met de nieuwste uitbreidingspoorten. Naarmate form factors steeds kleiner worden en de capaciteit van harde schijven stijgt, zal M.2 steeds meer als standaard gebruikt worden. Met name voor SSD’s die zijn geïnstalleerd op Intel en AMD-gebaseerde NUC form factor systemen.

Dus wat staat ons te wachten voor het M.2-slot? Op M.2-gebaseerde draadloze kaarten bieden WiFi-, 4G- en Bluetooth-mogelijkheden. Het gaat hier vaak om een combinatie van deze technologieën in één kaart. Computerbouwers maken ook gebruik van het M.2-slot om extra I/O-opties te creëren, waaronder COM, LAN, USB-poorten en meer.

Hoewel Graphics Processing Units (GPU’s) over het algemeen hogere stroomvereisten hebben dan beschikbaar is via de M.2-poort, winnen Visual Processing Units (VPU’s) qua populariteit. GPU’s en VPU’s hebben een aantal belangrijke verschillen. Door het compacte formaat en de energie-efficiëntie van VPU’s kunnen kleinere computers visuele informatie verwerken, Deep Learning versnellen en kunstmatige intelligentie stimuleren via de M.2-poort.

WAAROM ZOU JE M.2 GEBRUIKEN?

De ongelooflijke overdrachtsnelheden van data, de kleine afmetingen, en de flexibiliteit van het M.2-uitbreidingsslot maken het een perfecte match voor onze nieuwste serie OnLogic computers.

We kijken er naar uit om te zien hoe de volgende generatie computers kan profiteren van deze krachtige technologie om de grenzen van snelheid en formaat te verleggen.

Deze blog is op 25 maart 2015 gepubliceerd. De inhoud is bijgewerkt op 18 september 2020.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: OnLogic

OnLogic is a global industrial computer manufacturer that designs highly-configurable, solution-focused computers engineered for reliability for the IoT edge.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen