M.2 SSD en meer: Hoe verder met het M.2 slot?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: april 16th, 2022·3,4 min read·

De afgelopen jaren is de mSATA SSD de standaard geweest voor mensen die compacte, solid-state opslag willen toevoegen aan hun hardware. Eveneens kun je kleinere computers en mini ITX-moederborden gemakkelijk uitbreiden met mini PCIe. Er is echter een nieuwe standaard in opkomst die de manier waarop we interne expansie gebruiken aanzienlijk kan verbeteren. Deze nieuwe standaard, M.2 (voorheen bekend als Next Generation Form Factor, of NGFF) genoemd, is opgenomen in onze nieuwe ML100G-30.

Maar wat is M.2, hoe werkt het en wat is M.2 SSD?

Wat is M.2?

Het eerste belangrijke ding om op te merken is dat M.2 fysiek anders is dan Mini PCIe. Dit betekent dat oudere mSATA-schijven en uitbreidingen (zoals draadloze kaarten) niet werken in M.2 slots. M.2 is beschikbaar in meerdere lengtes en heeft ook verschillende soorten sleutels. Sleutels zijn inkepingen in de kaart om te voorkomen dat het verkeerde type apparaat wordt aangesloten. Met verschillende lengtes en veel sleutels kan het in tientallen verschillende variaties voorkomen. Het is dus belangrijk om te letten op welke expansion cards en drives ook passen.

Hoe werkt de versleuteling?

De technische reden achter de sleutels komt voort uit het feit dat M.2 kan profiteren van de PCIe-, USB-, Display-, Audio-, I2C- of SATA-bussen op het moederbord. De specifieke bedrading van het moederbord naar de M.2-slot bepaalt wat voor soort sleutel deze krijgt (een enkele kaart kan meerdere sleutels gebruiken), waardoor wordt voorkomen dat een incompatibele kaart op een moederbord wordt aangesloten. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld 4 veelvoorkomende soorten sleutels en elke sleutel krijgt een letter ter identificatie. De onderstaande tabel laat zien hoe elk van die sleutels varieert. Ter info, ‘key’ staat hier voor sleutel:

M.2 Keying Chart

Wat zijn de voordelen van M.2?

Dus wat betekent al deze versleuteling en bus-interoperabiliteit voor de gemiddelde computer? Kortom, het zal leiden tot snellere, flexibelere en meer beschikbare opslag en uitbreidingen. Neem bijvoorbeeld SSD’s. Vóór M.2 werkten SSD’s los van de SATA-bus. De nieuwste SATA-technologie kan gegevens overdragen met een maximum van 6 Gb/s (6 gigabit per seconde). Dit is behoorlijk snel, maar komt niet eens in de buurt van PCIe. PCIe kan gegevens overdragen met 8 Gb/s per lane (het getal achter de “x” in PCIe is het aantal lanes, dus PCIe x2 heeft 2 lanes). Dit betekent dat een op PCIe gebaseerde M.2 SSD-schijf gegevens kan overdragen tot 5x de snelheid van een traditionele SSD. Dezelfde verbeteringen gelden ook voor andere uitbreidingsapparaten.

M.2 Speed Graph

M.2 SSD en meer: nieuwe, opkomende ontwikkelingen

Toen de technologie werd gelanceerd, waren er enkele problemen met gebrekkige ondersteuning voor M.2 SATA SSD schijven. mSATA harde schijven waren goed ingeburgerd en veel moederborden waren niet compatibel met de nieuwste uitbreidingspoorten. Nu alles steeds kleiner wordt en de capaciteit van harde schijven toeneemt, wordt M.2 steeds meer de standaard. Vooral voor SSD’s die worden geïnstalleerd op Intel en AMD-gebaseerde NUC-systemen.

Dus wat ligt er in het verschiet voor het M.2 SSD slot? Op M.2 gebaseerde draadloze kaarten bieden Wi-Fi-, 4G- en Bluetooth-mogelijkheden. Dit vaak als combinatie van deze technologieën in één enkele kaart. Engineers maken ook gebruik van het M.2-slot om extra I/O-opties te creëren, waaronder COM, LAN, USB-poorten en meer.

Hoewel GPU’s (Graphics Processing Units) over het algemeen meer vermogen vragen dan de kaarten die beschikbaar zijn via de M.2 poort, winnen VPU’s (Visual Processing Units) steeds meer aan populariteit. GPU’s en VPU’s verschillen echter aanzienlijk van elkaar. Het compacte formaat en de energie-efficiëntie van VPU’s zorgen ervoor dat kleinere computers visuele informatie kunnen verwerken. Ook kunnen ze Deep Learning versnellen en kunstmatige intelligentie toepassingen via de M.2-poort aansturen.

Waarom zou je M.2 gebruiken?

De ongelooflijke snelheid van gegevensoverdracht, het kleine formaat en de flexibiliteit van het M.2 uitbreidingsslot maken het een perfecte match voor onze nieuwste serie OnLogic computers.

We zijn enthousiast om te zien hoe de volgende generatie apparaten voordeel haalt uit deze krachtige technologie en zodoende de lat hoger legt op het gebied van snelheid en grootte.

Deze blog is oorspronkelijk gepost op 25 maart 2015 en bijgewerkt op 16 april 2022

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: OnLogic

OnLogic is a global industrial computer manufacturer that designs highly-configurable, solution-focused computers engineered for reliability for the IoT edge.