Home>Berichten>Industriële IoT>Het kiezen van de beste pc voor smart warehousing en logistiek

Het kiezen van de beste pc voor smart warehousing en logistiek

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: mei 18th, 2021·5,1 min read·

Wanneer je op zoek bent naar de beste pc voor smart warehousing en logistiek heb je wellicht een bepaalde specificatie waaraan je wilt voldoen. Waarschijnlijk ben je op zoek naar een computer die beter, sneller en betrouwbaarder is. Maar wat maakt een industriële pc (IPC) beter voor smart warehousing en logistiek? Wat maakt IPC’s sneller en betrouwbaarder?

De opkomst van e-commerce

Waarom is er nu ineens een race om warehousing en logistieke processen te verbeteren? Door de opkomst van e-commerce is er een focus gekomen op smart warehousing en logistiek. De internet verkopen groeiden in zowel de Nederlandse als ook in de Europese webwinkels aanzienlijk. De verkopen van in Nederland gevestigde webwinkels waren in het tweede kwartaal van 2020 55 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Consumenten vermeden winkels en kozen voor online shoppen vanwege veiligheidsredenen. Deze snelle groei forceert bedrijven om hun magazijn en logistieke workflow te verbeteren.

Overwegingen voor de beste pc voor smart warehousing en logistiek

Om de grote doorstroom van goederen over de hele wereld aan te kunnen richten veel magazijn- en logistiekbedrijven zich op IoT apparaten en processen om hun team optimaal uit te rusten. Met welke aspecten moet rekening gehouden worden bij het kiezen van de beste pc voor smart warehousing en logistiek? Het komt neer op 3 punten:

  1. Locatie
  2. Connectiviteit
  3. Software eisen

Location, Location, Location

De vereisten aan jouw apparatuur worden in belangrijke mate bepaald door de locatie waar de computer staat. Om te beginnen biedt een industriële fanless pc bescherming tegen stof en andere zwevende deeltjes in het magazijn. De belangrijkste oorzaken voor het falen van een pc zijn ventilatoren en harde schijven. Deze bewegende onderdelen zijn erg fragiel en gevoelig voor storingen die kunnen leiden tot downtime.

Solid state fanless pc’s elimineren storingsgevoelige elementen voor maximale betrouwbaarheid van het systeem. Stel bijvoorbeeld dat je een pc achter een tv-scherm monteert, vlakbij het plafond, om real-time feedback of werkinstructies te geven. Je wilt dan niet steeds een technicus omhoog sturen op een lift om hardware te onderhouden of verwisselen.

Overweeg een industriële panel PC voor makkelijke en intuïtieve toegang tot machinebediening. Geautomatiseerde warehousing oplossingen gebruiken vaak een alles-in-één touchscreen computer om human/machine interface (HMI) controle te bieden voor robots, machines en voertuigen.

Panel PC mounted on a pallet packing station in a smart warehouse

Deze panel pc wordt gebruikt om een order picker te helpen met het snel en veilig  laden van een pallet door middel van visuele instructies.

Ga voor een rugged oplossing voor extremere locaties

Aan de andere kant heb je mogelijk meer bescherming nodig als de installatielocatie heel warm of koud kan worden. Stel dat je een scan en labelprinter systeem buiten hebt geïnstalleerd bij een laad- en losdock. Dan moet je er rekening mee houden dat het kan gaan vriezen in de winter, of juist erg heet wordt in de zomer. Als dit het geval is kan een rugged pc een goede oplossing zijn. Als de computer op een heftruck of andere bewegende apparatuur wordt gemonteerd dan bieden rugged pc’s bescherming tegen schokken en vibraties die storingen in traditionele pc’s kunnen veroorzaken.

industrial Computer mounted on a forklift

Een rugged Karbon 300 systeem kan direct op een vorkheftruck gemonteerd worden.

Connectiviteit aan de Edge

Als je de data flow van een typisch smart warehousing project bekijkt dan kun je dat samenvatten in deze stappen:

  1. Lokale apparaten verzamelen data van lokale machines, zendingen en andere data.
  2. De data wordt verwerkt door een on-site gateway of in de cloud.
  3. De data wordt doorgevoerd naar een warehouse management systeem of vergelijkbare software.

Dit roept een vraag op: Hoe krijgen we de data van lokale apparatuur, sensoren, robots of zendingen die we willen volgen naar waar we het nodig hebben? Oftewel, welke connectiviteit hebben we nodig?

Bedrade of draadloze connectiviteit

Er zijn twee manieren om efficiënt data over te dragen: direct bedrade I/O connectiviteit met de computer en draadloze connectiviteit. Bedrade connectiviteit is geschikt wanneer de computer altijd op dezelfde plaats blijft ten opzichte van de machines. Een pc geïntegreerd in een “material handling system” (MHS) kan bijvoorbeeld data ontvangen via de ethernet poorten. Een pc op een heftruck kan data verzamelen via de CAN Bus om de status van de apparatuur te controleren.

Aan de andere kant is draadloze connectiviteit ideaal wanneer de data van het ene naar het andere apparaat gestuurd moet worden of als het apparaat waar de data vandaan komt beweegt. Neem het voorbeeld met de heftruck: als je de data naar een server wilt sturen kun je geen kabels gebruiken aangezien de truck vrij moet kunnen bewegen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld orderpicking robots in geautomatiseerde magazijnen.

Software overwegingen

Wanneer je op zoek bent naar de ideale pc voor smart warehousing is een van de eerste dingen om rekening mee te houden welke software je wilt gaan gebruiken. Wellicht heb je al een softwarepakket wat je aan het testen bent of misschien ben je op zoek naar iets nieuws.

Wanneer je een bestaand softwarepakket integreert is het belangrijk om rekening te houden met welk toegangsniveau iedere operator moet krijgen. De thin clients voor jouw picking team hoeven bijvoorbeeld minder te verwerken dan de computers van een supervisor die lokale controlesoftware runt voor de hele faciliteit. Jouw hardware keuze moet ook daarop afgestemd zijn. Er is bijna nooit een enkel systeem wat overal in het magazijn ingezet kan worden.

Werken met hardware die met voorgeïnstalleerde software geleverd wordt of pre-certified is kan tijd besparen. Het maakt niet uit of je SCADA/MES, Thin Clients, AWS Greengrass of een andere oplossing aan het opzetten bent.

Warehousing en logistieke operaties van vandaag gebruiken technologie in zoveel manieren. Het tempo van de groei en innovatie is verbazingwekkend. Bijblijven is een kwestie van snappen wat je wilt bereiken en de juiste partners vinden die je kunnen helpen met het vinden van de beste oplossing voor jouw behoeftes.

Ben je klaar om je volgende project te starten? Neem vandaag nog contact op met onze experts voor een gesprek over welke hardware het beste bij jouw project past.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Cole Wangsness

Cole is a Sales Engineer at OnLogic. He works to connect customers with the right solution and provide industry expertise. When not working, he enjoys learning about new tech and tinkering with computers.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen