Home>Berichten>Industriële IoT, Vertrouw op OnLogic>Karbon Series voor In-Vehicle Computing

Karbon Series voor In-Vehicle Computing

By ·Categorieën: Industriële IoT, Vertrouw op OnLogic·Published On: december 1st, 2020·5,7 min read·

Algemene functies van een in-vehicle computer

Een voertuigcomputer, ook wel bekend als in-vehicle computer, heeft meer functies nodig dan een desktop PC kan leveren. Gegevensverwerking aan de edge in een voertuig vereist een pc met specifieke kenmerken rondom operationele temperatuur. Ook belangrijk zijn: schok/vibratie ratings, elektrisch vermogen in het voertuig en andere functies specifiek voor de auto-industrie. Onlogic heeft een serie Rugged fanless PCs die specifiek zijn samengesteld om de uitdagingen die gepaard gaan met in-vehicle computers te overwinnen.

All Models of the Karbon SeriesOnze Karbon 300 is een Intel atom-gebaseerde lichtgewicht rugged edge computer. Als je meer rekenkracht of een GPU nodig hebt zijn onze Karbon 700-SE of Karbon 700-X2 uitermate geschikt. OnLogic heeft een pc voor jou, voor zowel projecten met autonome passagiersvoertuigen als projecten voor industriële apparaten en/of speciaal vervaardigde voertuigen. Dus de vraag is: wat zijn de veelvoorkomende functies waar je naar moet kijken bij een voertuigcomputer?

CAN Bus: De standaard voor apparaatcommunicatie in voertuigen

Wanneer je zoekt naar een toepassing in een voertuig heb je mogelijk I/O nodig om tje voertuig of sensoren te verbinden. CAN bus is een veelvoorkomende communicatiestandaard voor in voertuigen en industriële apparaten. Hiermee kunnen PC’s en microcontrollers met het brein van de voertuigen: de Electric Control Units (ECU’s) communiceren. In moderne voertuigen bestaan deze uit de motor, airbags, audio systemen, sensoren en andere elektronica. In veel toepassingen is CAN bus communicatie cruciaal voor het functioneren van jouw technische oplossing. Tevens is het een essentiële aansluiting voor iedere voertuigcomputer.

Voertuigcomputer voorbeeld: Fleet Management

Laten we zeggen dat je een Fleet Managementproject leidt voor een food truck bedrijf. Door te communiceren met het voertuig via de CAN bus, zijn er interessante optes. Zo kun je een toepassing maken voor predictive maintenance, het voorspellen van onderhoud. Hierdoor kun je de wagens binnenhalen voor onderhoud voordat ze falen in het veld. Je kunt je Onlogic in-vehicle computer combineren met een geïntegreerde 4G LTE Modem. Op die manier kun je data die op afstand verzameld is, eenvoudig terugsturen naar je server. Veel bedrijven die predictive maintenance willen verwezenlijken aan de edge, combineren Onlogic hardware met een bestaande cloud oplossing zoals AWS Greengrass. Met ingebouwde tools voor machine learning Versterkt AWS Greengrass deze predictive maintenance toepassingen als edge machine learning inferentie en connectoren met gebruikelijke communicatie protocollen als CAN bus.

Alle Onlogic Karbon systemen komen uitgerust met een 3-pin CAN 2.0B port, direct programmeerbaar via de ingebouwde microcontroller. Heb je meer dan 1 port nodig? Vraag het direct aan onze hardwarespecialisten voor extra uitbreidingsopties.

Power over Ethernet: Breng “vision” naar de Edge

Computer showing many I/O

Naast de communicatie met het voertuig zelf, vereisen veel toepassingen dat het voertuig zijn omgeving kan observeren. Dit is belangrijk omdatt voertuigen niet in een geïsoleerde omgeving rondrijden.

Sommige klanten kijken naar camera’s met een USB aansluiting voor hun oplossingen, maar deze brengen hun eigen problemen met zich mee als het gaat om robuustheid en betrouwbaarheid. Traditionele LAN camera’s passen beter bij de in-vehicle toepassing, maar ze hebben één probleem: hoe krijgt de camera stroom? Power over Ethernet (PoE) LAN lost dit op door naast data ook stroom te leveren via de ethernet kabel. Je hoeft niet langer losse stroom naar de camera aan te leggen; de stroom wordt geleverd door de PoE compatibele pc of PoE switch.

Bijvoorbeeld, een bedrijf in autonome-vloerschrobrobots gebruikt 3 PoE camera’s gepaard met een LiDAR sensor om te navigeren door de kantoren die ze schoonmaken. Deze sensoren sturen de data naar de interne Onlogic pc die de visie inferentie doet en real-time besluiten neemt. Alle OnLogic Karbon systemen kunnen geconfigureerd worden met PoE of PoE+ om je PoE compatibele apparaten aan te sluiten.

Rugged Computers voor de in-vehicle omgeving

Een andere belangrijke uitdaging is de stroomtoevoer. Heb je ooit de paniek gevoeld wanneer je je realiseert dat je het licht in de auto aan hebt laten staan? Proberen weg te rijden met een lege accu valt altijd tegen. Ongewenst accugebruik wanneer de motor uit staat is een risico van een in-vehicle computer. Onlogic Karbon pc’s lossen dit op met programmeerbare ontstekingsdetectie. De pc kan aangesloten worden op de accu en wanneer deze een ontstekingsprocedure detecteert, start de pc zijn geprogrammeerde start-up timer. Wanneer de motor afgezet wordt, detecteert de computer dit ook en start een “soft-off” timer die het systeem uitzet en vervolgens de stroomtoevoer volledig afsluit om ongewenst accugebruik te voorkomen. Al deze instellingen zijn gemakkelijk direct programmeerbaar met de Karbon’s microcontroller.

Voorbeeld van ontstekingsdetectie

Stel je hebt een IoT-oplossing om pakketbezorgers te laten weten welke specifieke pakketten bij welk adres geleverd moeten worden met een verbinding naar AWS-cloud voor supervisor dashboards in het logistiek centrum. De bestuurders moeten vaak de motor uit zetten om bezorgingen te doen bij bezorgadressen. Met Onlogic’s programmeerbare ontstekingsinstellingen kan de pc aanblijven en constant verbonden zijn zonder onderbrekingen.

Laten we er ook vanuit gaan dat we deze oplossing creëren voor een nationale keten en dat we one-touch implementaties naar de edge moeten brengen. Waarom zou je niet ook gebruik maken van Onlogic software partner EdgeIQ? EdgeIQ is een lifecycle beheer en orchestratie tool voor je IoT-apparaten. Breng apparaten online en beheer ze vanaf een enkel scherm. Het werkt met je eigen cloud of integreert direct met AWS. Leer meer over hoe je “connected” apparaten aan de edge met AWS + EdgeIQ beheert.

Rugged Computers for the In-Vehicle Environment

Zoals we hebben besproken is de omgeving in voertuigen verre van ideaal voor traditionele desktop pc’s. Onlogic’s Karbon serie komt uitgerust met eigenschappen die verzekeren dat het systeem zal blijven presteren in de zwaarste omstandigheden. Een wijd temperatuurbereik betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat de computer faalt door hele hoge of juist erg lage temperaturen. Of je hem nu inzet in IJsland of in Egypte.

Onlogic’s Karbon systemen zijn ontworpen om te voldoen aan IEC of MIL-STD810G normen voor schokken en vibraties. Het systeem is gebouwd voor een lange levensduur: of je nu een systeem inzet om offroad data te verzamelen in de Andalusische woestijn of autonome-voertuig tests doet over de gaten in de weg bij je dichtstbijzijnde metropool. Voeg de I/O toe die jij nodig hebt om jouw project succesvol te maken (met bijvoorbeeld CAN-Bus of PoE). Voor elke in-vehicle toepassing die je hebt kun je alle sensoren aansluiten die nodig zijn om je toepassing succesvol te maken. Alle Onlogic Karbon systemen worden gebouwd op bestelling, dus je ontvangt precies dat wat je nodig hebt binnen dagen in plaats van maanden.

Ben je klaar om te starten met je volgende in-vehicle computer project of heb je gewoon een ultra-betrouwbare pc nodig? Neem vandaag nog contact op met een van onze hardwarespecialisten of bekijk onze Karbon serie online.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Cole Wangsness

Cole is the leader of strategic partnerships at OnLogic. He works to enable the technologies that customers use to solve problems today and in the future. When not working, he enjoys training his dog (she's 9, but he tries anyways).
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen