Home>Berichten>Techniek uitgelegd>IT versus OT: Het verschil tussen informatietechnologie en operationele technologie

IT versus OT: Het verschil tussen informatietechnologie en operationele technologie

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 1st, 2022·3,8 min read·

De lijn tussen IT en OT vervaagt. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, geeft het begrip IT/OT-convergentie (de integratie van IT-systemen en OT-systemen) bedrijven ongekende flexibiliteit en mogelijkheden. 

Wat is dan het verschil tussen IT en OT? En waar is elk veld verantwoordelijk voor? Blijf lezen als je alles wilt weten over IT en OT.

IT versus OT: Wat is het en hoe werkt het?

IT staat voor informatietechnologie. Het verwijst van oudsher naar het gebruik van computers voor informatieverwerking en -beheer. OT staat voor operationele technologie. OT slaat doorgaans op de hardware en machines die verantwoordelijk zijn voor de fysieke processen van een bepaald bedrijf.

IT gaat over servers, netwerkapparatuur en endpoint devices (desktop computers, laptops, smartphones, POS systemen, printers, scanners en tablets). OT daarentegen gaat doorgaans over industriële computerapparatuur, zoals IoT-gateways en besturingssystemen. 

IT versus OT werd ooit gezien als de tegenstelling tussen bedrijfsbehoeften en productiebehoeften. Of tussen kantoortechnologie en de technologie op de productievloer of software en hardware. Ook waren er tegenstellingen tussen de teams. Het IT-team hield zich bezig met gegevens en het OT-team met machines. De waarde van IT-gegevens voor het succes van OT-processen heeft IT en OT echter steeds dichter bij elkaar gebracht. Deze samensmelting van IT en OT wordt IT/OT-convergentie genoemd.

De basis van IT: wat doet IT?

IT wordt gebruikt als de overkoepelende term voor het verwerken, aanmaken, opslaan, uitwisselen en ophalen van gegevens en informatie. Hoewel IT meestal betrekking heeft op computers, kunnen ook andere endpoint devices, deel uitmaken van de IT-infrastructuur. 

Veel mensen denken bij IT aan technische ondersteuning. Natuurlijk is probleemoplossing een onderdeel van IT, maar  IT bevat nog veel meer aspecten. Denk aan softwareontwikkeling, communicatie, informatiebeveiliging, systeembeheer, infrastructuur en telecommunicatie. 

De belangrijkste functie van IT is ervoor zorgen dat alle gegevens veilig worden beheerd, verwerkt en opgeslagen. Informatietechnologie is nauw verbonden met netwerktechnologie. Daarom is het belangrijk dat alle gegevens veilig zijn en dat potentiële risico’s voortdurend worden geïdentificeerd en beperkt. Met de implementatie van cybersecurity zorgen beveiligingsanalisten binnen IT ervoor dat informatie wordt beschermd en potentiële bedreigingen worden geïdentificeerd.

De basis van OT: wat is operationele technologie?

OT wordt voornamelijk gebruikt om de productie in een productieomgeving te bewaken en te besturen. In tegenstelling tot IT, die zich voornamelijk bezighoudt met internet, speelt OT een belangrijke rol in de omgang met de fysieke wereld. Daarom is downtime een van de belangrijkste aandachtspunten van OT. 

Downtime is de tijd dat de productie al dan niet gepland, stil ligt. Ongeplande downtime is doorgaans heel kostbaar voor bedrijven. De grootste zorg van OT is dan ook het zoveel mogelijk voorkomen van downtime.

Eén manier waarop OT ongeplande downtime kan helpen voorkomen, is met de implementatie van SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition). Dit is een soort industrieel besturingssysteem (Industrial Control System, ICS). SCADA-software helpt bij het aansturen van PLC’s (programmable logic controllers). Deze zijn grotendeels verantwoordelijk voor de bewaking en besturing van machines op de productievloer. SCADA kan downtime aanzienlijk helpen voorkomen door de machines automatisch af te sluiten of een alarm te activeren in het geval van een systeemstoring.

IT/OT-convergentie

IT/OT-convergentie

IT en OT zijn grotendeels afzonderlijke gebieden gebleven. De afgelopen jaren krijgt IT/OT-convergentie steeds meer aandacht. Op het gebied van IT en OT biedt convergentie veel voordelen. Het brengt echter ook een aantal risico’s met zich mee waaraan je zeker niet voorbij mag gaan. 

Enerzijds biedt IT/OT-convergentie een kleinere kans op downtime met OT. Omdat zelfs een hele korte downtime vaak al erg duur is, is IT/OT-convergentie heel aantrekkelijk voor OT. Vanwege de potentiële beveiligingsrisico’s staan beveiligingsanalisten binnen IT echter vaak enigszins huiverig tegenover convergentie. 

Als je fabrieksapparatuur aansluit op internet, vormen cyberaanvallen een potentiële bedreiging. Daarom vereist IT/OT-convergentie een zorgvuldige planning. Bovendien moeten potentiële bedreigingen worden bewaakt en risico’s voortdurend opnieuw worden geëvalueerd.

Conclusie over IT vs OT

IT (informatietechnologie) is een brede term die betrekking heeft op software (gegevens- en informatieverwerking) en omvat endpoint devices, zoals computers, servers en alles wat daarbinnen valt. OT (operationele technologie) is verantwoordelijk voor het beheer en de aansturing van systemen, in het algemeen in een fabrieksomgeving. Hoewel IT en OT afzonderlijke velden zijn, is IT/OT-convergentie een steeds aantrekkelijkere mogelijkheid aan het worden voor technici.  Met behulp van convergentie kunnen productiemanagers en OT-professionals verzamelde gegevens in real-time bewaken en daarop reageren om efficiënter te werken en downtime te voorkomen.

Heb je nog vragen over de ins en outs van IT versus OT? Praat vandaag nog met een van onze experts.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Cole Wangsness

Cole is the leader of strategic partnerships at OnLogic. He works to enable the technologies that customers use to solve problems today and in the future. When not working, he enjoys training his dog (she's 9, but he tries anyways).
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen