Home>Berichten>Techniek uitgelegd>IT/OT-convergentie: de wereld van operationele technologie

IT/OT-convergentie: de wereld van operationele technologie

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: augustus 5th, 2022·2,9 min read·

De laatste jaren is de kloof tussen IT en OT kleiner geworden. Steeds meer technologieprofessionals kijken naar het idee van IT OT-convergentie als oplossing voor het overwinnen van een reeks technologische uitdagingen.

Dus wat is IT/OT-convergentie precies en hoe kan het de operationele technologie verbeteren?

Wat is IT/OT-convergentie?

In de kern is IT/OT-convergentie gericht op het verbeteren van operationele technologie (OT) door de integratie van informatietechnologie (IT). Het doel van IT/OT-convergentie is om de juiste gegevens van de operationele edge te leveren aan OT-besluitvormers en om acties te helpen bepalen in de gehele organisatie. Dit vereist afstemming met IT bij de overgang van OT naar IT-gestuurde netwerken. 

In veel organisaties nemen deze silo-teams beslissingen zonder rekening te houden met elkaar of die soms met elkaar in conflict zijn.  Aangezien digitale transformatie voor veel organisaties een belangrijk probleem is, is IT/OT-convergentie echter nog nooit zo belangrijk geweest.

IT/OT-convergentie is een aantrekkelijke optie voor zowel OT- als IT-specialisten. Convergentie moet echter zorgvuldig worden overwogen om veelvoorkomende valkuilen te vermijden. Het is belangrijk om elk aspect van technologische convergentie te begrijpen voordat je het implementeert als onderdeel van je OT-oplossing.

IT/OT-convergentie

IT/OT-convergentie

Een van de belangrijkste redenen waarom steeds meer technologieprofessionals kijken naar convergentie, is dat het verbinden van OT-apparatuur met enterprise IT-netwerken, inclusief de cloud, het mogelijk maakt voor zakelijke besluitvormers in de hele organisatie om op gegevens te reageren.

Dit biedt dan weer de voordelen van:

  • Realtime zichtbaarheid en controle, waardoor je onmiddellijk directe toegang hebt tot je OT-omgeving
  • Gestroomlijnde processen die processen sneller en eenvoudiger maken
  • Lagere operationele kosten dankzij verhoogde systeemefficiëntie en het elimineren van onnodig gepland onderhoud
  • Een vermindering van ongeplande uitvaltijd door systeemstoringen te kunnen voorspellen en deze vervolgens te voorkomen
  • Slimmere besluitvorming en planning op basis van realtime en historische processen

Convergentie-uitdagingen

Hoewel de convergentie van IT en OT veel voordelen biedt, zijn er enkele potentiële IT OT-convergentie-uitdagingen om rekening mee te houden. Een van de grootste wrijvingspunten tussen OT en IT-integratie betreft OT-cyberbeveiliging. Omdat de meeste traditionele OT-systemen niet verbonden zijn met het internet, is het risico op cyberaanvallen minimaal. Het aansluiten van fabrieksapparatuur op het netwerk, voor bewaking en bediening op afstand, verhoogt echter het risico op cyberaanvallen aanzienlijk als het netwerk niet wordt beschermd.

Sommige legacy OT-systemen hebben mogelijk niet de nodige functies om je systeem te beveiligen en zijn mogelijk kwetsbaar voor cyberaanvallen. Daarom moeten beveiligingsanalisten binnen IT tijdig en vaak bij het convergentieproces worden betrokken. Bij het bekijken van OT-applicaties moet beveiliging veel aandacht krijgen.

Met de juiste veiligheidsmaatregelen en de juiste convergentiestrategie is IT/OT-convergentie echter mogelijk. De potentiële voordelen zijn zeer aantrekkelijk voor organisaties met de middelen om een ​​degelijke convergentiestrategie op de juiste manier te ontwikkelen en in te zetten.

Waar het op neerkomt bij IT/OT-convergentie

Door de kloof tussen IT en OT te overbruggen, krijg je direct inzicht in en controle over je operationele omgeving, waardoor gestroomlijnde processen worden gecreëerd en het risico van ongeplande downtime wordt verminderd. Hoewel er uitdagingen en risico’s zijn verbonden aan IT/OT-convergentie, kan het ontwikkelen van de juiste strategie de manier waarop jouw fysieke activiteiten functioneren veranderen.

Hulp nodig om aan de slag te gaan?

Als je op zoek bent naar deskundig advies bij het uitvoeren van je eigen digitale transformatie, kan OnLogic je helpen. Neem vandaag nog contact met ons op om hardware- en softwareoplossingen te bespreken.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Cole Wangsness

Cole is the leader of strategic partnerships at OnLogic. He works to enable the technologies that customers use to solve problems today and in the future. When not working, he enjoys training his dog (she's 9, but he tries anyways).
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen