Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Hoe gebruik je Ubuntu Linux Bash in Windows 10

Hoe gebruik je Ubuntu Linux Bash in Windows 10

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: september 30th, 2020·4,8 min read·

Met de uitvoering van Linux Bash binnen Windows 10 krijgen gebruikers toegang tot een krachtige tool waarmee zij Linux-commands en -software zonder een dual-boot systeem kunnen instellen. Hierdoor kun je ook een virtuele machine installeren en beheren. Microsoft blijft de ondersteuning van zijn Windows systeem voor Linux, of WSL, verbeteren. Daarmee wordt het proces voor het inschakelen en instellen van de Ubuntu Bash-shell steeds gemakkelijker voor gebruikers. Het is echter nog steeds niet geheel vanzelfsprekend. Hier lees je hoe je Linux Bash kunt installeren op Windows 10.

Inschakelen van Bash in Windows 10

Welk WSL heb je nodig?

De eerste stap voor het inschakelen van Bash in Windows 10 is het bepalen van de geschikte versie van het Windows-subsysteem voor Linux (WSL). Hoewel ze allebei een naadloze integratie voor Linux binnen Windows bieden, werken WSL 1 en WSL 2 op verschillende architecturen en komen ze van pas voor verschillende gebruiksscenario’s.

WSL 1 werkt als een compatibiliteitslaag, waardoor de gebruiker binaire executables van Linux op Windows 10 kan uitvoeren. Deze laag vertaalt systemcalls van Linux naar Windows-systemcalls en voert ze vervolgens native uit binnen Windows. Deze architectuur vereist dat updates van de Linux-kernel afzonderlijk worden geïmplementeerd door het Windows-team, wat extra tijd aan het updateproces toevoegt. De vertaling van commando’s zorgt er ook voor dat WSL 1 last heeft van slechte I/O-prestaties voor taken zoals databasebeheer, Git-operations, en pakketinstallatie en updates. Het belangrijkste voordeel van WSL 1 is de mogelijkheid om projectbestanden native in het Windows-bestandssysteem te openen.

Aan de andere kant heb je WSL 2. Dit is een volledige Linux-kernel die werkt binnen een beheerde virtuele machine (VM). De kernel wordt bijgewerkt tijdens normale Windows-updates en is gebouwd op basis van de laatste stabiele branch die te vinden is op kernel.org. De voordelen van deze architectuur zijn onder meer de volledige compatibiliteit die het heeft met de systemcalls. Dit maakt het mogelijk om applicaties te gebruiken die voorheen onmogelijk waren op WLS 1 vanwege een gebrek aan ondersteuning vanuit de vertalingslaag, zoals Docker. Zonder de vereiste systemcall-vertaling worden meerdere functies significant versneld. Dit leidt tot een snelheidsverhoging van 2-5x voor taken zoals ‘git clone’. Een derde voordeel van deze architectuur is dat Linux-kernelupdates onmiddellijk beschikbaar zijn voor gebruik en niet geïmplementeerd te hoeven worden in de WSL 1-vertaallaag om vervolgens naar gebruikers gepusht te worden. De door WSL 2 beheerde VM-omgeving is, in tegenstelling tot een traditionele VM, ontworpen om snel op te starten, het gebruik van resources te optimaliseren en vereist geen direct gebruikersbeheer.

Het wordt de meeste gebruikers aangeraden om WSL 2 te gebruiken vanwege de verbeterde compatibiliteit van applicaties, hogere I/O-snelheden en snellere kernel-updatecycli. WSL 1 wordt alleen aanbevolen als jouw projectbestanden moeten worden opgeslagen in het Windows 10-bestandssysteem of als deze projectbestanden cross-compilation vereisen met behulp van Windows en Linux tools.

Check jouw Windows 10 versie

Zorg ervoor dat je een ondersteunde versie van Windows 10 gebruikt. Voor WSL 1 heb je Windows 10 Fall Creators, versie 1709 of hoger nodig, voor WSL 2 moet je geüpdatet worden naar de update van mei 2020, versie 2004 of hoger. (wat is het verschil tussen WSL 1 en 2?)

Voor het checken van jouw Windows 10 versie

  1. Selecteer start en vervolgens instellingen 
  2. In instellingen, selecteer systeem > info
  3. Scroll naar beneden voor de windows-specificaties

Windows specification box used to determine version of Windows 10

Windows-Subsysteem voor Linux inschakelen

Vervolgens moet je het Windows-subsysteem voor Linux inschakelen. Om dit te doen, open je PowerShell als administrator en voer je de opdracht uit die overeenkomt met jouw gewenste WSL-versie.

Voer het volgende commando uit om WSL 1 in te schakelen:

  • dism.exe /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Windows-Subsystem-Linux /all /norestart

Voor WSL 1 kun je de “Installeer Ubuntu voor Windows 10” stap overslaan.

Voer de volgende commando’s uit om WSL 2 in te schakelen:

  • dism.exe /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Windows-Subsystem-Linux /all /norestart
  • dism.exe /online /enable-feature /featurename:VirtualMachinePlatform /all /norestart

Herstart Windows 10 nadat jouw commando’s succesvol zijn voltooid.

WSL 2 Powershell screen shot

Installeer het Linux Kernel update pakket

Download de WSL Linux kernel package update voor x64 systemen

Voer de gedownloade .msi-installer uit

Update Setup Wizard complete message for WSL Update

Stel WSL 2 in als de standaardversie (default)

Voer In powershell het commando uit:

  • wsl –set-default-version 2

Screenshot of powershell window while setting WSL 2 as default version

Installeer Ubuntu voor Windows 10

Ubuntu is beschikbaar vanuit de Microsoft Store op Windows 10.

  1. Typ in het startmenu “Microsoft Store” en druk op enter. Of klik hier voor de webbrowser versie van de store.
  2. Zoek “Ubuntu” en selecteer het bovenste resultaat, ‘Ubuntu’ gepubliceerd door Canonical Group Limited.*
  3. Klik op ‘downloaden’ en volg de instructies op het scherm.

 

Windows store Ubuntu

Ubuntu confirmation window

De Microsoft Store regelt de download, installatie en voortgangsindicatie.

*Op het moment dat dit artikel werd geschreven, werd Ubuntu 20.04 LTS volgens deze methode geïnstalleerd. Versie 18.04, gepubliceerd door Canonical Group Limited, is ook te vinden in de Microsoft Store indien dit nodig is voor compatibiliteitsdoeleinden

Ubuntu opstarten

Na de installatie via de Microsoft Store kan Ubuntu nu net als elke andere Windows-applicatie vanuit het startmenu worden gestart.

Screen shot showing how you launch Ubuntu from Windows

Bij het eerste opstartmoment laat Ubuntu jou weten dat het ‘geïnstalleerd’ wordt en moet je wachten totdat het proces voltooid is. Wanneer de installatie klaar is, wordt je gevraagd om een nieuwe Unix-gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Opmerking: deze inloggegevens hoeven niet overeen te komen met die van je Windows-installatie.

Screen shot showing bash command line

Eenmaal voltooid zal je vanaf nu bij de bash command line beginnen.

Gefeliciteerd! Je hebt de setup en installatie van Ubuntu Linux Bash terminal voor Windows 10 voltooid!

Deze blog is op 1 augustus 2016 gepubliceerd. De inhoud is bijgewerkt op 30 september 2020.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Eric Nachtigal

Eric is a Hardware Applications Engineer for OnLogic which means that he works to find solutions to unique customer challenges as well as validating upcoming technology and products. In his free time, Eric enjoys the great outdoors including camping, hiking, skiing, climbing, and paddling.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen