Welke impact heeft Brexit bij het importeren van goederen?

By ·Categorieën: Vertrouw op OnLogic·Published On: maart 8th, 2021·5,9 min read·

Brexit is officieel ingegaan op 1 januari 2021, dit betekende de officiële uitgang van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Net zoals vele andere personen en bedrijven die producten exporteren naar het VK, ontstonden bij ons vragen over het effect op het verzendproces en kosten die komen kijken bij het exporteren van onze producten naar onze klanten in het VK. Ons team is ruim voor de doorvoering van Brexit gestart met het onderzoeken van mogelijke effecten van Brexit. Graag delen we welke impact de Brexit heeft op alle informatie en details rondom Brexit die we tot nu toe hebben verzameld, mede mogelijk gemaakt door onze VK klanten.

Woon je in het VK en heb je importkosten moeten betalen over je pakket uit de EU? Of heb je van Britse klanten gehoord over onverwachte kosten of vertragingen voor het ontvangen van een product? Lees dan zeker verder!

Kortom, wat gebeurt er in het VK op dit moment? En waarom hebben zoveel zendingen vertragingen of extra kosten?

Samenvatting

  • Sinds de doorvoering van Brexit in januari 2021 geldt er import BTW (VAT in het engels), inklaringskosten en mogelijke tarieven voor zendingen van buiten het Verenigd Koninkrijk.
  • Wanneer je je als Brits bedrijf niet aanmeldt voor uitgestelde BTW, dan wordt de BTW geïnd bij import. Bedrijven kunnen deze BTW terugvragen bij hun belastingaangifte.
  • Inklaringskosten zijn kleine administratieve kosten. Dezen worden na de import BTW betaald bij de import van de goederen.
  • Er gelden geen tarieven voor OnLogic’s computerhardware systemen.
  • Zendingen kunnen vertraging oplopen door drukte bij de douane in het Verenigd Koninkrijk.

Hoe werkte import naar het VK voor Brexit?

Toen het Verenigd Koninkrijk nog onderdeel was van de Europese Unie gingen transacties van bedrijven met het VK in de vorm van intracommunautaire transacties. Dit zijn transacties van het ene EU land naar een ander waarover je 0% BTW betaalde. Bedrijven binnen de EU zijn verplicht om hun intracommunautaire transacties op te geven bij de belastingdienst van dat land. Deze vragen of betalen dan de desbetreffende BTW tarieven terug. Je hoefde geen BTW te betalen bij de douane, want je producten werden binnen de EU verzonden.

Wat is er veranderd bij het importeren van goederen tussen een EU land en het VK na Brexit?

Nu het Verenigd Koninkrijk geen deel meer is van de EU wordt handel gezien als een “normale” internationale transactie. Dit betekent dat pakketten op dezelfde manier door de douane gaan als bij elke andere internationale zending buiten de EU. Belastingen en tarieven worden toegewezen aan het pakket bij aankomst in het land. Het resultaat hiervan is dat onder de gebruikelijke DAP verzendingsvoorwaarden de ontvangende partij alle kosten bij import moet betalen. Dit is meestal een combinatie van:

  1. VK BTW – ook bekend als importbelasting, dit is 20% voor OnLogic’s Computer Systemen
  2. Tarieven, indien van toepassing (Je kan de HTS code en toepasselijke tarieven hier vinden.)
  3. Inklaringskosten – deze worden gevraagd door een douane expediteur die de goederen controleert en inklaart.

Post-Brexit Voorbeeld:

Je bent een bedrijf gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en je hebt een aantal industriële computers van OnLogic gekocht. Je krijgt een factuur voor de computers met 0% BTW van OnLogic. Wanneer de goederen arriveren in het VK zal er 20% BTW en de (lage) inklaringskosten door de douane gevraagd worden. Er gelden geen tarieven voor onze computersystemen. Naderhand claim je de BTW terug bij de HMRC (VK belastingdienst).

Voor Brexit zou je 0% BTW en geen inklaringskosten betalen. Je zou alleen de 0% BTW OnLogic factuur aangeven bij de HMRC aan het einde van het fiscale kwartaal.

Hoe kan ik de BTW terugvragen na het importeren van goederen?

Volgens de overheidswebsite van het VK zijn er twee manieren om import BTW terug te vragen:

  1. Rekening houden met import BTW bij je BTW aangifte door gebruik te maken van “postponed VAT accounting”; of
  2. Import BTW betalen bij invoer en dit later terug claimen volgens de normale belastingregels.

Meer informatie over deze import BTW processen in het VK kan je vinden op de overheidswebsite van het Verenigd Koninkrijk.

Is het importeren van goederen uit EU naar het VK duurder geworden?

In veel gevallen is het importeren van goederen naar het VK niet veel duurder dan eerst. Of je je producten lokaal inkoopt of uit de EU, als de goederen geen tarieven hebben moet je altijd BTW betalen. De enige extra kosten op producten zonder tarieven zijn de inklaringskosten. Douane en douane expediteurs moeten een kleine vergoeding vragen voor hun administratieve kosten. Dit is meestal een (laag) standaardbedrag.

Voorbeeld:

Je wilt twee industriële computers  kopen en hebt een keuze tussen een lokale leverancier in het VK en een leverancier in de EU. De twee systemen in het VK kosten £1200, £600 per stuk inclusief 20% BTW. De systemen van de EU leverancier kosten £1000, £500 per stuk met 0% BTW. In dit laatste geval wordt er bij de grens 20% BTW berekend plus de inklaringskosten voor de afhandeling. Als we ervan uit gaan dat deze kosten £12 zijn, kost verzending vanuit de EU £1212, 1% meer dan de aanschaf in het VK. Voor beide bestellingen kan de BTW afgezet worden tegen de ontvangen BTW en dus geclaimd worden bij de belastingaangifte.

Wat moet ik nog meer weten bij het exporteren van goederen naar het VK?

Bovenstaande informatie omvat vrijwel alles wat van belang is voor het verzenden van goederen van de EU naar het VK post-Brexit. Er zijn echter nog wat nuances als het gaat om tarieven. Sinds het VK en de EU een handelsovereenkomst hebben gesloten eind 2020, is de “preferentiële oorsprong” voor de Europese Unie van toepassing. Productcategorieën die in aanmerking komen voor deze preferentiële oorsprong zouden voor het grootste deel uit de EU komen en zijn vrij van alle tarieven. Je kan opzoeken onder welke voorwaarden jouw product aangeduid kan worden als een product met preferentiële oorsprong op pagina 440 en verder.

In het geval van OnLogic hardware, net als de meerderheid van computersystemen, komen de meeste componenten die we gebruiken uit Azië. Dit betekent dat onze hardware niet in aanmerking komt voor de EU preferentiële oorsprong. Gelukkig gelden er geen tarieven op onze computerhardware en componenten, dus geldt alleen de standaard BTW.

Vertragingen bij zendingen

Een andere factor om rekening mee te houden is de overbelasting op de douane in het VK na Brexit. Er wordt hard gewerkt om de inklaringen bij te houden, maar vertragingen zijn onvermijdbaar. Bezorgdiensten zoals UPS en hun expediteurs doen alles wat ze kunnen om de verwachte bezorgtijden te halen. Er kunnen nog steeds gevallen zijn waar pakketten van en naar het VK vertraging oplopen. Om vertraging te voorkomen, kun je er het beste ervoor zorgen dat je alle correcte documentatie toevoegt wanneer je wat verzendt.

Wie kan mij helpen wanneer ik vragen heb?

Ons team helpt je graag bij het beantwoorden van al je vragen over het importeren van onze computerhardware naar het VK. Houd er rekening mee dat dit een veranderende situatie is die voor iedereen nieuw is. We zullen ons best doen om elke uitdaging samen met jou op te lossen. Je kan ons europese team bereiken via info.eu@onlogic.com of door te bellen naar +44 (0)3300 104 290 (VK) of +31 (0)88 5200 700 (NL).

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Tim van der Horst

Tim van der Horst leads the European team at OnLogic and has his roots in marketing, enjoying opportunities to write and otherwise create for the organization. Outside of OnLogic, he enjoys spending time with his family and friends, cook, listen and make music, and play some videogames from time to time.