Home>Berichten>Vertrouw op OnLogic>Hoe zien OEM/ODM-services eruit in de computerindustrie?

Hoe zien OEM/ODM-services eruit in de computerindustrie?

By ·Categorieën: Vertrouw op OnLogic, Vertrouw op OnLogic·Published On: augustus 2nd, 2020·4,1 min read·

Je hebt vast en zeker gehoord van de termen OEM en ODM in de wereld van computerhardware. Laten we eerst de afkortingen eens uitleggen.

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer. Naar verloop van tijd werd OEM gebruikt ter omschrijving van een veel ruimere relatie tussen een bedrijf dat een product fabriceert en ee ander bedrijf dat dit product onder hun eigen merk verkoopt.

ODM betekent op zijn beurt Original Design Manufacturing en verwijst naar een model waarbij de volledige productspecificaties bepaald worden door het bedrijf dat het product gaat verkopen (de reseller).

Waarom zijn OEM services een integraal onderdeel van de computerhardwaremarkt? Wat bieden deze OEM-computerservices? En wat is het verschil met Original Design Manufacturing (ODM)-services?

Wanneer ben je een OEM?

Oorspronkelijk verwees OEM alleen naar de fabrikant die materialen aan andere bedrijven leverde om in hun producten op te nemen of met hun eigen merk te verkopen. Het is echter verwarrend dat OEM nu ook vaak gebruikt wordt om het bedrijf dat producten koopt en doorverkoopt aan een eindgebruiker te beschrijven. Dit soort bedrijven worden ook wel Value-added Resellers (VAR’s) genoemd.

In de techindustrie zou een bedrijf dat een computer bij OnLogic koopt en deze verkoopt met hun eigen gespecialiseerde software, per definitie een VAR zijn. De industrie noemt dit soort bedrijven echter vaak OEM’s, omdat hun klanten meestal niet weten dat OnLogic de hardware heeft geproduceerd voordat deze werd omgebouwd en verkocht. Ongeacht de terminologie, hier bij OnLogic begrijpen we de uitdagingen waarmee end-to-end hardwareleveranciers te maken hebben. Daarom bieden wij een breed scala aan OEM-services.

ODM uitgelegd

ODM (Original Design Manufacturing) verwijst naar een producent/resellerrelatie waarin de volledige specificaties van een project (of: product) worden bepaald door de reseller in plaats van op basis van de specificaties die door de fabrikant zijn vastgesteld. Het ODM-model wordt meestal gebruikt in internationale relaties waar een internationale ontwerpfirma een bedrijf in het land waar het product verkocht gaat worden, gebruikt om producten volgens hun specificaties te vervaardigen. Nogmaals, oorspronkelijk zou ODM uitsluitend verwijzen naar de productfabrikant, maar in de tech-industrie wordt ODM ook toegepast op beide partijen in de relatie.

In veel gevallen worden deze volledig op maat gemaakte producten afgehandeld door een toegewijde accountmanager die resellers tijdens het hele proces kan bijstaan, van de beoordeling tot de eerste behoeften tot verzending, logistiek en onderhoud van de supply chain. De verschillen tussen OEM- en ODM-fabrikantrelaties kunnen lastig te begrijpen zijn, vooral op het gebied van computerhardware. Met name het voortdurende gesprek over wie daadwerkelijk het OEM/ODM-bedrijf in de relatie is, blijft ingewikkeld.

Waarom OEM/ODM?

OEM-computerservices zijn van groot belang geworden voor hardwarebedrijven die de mogelijkheid hebben om aanpasbare oplossingen te creëren. Waarom? Bedrijven die OEM-services gebruiken, profiteren simpelweg van de productiemogelijkheden van de hardwareleverancier zonder zich bezig te hoeven houden met productie en logistiek. Ze krijgen een op maat gemaakt apparaat, gebouwd volgens hun specificaties, dat hun merk een boost geeft. OEM/ODM-productie kan plaatsvinden op zowel moederbordniveau, met aanpassing aan de lay-out en de prestaties ervan, als op systeemniveau, waar het algemene ontwerp en de specificaties kunnen worden aangepast om aan de behoeften van eindgebruikers te voldoen.

Services, proces, flow

oem_services_flowBedrijven die het volledige spectrum van OEM-services aanbieden, kunnen producten leveren die voldoen aan de behoeften van een breed scala aan resellers. Wil je een standaardsysteem dat alleen jouw logo weergeeft, een ander moederbord gebruiken of misschien gespecialiseerde I/O? Kleine aanpassingen maken ook deel uit van het OEM-serviceaanbod.

In het geval dat een project om grote aanpassingen vraagt, heeft OnLogic een ruim pakket met OEM/ODM-services, waaronder:

Na de aanschaf

OEM/ODM-services kunnen ook veel verder reiken dan de aanschafdatum, waarbij de fabrikant aanvullende interactie biedt met de leverancier, logistiek toezicht, technische ondersteuning en ondersteuning bij end-of-life van onderdelen. Het onderhouden van deze voortdurende relatie zorgt er ook voor dat zodra producten opnieuw moeten worden ontworpen (om zich aan te passen aan een veranderende markt), zowel de reseller als de hardwarefabrikant snel kunnen reageren.

Ontworpen om verder te ontwikkelen: modulariteit in OEM-oplossingen

Bij sommige bedrijven die designed-to-order services aanbieden, kan het maanden of zelfs jaren duurt voordat een product op de markt is gebracht. Bij OnLogic hebben we een aantal OEM/ODM-services die zijn ontworpen om een kostenefficiënte en productie-efficiënte oplossing te bieden aan klanten die onze systemen onderdeel willen maken van hun eigen productaanbod. Ons programma kan off-the-shelf systemen gebruiken en deze omzetten naar op maat gemaakte hardware van een ander merk. Deze zijn dan binnen  90 dagen klaar voor de klant. Bekijk al onze services voor meer informatie over de manier waarop we jouw bedrijf kunnen helpen om jouw hardwarevisie te realiseren.

Opmerking: Deze blog is op 22 mei 2014 gepubliceerd. De inhoud is bijgewerkt op 2 augustus 2020.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen