Home>Berichten>Betrouwbaarheid, Industriële IoT>Hoe vind je de juiste edge computer

Hoe vind je de juiste edge computer

By ·Categorieën: Betrouwbaarheid, Industriële IoT·Published On: november 22nd, 2019·6,7 min read·

Het kiezen van de juiste edge computer kan lastig zijn. Deze handleiding over het vinden van de geschikte edge computer zal je helpen om snel de juiste oplossing te vinden.

Niet alle edge computers zijn hetzelfde

Het vinden van de juiste edge computer is niet altijd makkelijk. Elke toepassing heeft unieke specificaties. Deze vereisen een doordachte planning, zeker bij grootschalige implementaties

Met zoveel factoren en opties om over na te denken, waar start je dan? Deze uitleg biedt je de hulp om snel de geschikte hardware te vinden en jou tijd en geld te besparen.

Kies de beste edge computer voor jouw omgeving

Hardwarespecifcaties zijn belangrijk, maar neem even een stap terug en kijk naar het geheel. De omgeving waar de computer in leeft heeft een grote impact op zijn prestaties en betrouwbaarheid.

Een computer in een erg hete omgeving zal de processor vertragen om oververhitting te voorkomen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw Core i7 processor presteert als een i3, dus met een duidelijk hogere prijs zonder de prestaties.

Het toevoegen van uitbreidingskaarten, zoals Wi-Fi, mobiele connectiviteit, of beeldverwerkingsunits voegen een andere laag toe aan de hitte-uitdagingen. Het is belangrijk om de gehele configuratie goed te doordenken en te testen op potentiële wegversperringen voor de implementatie.

Het installeren van een computer in een voertuig heeft weer te maken met verschillende factoren. In dit geval heb je een systeem nodig dat op een betrouwbare manier de kracht van het automotive vermogen accepteert, schok- en trilbestendig is en tegen extreme temperaturen kan. Het moet ook hoge niveaus van statische ladingen weerstaan die zijn ontstaan terwijl lucht over externe randapparatuur komt, zoals camera’s, sensors, of LIDAR.

Het belangrijkste om mee te nemen is dat je type computer moet matchen met de omgeving waarin deze moet werken. Denk daarna met terugwerkende kracht om uitdagingen onderweg te identificeren. Hieronder beschrijven we de types edge computers en voor welke omgevingen ze zijn gebouwd om in te helpen.

De 3 types edge computers

Er is heel veel variatie tussen implementatieomgevingen en technische vereisten. Het classificeren van edge computers in fan-gekoeld, fanless, en rugged categorieën versimpeld dit.

Door de verschillen en overlap tussen deze categorieën te begrijpen, helpt het je uit te zoeken welke computer aan jouw toepassingsbehoeften en externe factoren voldoet.

Fan-gekoelde edge computers

Fan-gekoelde edge computers bevatten systemen die tot meer in staat zijn en betrouwbaarder zijn dan producten voor consumenten. Net zoals een consumenten pc gebruikt het een behuizing met gaten en ventilatoren voor de koeling.

Maar in tegenstelling tot consumentenhardware zijn deze computers gebouwd naar de hoogste mechanische engineering standaarden en in een volledig metalen chassis gestopt. Ze gebruiken componenten die zijn geselecteerd en getest op hun betrouwbaarheid. Alleen bieden ze geen bescherming tegen vuil, stof, stofdeeltjes, krachtimpact en trillingen die de rugged-familieleden wel bieden. De MagLev type ventilatoren in deze computers gebruiken stille, gesealde motorelementen met  lagers ondersteunt door een magnetisch veld voor een langere levensduur. De ventilatoren hebben tachometers om moederborden met stall-detectie te laten weten wanneer het is gestopt en signaleren deze gebeurtenis naar een medewerker.

Deze systemen komen in een reeks aan configuratieopties, inclusief grafische- en netwerkkaarten. Ze werken het beste in klimaat-gecontroleerde omgevingen zonder potentiële vervuiling.

Ze zijn het goedkoopste van de 3 categorieën edge computers. Fan-gekoelde edge computers zijn geweldige gateways, mediaspelers, robuuste workstations voor verbinding met oudere connecties, thin clients, edge servers, firewalls, of netwerktoepassingen.

Ze kunnen ook de hersenen zijn in indoor-kiosken of entertainmentinstallaties. Je kan deze computers makkelijk configureren met off-the-shelf componenten. Ze komen in een groot bereik aan formaten, van handpalmformaat NUC’s tot grotere GPU-ondersteunende en rackmount systemen

Fanless edge computers

OnLogic fanless edge computers

Fanless edge computers zijn ideaal voor werkcondities die meer afhankelijk zijn van technologie. Je kan industriële edge computers vinden die dienen als multi-screen digitale mediaspelers, data monitoring en verwerkingsapparaten, fysieke- en netwerkbeheerders. Deze fanless pc’s brengen het Internet of Things naar een verscheidenheid aan industriële- en fabricagetoepassingen als gateways of edge servers

Deze fanless computers beschikken over een duurzame metalen behuizing die gevoelige interne componenten beschermt en hitte afvoert. Dit maakt het mogelijk om te werken in omgevingen van 0 ~ 50ºC, afhankelijk van het systeem en de configuratie. Gebruikmakend van solid-state componenten zonder bewegende onderdelen zijn deze systemen extreem betrouwbaar met lage uitvaltijd tussen onderbrekingen.

Robuust met weerstand tegen stof en vuil, missen ze de vibratie-, schok-, brede temperatuurtolerantie en robuuste componenten die standaard met de rugged apparaten komen. Door de interne stijfheid van deze systemen bieden ze wel wat bescherming tegen een stoot zo nu en dan.

Deze systemen hebben normaal gesproken een kleine footprint, waardoor ze perfect zijn voor installatie op een DIN rail, VESA mount, of in een NEMA-behuizing. High-performance of uitbreidbare modellen hebben een grotere footprint om ruimte te maken voor extra componenten en hebben het oppervlak dat nodig is voor de koeling van het systeem.

Fanless edge computers voldoen aan gebruikelijke wetgevingsverplichtingen en certificaten. Kijk naar FCC, CE, RoHS, en UL-configuraties om er zeker van te zijn dat je systeem aan de wetgeving voldoet die je nodig hebt en het geeft zo real-world bescherming voor het systeem en zijn gebruikers.

Rugged edge computers

OnLogic rugged edge computers

Een rugged edge computer biedt het hoogste beschermingsniveau voor computers in extreme omgevingen, zoals in voertuigen, treinen, fabrieken of outdoor-toepassingen.

Deze bescherming komt door een combinatie van factoren. Door gebruik te maken van een duurzaam metalen behuizing, fanless ontwerp en schokabsorberende bevestiging krijgt hij sterke fysieke bescherming. Daarnaast zorgen wide-temperature en solid state componenten, kabelloos ontwerp en hoge ESD-immuniteit voor bescherming tegen omgevingsfactoren.

Dit maakt het mogelijk om rugged computers in omgevingen van -40 to 70 ºC te laten werken. Verder kunnen ze tegen frequente trillingen en impactkrachten tot aan 50G’s en accepteren variabele stroomtoevoer zonder een kik te geven, afhankelijk van de configuratie van het systeem.

Rugged edge computers komen in een reeks formaat- en prestatieopties. Van efficiënte units in handpalmformaat tot krachtige Xeon en GPU-aangedreven systemen, Deze systemen hebben de interface- en montageopties zo afgestemd om bij de uitdagende omgevingen te passen waarin ze werken.

Deze duurzame edge pc’s lossen een hoop technische hobbels op. Kijk voor rugged computers als je een systeem zoekt met CAN bus, automotive power, ignition sensing, programmeerbare DIO, en specifieke I/O.

Er zijn nog andere voordelen aan rugged pc’s. Bijvoorbeeld; Door uitgebreide testprocedures om deze systemen zo robuust mogelijk te maken zullen ze over het algemeen beschikken over UL, CB Scheme en andere wetgevingscertificaten. Het selecteren van systemen die beschikken over deze standaarden zal je tijd en geld besparen op een langdurig certificeringsproces.

De rugged, duurzame componenten selectie, testen, en certificering op wetgeving zorgen ervoor dat de kosten van rugged systemen hoger zijn. Daarentegen zal het over de levensduur van het systeem een stuk minder kosten dan het vervangen van hardware die niet is ontworpen voor heftige omgevingen. Daarom is het belangrijk om te weten welk beschermingsniveau je nodig hebt.

Welke kant nu op te gaan met edge computers

Door te begrijpen waar jouw hardware komt te staan, zal het benodigde type edge computer verkleind worden. Maar dit is niet de enige factor die de systeemselectie beïnvloedt. In onze volgende post kijken we van dichterbij naar de karakteristieken van deze 3 types edge computers en hoe ze impact hebben op het selectieproces.

Abonneer op de I/O om updates te krijgen op deze miniserie en andere edge computer-gerelateerde content. Of, download onze uitgebreide hardware checklist, zodat je geen details mist bij het selecteren van je volgende edge pc. Je kan direct in contact komen met onze systeemexperts om een een-op-een hulpsessie te krijgen bij het vinden van de juiste oplossing.

Als je klaar bent om je zoektocht te starten kan je een kijkje nemen in onze volledige selectie edge computers of je selectie te verkleinen door te zoeken naar rugged, fanless of actief gekoelde computers.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Rodney Hill

Rodney is the Senior Engineer and founding member of the team at OnLogic. He works as a peer mentor for the mechanical, electrical, and regulatory teams (when he's not writing fun blogs with Marketing). He has expertise in design and certification of medical, automation and control, robotics, and RF devices. He also spends a lot of time in EMC and Safety labs qualifying products for global markets. Rodney loves to talk shop on all levels about all things and enjoys telling the world why OnLogic computers are right for them. Rodney is a lover of morse code communication using homemade single transistor radios built into Altoid tins.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen