Home>Berichten>Industriële IoT>Hoe klein zijn kleine computers? Tegemoetkomen aan de vereisten van de hedendaagse embedded computers

Hoe klein zijn kleine computers? Tegemoetkomen aan de vereisten van de hedendaagse embedded computers

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: januari 24th, 2022·6,2 min read·

De twee belangrijkste eisen die aan computerontwerpers worden gesteld, zijn eigenlijk al jaren hetzelfde. Ontwerp een nóg krachtiger systeem in een nóg kleiner formaat. De consumentenmarkt heeft zich altijd voornamelijk gericht op pure verwerkingskracht, geavanceerde grafische mogelijkheden en een mooi design. Deze functies zijn ook belangrijk voor de ontwerpers van kleine industriële pc’s. Commerciële integrators moeten zich echter ook richten op de levensduur, levenscyclus en robuustheid van hun kleine computers. De resulterende, steeds kleinere apparaten vragen enorme hoeveelheden verwerkings- en computervermogen.

De processorarchitectuur begint ondertussen moeite te krijgen met de Wet van Moore en de fabrikanten van chipsets lopen bijna tegen de grenzen aan van wat fysiek mogelijk is. Daarom vertrouwen hardwareontwerpers op innovatief behuizingsontwerp en geavanceerde koeltechnologie. Zo kunnen ze tegemoetkomen aan de eisen van systeemintegrators en ingenieurs die de nieuwste generatie apparaten bouwen.

Wanneer mag je een pc nou eigenlijk een “kleine” industriële pc noemen? Waar moet je onherroepelijk op inleveren om zo’n klein-formaat pc te krijgen? Wat zijn de commerciële behoeften die ervoor zorgen dat embedded computers steeds kleiner worden?

Definitie van kleine computers

Het algehele formaat van een computer werd vanaf het begin traditioneel bepaald door het formaat van het moederbord. Maak een traditionele desktop computer open en je treft daar heel wat ongebruikte ruimte aan. Deze ruimte dient onder andere voor de bedrading en de mogelijkheid om het systeem uit te breiden. Maar deze schijnbaar ongebruikte ruimte dient voornamelijk voor de luchtstroom voor interne onderdelen. Hoe harder een computersysteem werkt, hoe warmer het wordt. Net als wij eigenlijk. Samen met strategisch geplaatste ventilatoren zorgt al die loze ruimte ervoor dat de temperatuur in de toren niet te ver oploopt en storingen veroorzaakt.

De introductie van het Micro-ATX-formaat, eind jaren negentig, luidde een nieuw tijdperk in van kleinere, volwaardige computers. Maar toen de nóg kleinere Mini-ITX, met de lancering van de Mini-ITX 2.0 in 2008, zijn intrede deed, kwamen de ultra-compacte industriële pc’s pas echt van de grond. De nóg kleinere Next Unit of Computing (NUC) van Intel is maar iets groter dan 10 bij 10 cm. Hij is de nieuwste in een reeks steeds kleiner wordende, volwaardige moederborden die in embedded toepassingen worden gebruikt. Zelfs units die eerder alleen door hobbyisten werden gebruikt, bijvoorbeeld de Raspberry Pi, worden door hardware-ingenieurs gebruikt in steeds robuustere industriële toepassingen.

 

Industrial Raspberry Pi

Innovaties op het gebied van fanless computers van klein formaat

Deze kleinere moederborden resulteerden aanvankelijk in iets kleinere behuizingen. Innovaties op het gebied van koeltechnologie hebben er nu echter voor gezorgd dat hardwareontwerpers volwaardige systemen kunnen bouwen die nog geen tiende van de ruimte innemen van een traditionele tower computer. Passieve koeltechnologie, gebaseerd op verschillende thermodynamische principes, heeft geleid tot fanless systemen. Deze systemen kunnen de warmte van onze moderne processors effectief afvoeren zonder grote kasten of lawaaierige, storingsgevoelige ventilatoren. Wil je weten hoe fanless pc’s gekoeld blijven? Bekijk onze Tech Edge-video over fanless koeling.

Download de whitepaper voor meer informatie over hoe fanless computers jouw bedrijf kunnen helpen

Wat drijft de vraag naar compacte computersystemen?

Wie gebruikt deze kleine hardware? Bij OnLogic spreken we regelmatig klanten die een kleiner alternatief zoeken voor hun huidige computers. Of ze werken aan een nieuw project waarvoor een systeem nodig is dat in een uitermate kleine ruimte geplaatst moet worden. Ooit spraken we over de beperkingen van een pc in het “totaal aantal meter”. Vandaag de dag moeten geavanceerde embedded systemen voldoen aan standaarden die in millimeters worden uitgedrukt.

Hoe worden kleine computers gebruikt?

“Het concept van ‘kleine computers’ roept bij veel mensen het beeld op van een klein desktopsysteem waarmee je ruimte op je bureau bespaart zonder gedoe met snoeren. Dat is echter lang niet de enige reden waarom onze klanten een kleine pc nodig hebben”, zegt Steve Winn, Technical Sales Specialist bij OnLogic. “We werken met militaire en wetshandhavingsinstanties die controlesystemen installeren in voertuigen die snel moeten kunnen reageren en die een systeem nodig hebben dat je onder een stoel kunt wegstoppen. We hebben beveiligings- en bewakingsbedrijven als klant. Zij hebben soms kleine, onopvallende computers nodig die je eenvoudig uit het zicht kunt onttrekken of zelfs direct in de behuizing van een camera kunt installeren. In industriële besturings- of workstationtoepassingen moet het systeem soms onder een bureau, aan een wand of aan de achterkant van een monitor worden gemonteerd, waar een grote, zware computer simpelweg niet praktisch zou zijn.”

De superkleine industriële computersystemen van tegenwoordig moeten aan een lange lijst met specificaties voldoen.

  • Optimaal gebruik van beschikbare ruimte
  • Onopvallende installatie
  • Monteerbaar in elke configuratie
  • Passend in de algehele footprint van een groter project
  • Integreerbaar in een bestaand systeem of passend in een verouderde behuizing

Picture of a mounted small industrial computer

Wat de specifieke behoefte ook is, het doel om optimale prestaties in de kleinste verpakking mogelijk te maken, blijft de uitdaging. Dat is een van de uitdagingen waarop onze hardware-ingenieurs zich het meest focussen.

Mini-consumenten-pc’s versus kleine industriële computers

OnLogic ML400 Series

OnLogic ML400-serie

Er komen steeds meer van dit soort kleine computers op de markt. Wat onderscheidt de ene van de andere? De lancering van Intel’s NUC bracht een enorm aantal mini-pc’s van consumentenkwaliteit voort. De meeste van deze consumenten-pc’s maken gebruik van fanned, plastic behuizingen die niet geschikt zijn voor commerciële toepassingen. Een andere grote beperking van consumentenhardware is het gebrek aan maatwerk. Vaak kun je een aantal basisparameters kiezen, zoals geheugen en opslag, maar veel commerciële toepassingen vereisen specifieke onderdelen, softwarecompatibiliteit en I/O. Het is soms lastig om aan deze specificaties te voldoen in het vooraf geconfigureerde, standaard consumentenaanbod.

Eigenlijk verschilt een mini-consumenten-pc net zoveel van een industriële pc als de ouderwetse tower van de hedendaagse ultracompacte pc. Wij van OnLogic hebben onze energiezuinige, compacte systemen ontworpen met een verscheidenheid aan industriële I/O en een groot bereik in bedrijfstemperatuur. Zo kunnen ze voldoen aan de behoeften van onze embedded en industriële klanten. We ontwerpen uitbreidbare en aanpasbare systemen om de diverse combinaties van functies te kunnen bieden die in de nieuwste innovaties nodig zijn.

Ultraklein kan nog steeds krachtig zijn

De ultrakleine pc’s uit de CL200-serie zijn misschien klein, maar erg krachtig. Deze units zijn slechts 34 mm x 115 mm x 82 mm. Je kunt ze nagenoeg overal installeren, zonder concessies te doen aan connectiviteit. Ze beschikken onder andere over dual LAN, twee Mini DisplayPorts, Intel Quad-Core-processor, geavanceerde CEC-functionaliteit en 4G. Ons nieuwste model, de CL250, kan worden geconfigureerd met maximaal 8 GB RAM.

Ultra small form factor computer

The OnLogic CL250 Ultra Small Form Factor (SFF) Computer

Krachtige cmputers in een klein formaat

Maar je hoeft niet aan vermogen in te leveren omdat je een klein systeem nodig hebt. Onze Helix-serie bevat compacte units die de kracht van Intel 10e generatie processors benutten.

Naarmate de moederborden steeds kleiner worden, moeten ook de systemen eromheen zich mee blijven ontwikkelen. De algehele technologie op het gebied van kleinere pc’s zal de innovatie in de IPC-industrie blijven stimuleren. OnLogic zal altijd voorop lopen bij deze innovaties.

Wil je weten welk systeem het meest geschikt is voor jouw project? Onze hardware specialisten zijn beschikbaar tussen 8:30 uur en 18:00 uur. Gebruik vandaag nog de chatfunctie of stuur een e-mail!

Helix 500 en Helix 600 op elkaar gestapeld

Helix 500 en Helix 600

 

Opmerking: Oorspronkelijk gepost op 26 augustus 2014 en bijgewerkt op 24 januari 2022.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen