De juiste draadloze hardware kiezen

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: september 12th, 2022·6,1 min read·

Bij het kiezen van hardware voor draadloze netwerken voor een nieuwe computer zijn de beschikbare keuzes soms overweldigend. Je moet niet alleen de juiste kaart kiezen, maar je moet er ook voor zorgen dat je de juiste antenne voor je behoeften hebt.

De specifieke combinatie van kaart en antenne die je nodig hebt, is over het algemeen gebaseerd op 3 belangrijke factoren: 

  1. waarvoor je het op het netwerk aangesloten apparaat gaat gebruiken;
  2. met welk soort draadloos netwerk je verbinding maakt;
  3. hoe ver je verwijderd bent van het bronsignaal. 

Als je de antwoorden op deze basisvragen weet, is het kiezen van de juiste netwerkoplossing vaak vrij eenvoudig.

Een draadloze kaart selecteren

Compatibiliteit met computer en besturingssysteem

Intel 7260 AC Wireless PCIe Mini Card

 

 

 

 

 

 

 

Bij het kiezen van een draadloze kaart, moet je eerst en vooral controleren of deze compatibel is met je computer en besturingssysteem. De meeste draadloze kaarten kunnen worden aangesloten op Mini PCIe en M.2 Key-E voor wifi, of M.2 Key-B voor mobiele connectiviteit. Als je computer zo’n slot heeft, is de kaart elektromechanisch compatibel. De meeste kaarten van tegenwoordig zijn gebaseerd op PCIe, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een kaart en moederbord koopt met de bijbehorende vereiste aansluitingen.

Sommige kaarten gebruiken PCIe voor wifi- en USB voor Bluetooth-connectiviteit. Als je een kaart kiest die beide ondersteunt, controleer dan of de slot waarin je deze plaatst, zowel PCIe- als USB-signalering ondersteunt. 

Vervolgens moet je controleren of er stuurprogramma’s beschikbaar zijn voor de kaart en het besturingssysteem die je wilt gebruiken (bijvoorbeeld Windows). Bij OnLogic zorgen we ervoor dat we kaarten kiezen met een breed scala aan compatibiliteit; de meeste van onze draadloze kaarten ondersteunen zowel Linux- als Windows-besturingssystemen.

Picture of a Wireless Card

Netwerkcompatibiliteit

Zodra je weet dat de kaart met je computer werkt, moet je controleren of deze geschikt is voor het soort netwerk waarmee je verbinding wilt maken. Wifi-kaarten worden onderverdeeld volgens de technologie die ze hebben; de nieuwste kaarten zijn bijvoorbeeld voorzien van Wi-Fi 6. De oude termen voor draadloze netwerkkaarten zijn onderverdeeld in verschillende varianten, weergegeven door 802.11 (een IEEE-specificatie) gevolgd door een of meer letters. De moderne draadloze standaard is bijvoorbeeld 802.11ax (nu bekend als Wi-Fi 6). Eerdere versies bevatten “b”, “g”, “n” en “a”. Met uitzondering van “a”, zijn draadloze netwerken cross-compatible. Dat betekent dat een kaart met “g” verbinding kan maken met een “n”-netwerk (op voorwaarde dat die functie niet is uitgeschakeld door de router of het IT-team). Als je echter de volledige bandbreedte en functies van de nieuwste netwerken wilt, heb je een bijpassende draadloze kaart nodig.

De wifi-naamgeving is onlangs bijgewerkt om de generatie te definiëren. Momenteel is de nieuwste generatie Wi-Fi 6. Deze komt overeen met de IEEE-definitie van 802.11ax. Je vindt de nieuwste generaties wifi en hoe ze oorspronkelijk heetten op de website van de wifi-alliantie .

Ook belangrijk voor sommige klanten is het merk van de chipset waarop de kaart draait. Voorbeelden hiervan zijn Intel, Broadcom en Qualcomm Atheros. De fabrikant van de kaart geeft echter niet noodzakelijk specifieke kenmerken aan; vaak komt het neer op ervaring en persoonlijke voorkeur en wat je toepassing vereist.

Bluetooth

Het laatste dat je moet controleren, is of de kaart Bluetooth-functionaliteit heeft. Hoewel de meeste moderne draadloze kaarten hierover beschikken, is dat niet altijd het geval. Bluetooth is geweldig om draadloze randapparatuur en andere apparaten op je computer aan te sluiten. 

Net als wifi kent Bluetooth meerdere versies, met als meest recente versie 5.2. Bluetooth is ook achterwaarts compatibel. Dat betekent dat alle versies met elkaar kunnen worden verbonden. Maar net als bij draadloos internet verlies je hierbij een aantal functies.

Welke draadloze antenne heb ik nodig?

Comparison of dual band and single band antenna

De interne constructie van de antenne is cruciaal voor optimale prestaties.

Antennes bestaan ​​uit twee delen; een pigtail-kabel die van de interne draadloze kaart naar de buitenkant van het chassis gaat, en de eigenlijke antenne. Als je draadloze hardware toevoegt aan een OnLogic-systeem, wordt de pigtail standaard meegeleverd. Een externe antenne wordt echter niet meegeleverd. Een van de belangrijkste antennespecificaties waarover je moet nadenken, is versterking. Versterking verwijst naar hoe goed de antenne het ontvangen signaal versterkt. Dit wordt gemeten in decibel (dB). Hoe hoger de dB, hoe beter de antenne zwakke signalen kan versterken. Het typische bereik voor opschroefbare antennes is 2-7 dB.

Single-band vs dual-band antennes

Antennes worden ook geclassificeerd op basis van de frequentiebanden waarop ze zijn afgestemd om te versterken. Elke draadloze technologie heeft een frequentieband waarbinnen deze moet werken. Bluetooth werkt in de 2,4GHz-band, net als oudere draadloze netwerken. 

Wi-Fi 4 en hoger kan ook in de 5Ghz-band werken. Wanneer je een antenne koopt, moet je controleren of deze banden ook worden gedekt. Bij OnLogic verkopen we single-band en dual-band versies van onze antennes. Single-band dekt alleen 2,4 GHz, terwijl een dual-band antenne de 2,4GHz- en 5GHz-band dekt. 

Het goede nieuws met frequenties is dat ze niet veranderen. Dat betekent dat je IT-afdeling of router er niet per ongeluk voor kan kiezen om buiten die twee banden te werken.

Een vraag die we vaak krijgen is: “Als Bluetooth en draadloos in hetzelfde frequentiebereik werken, interfereren ze dan niet?”. Dit is een goede vraag, maar in werkelijkheid werken de twee niet op exact dezelfde frequenties. Het 2,4GHz-bereik heeft verschillende afzonderlijke frequentiebanden of kanalen die apparaten kunnen gebruiken, en veel apparaten veranderen dynamisch van kanaal om interferentie te voorkomen en de prestaties te verbeteren. Een 2,4GHz-antenne kan al deze frequenties dekken (ook wel kanalen genoemd). 

Daarnaast introduceert Wi-Fi 6 OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access), waarbij een specifiek kanaal de bandbreedte gelijkmatig kan verdelen over maximaal 30 gebruikers zonder interferentie te verwachten. Dit is geweldig in toepassingen waar veel gebruikers zich in één gebied bevinden en niet per se de volledige bandbreedte van het kanaal nodig hebben.

Welk formaat antenne en hoeveel?

Dus, hoe zit het met de fysieke grootte van de antenne? Je moet controleren of de grootte van de antenne geschikt is voor het bereik waarin de computer zal werken. Grootte heeft niet noodzakelijkerwijs invloed op de prestaties van de antenne, dus controleer altijd de dB-classificatie van de antenne die je kiest.

Het laatste waarover je moet nadenken bij het selecteren van antennes, is het aantal dat je nodig hebt. Over het algemeen hebben draadloze kaarten twee antenne-aansluitingen en moet je beide gebruiken. Hoewel het mogelijk is om maar één antenne te gebruiken als de router of signaalbron zich voldoende dichtbij bevindt, moet je je meestal houden aan het aantal antennes dat wordt aanbevolen door de fabrikant van de kaart.

Het kiezen van de juiste draadloze oplossing kan gemakkelijk zijn als je de bovenstaande richtlijnen volgt. En als je weet wat de gebruikssituatie is, kun je er vrij zeker van zijn dat je de ideale hardware kiest. Als ethernet of wifi geen optie is, weet dan dat er andere opties zijn. Industriële computers met 4G kunnen bijvoorbeeld een goede oplossing zijn.

Als je vragen hebt over welke combinatie van draadloze kaart en antenne het beste bij je behoeften past, neem dan contact op met het zeer bekwame technische team van OnLogic dat snel de juiste draadloze oplossing voor je unieke project zal identificeren.

Note: deze blog is oorspronkelijk gepost op 17 februari 2015. De inhoud is bijgewerkt op 11 juli 2022. 

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Alejandro Vinals

Alejandro is an electrical engineer on the OnLogic engineering team.