Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Hoe kies je de juiste draadloze hardware

Hoe kies je de juiste draadloze hardware

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: maart 11th, 2022·5,1 min read·

Bij het kiezen van draadloze hardware voor je nieuwe computer kunnen de beschikbare keuzes soms overweldigend zijn. Je moet niet alleen de juiste kaart kiezen, je moet er daarnaast ook voor zorgen dat je de juiste antenne hebt voor jouw behoeften.

De specifieke combinatie van kaart en antenne is in het algemeen gebaseerd op 3 factoren: waar je het verbonden apparaat met het netwerk voor gaat gebruiken, wat voor soort draadloos netwerk je mee verbindt en hoe ver je je van het bronsignaal bevindt. Wanneer je de antwoorden op deze basisvragen weet, kan het kiezen van de juiste netwerkoplossing best eenvoudig zijn.

Selecteren van een draadloze kaart

Intel 7260 AC Wireless PCIe Mini Card

De eerste stap bij het kiezen van een draadloze kaart is checken of deze compatibel is met jouw computer en besturingssysteem. De meeste draadloze kaarten plug je in de Mini PCIe en als je computer dit slot heeft zal de kaart elektronisch compatibel zijn. Sommige kaarten zijn USB of PCI gebaseerd. Ben er daarom zeker van dat je een kaart koopt met een aansluitende connectie. Daarna moet je bekijken of er een driver beschikbaar is voor de kaart en het besturingssysteem waarop je het wilt gebruiken (bijvoorbeeld voor Windows). Bij Onlogic zorgen we ervoor dat we kaarten kiezen die een groot bereik hebben aan comptabiliteit, waarbij de meeste van onze draadloze kaarten zowel Linux als Windows ondersteunen.

Zodra je weet dat de kaart zal werken met jouw computer moet je nog bekijken of dat hij geschikt is voor het soort netwerk je mee gaat verbinden. Draadloze netwerkkaarten zijn verdeeld in verschillende varianten, vertegenwoordigd bij 802.11 gevolgd door een letter. De moderne draadloze standaard is bijvoorbeeld 802.11ac (we hebben Wireless AC in een andere post besproken).Vorige versies bevatten “b”,”g”,”n” en “a”. Op “a” na zijn draadloze netwerken cross-compatibel. Dit betekent dat een ”g” kaart kan verbinden met een “n” netwerk (zolang deze functie niet is uitgeschakeld door je router of IT-team). Alhoewel, als je de volledige bandwijdte en kenmerken van het nieuwste netwerk wilt hebben, heb je ook een matchende draadloze kaart nodig.

Wat voor sommige klanten ook belangrijk is, is het merk van de chipset dat op de kaart zit. Voorbeelden hiervan zijn Intel, Broadcom en Atheros. Het merk van de kaart zorgt niet noodzakelijk voor bepaalde kenmerken of functies, meestal komt het neer op ervaring en persoonlijke voorkeur.

Bluetooth

Het laatste om te checken is de aanwezigheid van onboard Bluetooth op de kaart. Hoewel de meeste moderne draadloze kaarten dit hebben zijn er een aantal waar dit niet het geval is. Bluetooth is erg handig om draadloze randapparatuur en andere apparaten met je computer te verbinden. Net als bij wifi zijn er meerdere beschikbare versies. De meest recente is 4.0 en beter bekend als Bluetooth LE (low energy). Bluetooth is ook backwards-compatibel. Dit betekent dat alle versies met elkaar kunnen verbinden, maar net als met draadloos internet zal je wat functionaliteit verliezen als je dit doet.

Welke draadloze antenne heb ik nodig?

Comparison of dual band and single band antenna

De interne constructie van de antenne is cruciaal voor optimale prestaties.

Bij antennes zijn er 2 onderdelen bij betrokken; een pigtail-kabel die van de interne draadloze kaart naar het exterieur van de behuizing gaat, en de antenne zelf. Wanneer je draadloze hardware aan een Onlogic systeem toevoegt, is de pigtail standaard bijgeleverd. Hetgeen er niet bij zit en je dus zelf moet kiezen is de externe antenne.

Een van de belangrijkste antenne specificaties om in de gaten te houden is gain. Gain verwijst naar de mate waarop de antenne het signaal versterkt dat het ontvangt. Dit wordt gemeten in decibels (dB). Hoe hoger de dB, des te beter de antenne zal presteren bij het versterken van zwakke signalen. De gebruikelijke range voor opschroefbare antennes is 2-7dB.

Single band vs dual band antennes

Antennes zijn ook geclassificeerd bij de frequentiebanden waarop ze versterken. Elke draadloze technologie heeft een frequentieband waarbinnen deze moet werken. Bluetooth werkt in de 2.4Ghz band, net als oudere draadloze netwerken (dit bevat nog steeds de grote meerderheid). Nieuwere 802.11n en 802.11ac netwerken kunnen ook in de 5Ghz band werken. Bij het kopen van een antenne moet je er voor zorgen dat deze banden in het bereik zitten. Bij Onlogic verkopen we single band en dual band versies van onze antennes. De single band dekt alleen de 2.4Ghz, terwijl dual band zowel 2.4 als 5Ghz banden dekt. Het goede nieuws met frequenties is dat ze niet veranderen. Dat betekent dat de router niet onbedoeld kan kiezen om buiten die twee banden te werken.

Een vraag die we vaak krijgen is; als Bluetooth en draadloos in dezelfde frequentieband werken, leidt dit dan niet tot interferentie? Dit is een goede vraag, maar in de werkelijkheid werken deze 2 niet op exact dezelfde frequenties. In werkelijkheid heeft het 2.4Ghz bereik 14 verschillende frequenties die apparaten kunnen gebruiken. Veel apparaten veranderen dynamisch de frequentie om interferentie te voorkomen. Een 2.4Ghz antenne kan alle 14 frequenties dekken, bekend als kanalen.

Welke grootte antenne en hoeveel?

En hoe zit het met de fysieke afmeting van de antenne? Je zal er voor moeten zorgen dat de grootte van de antenne past binnen de footprint waarin je computer zal werken. Het formaat hoeft niet zozeer de prestaties van de antenne te beïnvloeden. Check daarom altijd de dB-rating van de door jou gekozen antenne.

Het laatste om rekening mee te houden bij het selecteren van antennes is het aantal dat je nodig hebt. Normaal gesproken hebben draadloze kaarten 2 antenneconnecties en moet je beide gebruiken. Alhoewel je soms weg kan komen met 1 antenne als de router of signaalbron dichtbij genoeg is. Het is verstandig om bij het aantal antennes te blijven dat wordt aanbevolen door de kaartfabrikant.

Het kiezen van de juiste draadloze hardware kan eenvoudig zijn door bovenstaande aanwijzingen te volgen. Wanneer je vragen hebt over de combinatie draadloze kaart en antenne die het beste bij jouw behoeften past, kun je bellen naar Onlogic’s ervaren technische salesteam. Deze zullen snel bekijken welke draadloze hardware of oplossing het best geschikt is voor jouw specifieke project.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Alejandro Vinals

Alejandro is an electrical engineer on the OnLogic engineering team.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen