Home>Berichten>Industriële IoT>Hoe kies je de beste industriële computer – Deel 1: Hardware vereisten

Hoe kies je de beste industriële computer – Deel 1: Hardware vereisten

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: juli 30th, 2021·6 min read·

De vraag die ons vaak wordt gesteld, is: “Hoe kies ik de beste industriële computer?”. Ik werk nu 3,5 jaar in het Technical Sales team bij OnLogic. In deze periode heb ik honderden klanten geholpen om de ideale computer voor hun toepassing te vinden.

Door de jaren heen merkte ik dat het kiezen van de beste industriële computer veelal neerkomt op het beantwoorden van dezelfde vragen, onafhankelijk van hoe innovatief of complex het project is. Ik gebruik een 12 stappenplan om onze klanten te helpen met het kiezen van de beste industriële of rugged hardware voor hun project.
Hardware keuze checklist

 1. Processor
 2. RAM
 3. Opslag
 4. I/O (aansluitingen)
 5. Netwerkverbinding (bedraad/draadloos/4G, etc.)
 6. Bedrijfstemperatuurbereik
 7. Voeding
 8. Formaat
 9. Montage
 10. Levenscyclus
 11. Wet- en regelgeving
 12. Budget

Verspreid over 2 artikelen gaan we alle stappen door. Deel 1 gaat over de hardware eisen. Deel 2 (deze is onderweg) gaat over omgevingsvoorwaarden en zakelijke afwegingen.

Stap 1: Hoeveel rekenkracht heb je nodig?

Als je bezig bent om een bestaande computer te vervangen of upgraden dan is het proces vrij eenvoudig. Bekijk welke processor je nu hebt en in hoeverre deze de werklast aankan. In de meeste besturingssystemen kun je details over jouw computer vinden via je instellingen menu. In je systeemmonitor kun je vinden hoe goed je huidige CPU de werklast aankan. Zoek daarna jouw modelnummer op in een benchmarking site. Benchmarking sites kunnen je helpen met het vergelijken van processors uit verschillende generaties, met verschillende TDP (thermal design power) of met het vergelijken van AMD® en Intel® processors.

Ondanks de informatie die software producten geven voor hardware eisen zijn niet alle i7’s gelijk. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de PassMark score van de Ivy Bridge i7-3612QM CPU @ 2.10GHz en je vergelijkt deze met de nieuwe Comet Lake i7-10700T @ 2.00GHz dan zien we scores van respectievelijk 4,364 en 12,425; een bijna drie keer zo hoge score met de nieuwste generatie i7. Zelfs met de Comet Lake i3-10100T zou je bijna dubbel de computerkracht hebben, vergeleken met de oudere generatie i7.

Voor klanten die programma’s gebruiken die prima werkt op oudere hardware, adviseren we om voor een lager niveau processor te gaan. Zo bespaar je kosten en minimaliseer je overbodige overhead.

Geen bestaande pc om te benchmarken?

Wat moet je doen als je geen bestaande pc hebt om te gebruiken als benchmark? De beste stap is dan om de hardware-eisen van je software provider te bekijken. Daarna kunnen we een goede inschatting maken op basis van de features die je wilt gebruiken, de periode wanneer de software geschreven is en wat voor hardware in die tijd aanbevolen werd. Het is daarom belangrijk om genoeg tijd te nemen voor prototyping. We raden aan om bij het prototypen te starten met iets te hoge specificaties en daarna terug te schalen wanneer je over gaat tot massaproductie of -implementatie. Als je een groot project hebt kom je mogelijk in aanmerking voor een 30-dagen prototype op proef via ons “TryLogic” programma.

Stap 2: Hoeveel RAM heb je nodig?

Net zoals in stap 1 kijk je naar wat je nu hebt en hoe het systeem presteert. Dat is de beste manier om jouw optimale configuratie te vinden. Begin je zonder bestaande installatie? Gebruik dan weer dezelfde methode om een prototype te ontwikkelen. Bekijk de hardware-eisen van je softwarepartners en als je twijfelt, kies dan voor wat ruimere specs.

Andere zaken om rekening mee te houden, zijn geheugensnelheid en single channel vs dual-channel RAM. Tenzij je specifieke eisen hebt, maakt dit echter zelden een groot verschil in de embedded computer wereld. De meeste klanten maken de keuze gebaseerd op beschikbaarheid en kosten. Als je bijvoorbeeld ziet dat de 8GB RAM module niet direct leverbaar is, kun je ook voor twee 4GB modules kiezen. Al onze prijzen zijn gebaseerd op marktprijzen voor componenten. Het kan dus soms voordeliger zijn om voor twee 16GB RAM modules te kiezen in plaats van een enkele 32GB module.

ECC-geheugen (error-correcting code geheugen) is een ander type RAM. ECC is meestal vereist voor servertoepassingen en is vaak ook duurder dan standaard RAM-modules. Niet alle moederborden ondersteunen ECC, maar het is een goede keuze voor rugged systemen en binnen kritieke toepassingen.

Photo of ECC memory chip

Stap 3: Hoeveel opslag heb je nodig?

Er zijn veel verschillende vormen van opslag en elke soort heeft zijn toepassing. In industriële- en rugged computers zijn solid state drives altijd het meest betrouwbaar. Voor de meeste toepassingen is er weinig verschil tussen de moderne SSD’s die je op onze website vindt. Als je veel bulkopslag met grote capaciteit nodig hebt, dan kan een mechanische harde schijf (HDD) een goede optie zijn. Hiermee kun je kosten laag houden mits schok, vibratie en hoge temperaturen in de omgeving waar de computer opereert geen rol spelen. Voor meer specifieke toepassingen heb je mogelijk NVMe of specifieke drives voor surveillance nodig. Deze situaties komen minder vaak voor.

Ben je van plan om Windows 10 te installeren? Dan raden we aan om opslag van ten minste 64GB te kiezen. Microsoft geeft 20GB aan als minimum vereiste, maar in de praktijk kunnen updates en veelvuldig gebruik ervoor zorgen dat dit minimum wordt overschreden. We hebben een aantal klanten die door middel van geavanceerde instellingen kunnen werken met een capaciteit van 32GB, maar voor de meeste klanten is een minimum van 64GB een betere keuze.

Net zoals met je CPU en RAM keuze kun je het beste kijken naar je bestaande systemen of de vereisten van je software om te bepalen wat je nodig hebt.

Stap 4: Bepaal je benodigde I/O.

Om de eisen voor je I/O te bepalen, kun je het beste beginnen met een inventarisatie van alle apparaten die je op de pc aan wilt sluiten. Maak een lijst van alle connecties die je nodig hebt. In de industriële wereld besturen en verzamelen onze computers vaak data van verouderde systemen. Het begrijpen van de gebruikte protocollen en bestaande infrastructuur is essentieel om de beste hardware-oplossing te kiezen.

Voor deze stap is het vaak handig om een diagram te maken van het hele systeem en zo je project te visualiseren. Wanneer je een eerste versie van het diagram hebt, kun je contact met ons opnemen zodat wij je kunnen helpen met het invullen van de optimale hardware op elk gebied.

Computer showing many I/O

Stap 5: Heb je een draadloze netwerkverbinding nodig?

De meeste OnLogic systemen kunnen geconfigureerd worden met WiFi/BlueTooth of 4G. Je kunt zelfs het systeem configureren met beide. Industrie 4.0 oplossingen vereisen draadloze communicatie, omdat ze constant in verbinding moeten zijn. Verder zijn draadloze 4G systemen sterk aan te raden voor installaties op afgelegen locaties.

Lees deel 2 (binnenkort beschikbaar) van dit blog “Hoe kies je de beste industriële computer” voor meer informatie over met welke omgevings- en zakelijke factoren je rekening moet houden voordat je de beste oplossing kiest.

Download een checklist om te helpen starten!

Ben je klaar voor de volgende stap in het kiezen van de beste industriële computer? Download onze ultieme hardware gids en checklist. Hierin vindt je een handige configuratie checklist om je te helpen met het selectieproces. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt, we zijn er om te helpen!

Delen

About the Author: Pete Pikulski

Pete is a member of our Technical Sales team who specialize in helping our customers match their unique business needs with our wide-ranging hardware portfolio and OEM services. Give Pete and the team a call for help finding the perfect hardware for your next project.
Volg OnLogic op LinkedIn

Leave A Comment

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen