Hoe een voertuigcomputersysteem is gebruikt in een mobiel Dance Party-platform op Burning Man

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: februari 16th, 2023·7,1 min read·

We hebben het dikwijls over computergebruik in uitdagende omgevingen, vooral als het gaat om voertuigcomputersystemen. Zonder voorbeelden is het niet altijd gemakkelijk om precies te visualiseren wat dat betekent. Hier heb je zo’n voorbeeld. Stel, je bevindt je midden in de Black Rock Desert van Nevada, waar het door de constante sterke wind al een hele uitdaging is om je staande te houden. 

Zelfs ademhalen is lastig, want de kurkdroge lucht met een temperatuur van 45 °C is gevuld met stof van de gebarsten, zongebrande, zanderige grond. De hitte neemt nooit af (en van faciliteiten is al helemaal geen sprake). Voeg daar 70.000 feestgangers aan toe die tegen het eind van elke zomer één week aan hun dagelijkse werkelijkheid willen ontsnappen.

Dat is Burning Man.

Daar vind je Fluffy, een behoorlijk omgebouwde, 40 meter lange, Bluebird schoolbus uit 2008, versierd met handgemaakte wolken en bedekt met 14.000 meerkleurige programmeerbare leds. De lange reis van Fluffy naar de woestijn begon in Earthkeep Farmcommon in Charlotte, Vermont, waar meer dan 100 vrijwilligers ijverig werkten om de bus tot leven te brengen.

Een van die vrijwilligers was John Cohn, IBM Fellow Emeritus, tech-evangelist en gepassioneerd aanhanger van STEM-onderwijs. John heeft niet alleen geholpen met het ontwerpen, installeren en programmeren van Fluffy’s indrukwekkende lichtshow van 3500 watt, maar hij was ook verantwoordelijk voor de centraal geplaatste, twee verdiepingen hoge “vuurkanon” van de bus, die de feestgangers regelmatig onderdompelt in heet, pyrotechnisch licht.

Het volstaat te zeggen dat er veel gebeurt aan boord van Fluffy en dat alles vereist zorgvuldige coördinatie en programmering. Daar was OnLogic-hardware voor nodig. Dat laten we uitleggen door John.

OnLogic: Hoe kwam Fluffy in je leven?

John Cohn: Ik ben al sinds 2008 op de een of andere manier betrokken geweest bij Burning Man. Ik heb in 2009 meegewerkt aan de bouw van een kunstproject dat de Time Cycle werd genoemd, een soort zwervend reuzenrad. Ik heb het altijd interessant gevonden om wetenschap en technologie op leuke en interessante manieren aan mensen te presenteren. Dingen doen die haast ongelooflijk lijken, is een geweldige manier om dat te doen. Burning Man is daar een prachtige plek voor. De mensen die daar naartoe komen, zijn enthousiast en betrokken.

Een aantal mensen die ook aan de Time Cycle hebben gewerkt, maakt deel uit van Duane’s Whirld, dat elk jaar een kamp organiseert op Burning Man. Een paar jaar geleden hadden we het al eens over een nieuw project met een kunstauto gehad en vlak voor de COVID-uitbraak besloten ze om hier echt mee aan de slag te gaan. Door de pandemie moest het idee echter even in de wacht gezet worden. We spoelen snel een paar jaar vooruit naar 2022 en ze waren serieus van plan om iets speciaals te maken voor de woestijn die zomer. 

We wilden iets dat meerdere jaren gebruikt kon worden. Iets waar mensen van konden genieten, een experience met muziek, licht en spektakel. Dat idee ontwikkelde zich tot Fluffy en ging in april 2022 van start met de aankoop van de bus zelf. 

Aanvankelijk dacht ik dat ik hier en daar misschien zou kunnen helpen met de lichten, maar op een gegeven moment was ik verantwoordelijk voor een twee verdiepingen tellende vuurkanon. Daarnaast ook voor de ingewikkelde programmering van de interactieve lichtshow die door de wolkenachtige buitenkant van Fluffy te zien zouden zijn. Je hebt waanzinnig veel mensen nodig om het concept van een floating dream cloud dance party te verwezenlijken. We werkten met vrijwilligers met een enorme verscheidenheid aan vaardigheden, van kunstenaars en timmerlieden tot techneuten en ingenieurs.

Hoe is een voertuig-pc van OnLogic terechtgekomen aan boord van Fluffy en waarvoor wordt hij gebruikt?

Van begin af aan moest Fluffy iets creëren dat ’s nachts niet op een bus leek. We wilden iets dat de aandacht van mensen zou trekken en hen vreugde zou brengen. Wat zo fascinerend is aan Burning Man is dat het een geweldige plek is om te zien wat er op technologisch gebied aan zit te komen, maar ook wat weer op z’n retour is. We wisten vanaf het begin dat we de bus niet zomaar wilden volhangen met ledsnoerverlichting. Dat was ooit revolutionair, maar nu zie je dat overal. 

We wilden het zo maken dat het net leek alsof de verlichting deel uitmaakte van de wolken. We wisten ook dat we iets wilden dat programmeerbaar was en met de muziek kon worden gesynchroniseerd zodat we de wolken zelf konden laten dansen. We kwamen uit bij een pixelmapping-proces dat in wezen 3 naast elkaar gelegen leds als één ‘pixel’ in een bijbehorende afbeelding of video behandelt. Dat betekende dat we met 14.400 leds 4800 afzonderlijk adresseerbare ‘pixels’ hadden om mee te werken.

We hebben verschillende iteraties doorlopen van hoe de lichten gemonteerd en bediend moesten worden. Omdat de omgeving zo onherbergzaam is, moest alles superduurzaam, betrouwbaar en bestand zijn tegen de elementen. Een meer uitdagende omgeving bestaat niet. Je hebt alkalisch zand en temperaturen van meer dan 45 °C. Terwijl we daar met Fluffy waren, hebben we daadwerkelijk gedurende drie dagen zelfs enorme stormen gehad.

De dj-stand in de Fluffy-partybus op Burning Man

Het uitzicht vanuit de dj-stand van Fluffy, een omgebouwde schoolbus die een voertuig-pc van OnLogic gebruikt voor het aansturen van een geavanceerd lichtsysteem op Burning Man.

Ik wist dat we als centrum van alles een computer nodig hadden en OnLogic-hardware was het eerste waar ik aan dacht. Er moet veel input gecoördineerd worden en het is niet het soort omgeving waar een gemiddelde computer het lang uithoudt. We hadden ook iets nodig dat snel opdrachten kon uitvoeren, want de muzieksynchronisatie vereist snelle, gelijktijdige kleurveranderingen. We wilden een vernieuwingsfrequentie van zestig frames per seconde kunnen handhaven, zodat er geen waarneembare flikkering in de lichten zou zijn.

Ik ben al jaren bekend met OnLogic en wist dat hun systemen al onze problemen konden tackelen. Ze hadden toen net de Karbon 800-serie uitgebracht en deze had alles wat ik nodig had, inclusief een moderne, krachtige processor en ingebouwde grafische mogelijkheden die we konden benutten. Je zou verwachten dat je een afzonderlijke GPU nodig hebt voor dit type toepassing, maar het Karbon 801-systeem dat ik heb gekocht, bleek ook zonder een aparte GPU alles te kunnen wat we nodig hadden.

Het allermooiste is dat de Karbon 801 specifiek is gebouwd om bestand te zijn tegen stof, extreme temperaturen, trillingen en zelfs schommelingen in de energietoevoer, alles wat we in de woestijn zouden tegenkomen. Het fanless ontwerp van het systeem was noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het niet vol stof kwam te zitten, wat snel zou leiden tot kortsluiting of oververhitting van de gemiddelde computer. 

Passieve koeling betekende dat het systeem nog steeds de benodigde rekenkracht kon leveren, zonder de grote openingen in de behuizing die nodig zijn om de actieve luchtstroom te verwerken. Het spreekt voor zich dat we dit niet hadden kunnen doen met een actief gekoeld systeem, het zou gewoon niet praktisch zijn geweest in de woestijn.

Fluffy moest het hele land doorkruisen, daarna in het midden van de woestijn worden opgezet. Verder moest het bestand zijn tegen mensen die er dagen op staan te dansen. Die trillingsbestendigheid was een element waar ik niet veel over had nagedacht, maar gelukkig had OnLogic dat gedaan toen ze de Karbon 801 creëerden. De g-krachten waaraan Fluffy wordt blootgesteld wanneer tientallen mensen op het dak staan te dansen, zouden veel systemen dood geschud hebben. De Karbon 801 presteerde fantastisch, zelfs bedolven onder woestijnzand.

OnLogic Karbon 801 computer bedekt met stof op Burning Man

De OnLogic Karbon 801 rugged computer bedekt met stof aan boord van Fluffy tijdens Burning Man 2022.

Wat is de volgende stap voor Fluffy?

We hebben Fluffy gebouwd met het idee dat het een herbruikbare mobiele ervaring zou zijn, dus ik vind het leuk om ermee verder te gaan. Kijkend naar volgend jaar lijkt het ons leuk om het geheel nóg robuuster en veerkrachtiger te maken. De lichten werken nu zo goed dat we naar manieren kijken om ze uit de bus te halen, zodat ze voor andere evenementen kunnen worden gebruikt.

Dat kan betekenen dat we de manier waarop ze werken, moeten vereenvoudigen of veranderen. Het is geweldig dat we een computerplatform hebben waarop we kunnen vertrouwen, zelfs als de dingen drastisch moeten veranderen. Ik wil de beeld-en muziekrespons van de lichten nog verder verfijnen.

Jouw OnLogic-oplossing

Voertuig-pc’s van OnLogic zijn gebouwd om de uitdagingen te weerstaan die gepaard gaan met transport toepassingen, zoals stootkracht, trillingen, extreme temperaturen en stroomschommelingen. Onze voertuigcomputersystemen worden ook geleverd met programmeerbare ontstekingsdetectie om de accu te sparen wanneer de bus is uitgeschakeld. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over OnLogic-computers.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.