Home>Berichten>Industriële IoT>Hoe digitale transformatie duurzaamheid vergroot

Hoe digitale transformatie duurzaamheid vergroot

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: augustus 2nd, 2022·5,8 min read·

Digitale transformatie en duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp. OT-professionals die verantwoordelijk zijn voor productielijnen, productiefaciliteiten en fabrieken willen graag manieren vinden om de gegevens te benutten die hun machines elke dag produceren. 

De voordelen van digitale transformatie zijn duidelijk en omvatten: 

 • Verbeterde operationele efficiëntie 
 • Minimale verspilling 
 • Lagere kosten
 • Verbeterde kwaliteit van gefabriceerde producten
 • Snellere reactie op marktvereisten en klanteisen

De meeste bedrijven hebben echter nog een lange weg te gaan om deze voordelen te realiseren. In de praktijk worden papieren logboeken vaak nog gearchiveerd in bestandsmappen en worden gegevens opgeslagen op lokale harde schijven of servers met gammele VPN-verbindingen. E-mails worden vaak nog met grote datasets verstuurd of zelfs uitgeprint. Relevante gegevens kunnen lokaal worden opgeslagen en zijn mogelijk niet toegankelijk voor iedereen die ze nodig heeft. Bedrijven die digitale technologieën niet omarmen, zullen het in de toekomst waarschijnlijk moeilijk krijgen. In deze blog gaan we in op hoe digitale transformatie de duurzaamheidsdoelstellingen van een bedrijf direct kan beïnvloeden en verbeteren.

Waarom verloopt de voortgang in digitale transformatie op dit moment nog steeds traag?

“Digitalisering, vooral in de context van Industry 4.0, is een cruciale factor voor succes in de wereldwijde concurrentie.”

Christina Franke van Robert Bosch GmbH, lid van de Research Advisory Board van Platform Industry 4.0

Ondanks het besef van het potentieel van Industry 4.0, verloopt de digitale transformatie in veel sectoren nog steeds traag. Dat blijkt uit een onderzoek van de twee Fraunhofer-instituten voor arbeidsmanagement en -organisatie (Arbeitswirtschaft und Organization, IAO) en Productietechnologie en Automatisering (IPA).

De redenen voor deze langzame evolutie zijn divers, waaronder:

 • Bewuste beslissingen om de digitale transformatie niet uit te breiden omdat de organisatie geen financiële meerwaarde ziet; 
 • Algemene tevredenheid met de status quo van huidige processen;
 • Gebrek aan bewustzijn en knowhow op managementniveau; 
 • Moeilijkheden met upgraden en aansluiten van oude apparatuur;
 • Gebrek aan gekwalificeerd personeel.

Wat betreft dat laatste meldt Gartner, Inc in hun publicatie 2021-2023 Roadmap voor opkomende technologie voor grote ondernemingen dat 64 procent van IT-leidinggevenden een tekort aan talent noemt als de belangrijkste belemmering voor de adoptie van opkomende technologie.

De COVID-19-pandemie had ook een aanzienlijke impact op de plannen voor digitale transformatie, aangezien geld werd verplaatst van digitalisering naar samenwerkingstools voor initiatieven voor werken op afstand. 

Hoe kunnen digitale transformatie en duurzaamheid met elkaar worden verzoend?

Digitalisering en duurzaamheid behoren tot de grootste vraagstukken van onze tijd en betreffen alle onderdelen van een bedrijf. Op het eerste gezicht lijken deze twee velden volkomen tegenstrijdig. Voor technologische innovaties zijn immers middelen nodig. Tegelijkertijd staan ​​bedrijven onder toenemende druk om duurzaam te opereren en hebben ze vaak toegewijde teams om initiatieven op het gebied van duurzaamheid na te streven.

In 2015 zagen de Verenigde Naties tijdens de Top van New York de noodzaak van deze verzoening en stelden 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) vast. Deze doelen zijn een “blauwdruk voor vrede en welvaart voor mens en planeet, nu en in de toekomst”. Het negende doel heeft rechtstreeks betrekking op digitale transformatie en duurzaamheid en omvat de ambitie om een ​​veerkrachtige infrastructuur te bouwen, een inclusieve en duurzame industrialisatie te bevorderen en innovatie te bevorderen.

Digitale transformatie en duurzaam ondernemen gaan hand in hand

Door digitale transformatie kan een organisatie een aantal voordelen realiseren die niet alleen van invloed zijn op de bedrijfsresultaten, maar ook duurzaamheid omarmen en de VN-agenda voor duurzame ontwikkeling ondersteunen. Wanneer heb je bijvoorbeeld voor het laatst een digitale camera, mp3-speler, een papieren kalender, een notitieboekje of een telefoonboek gebruikt? Tegenwoordig voert je smartphone al deze taken uit. Enkele andere voorbeelden zijn: 

 • Gebouwautomatisering zorgt met slimme technologieën voor een duurzaam en efficiënter gebruik van energie.
 • Elektronica in moderne voertuigen ondersteunt een milieuvriendelijkere rijstijl.
 • Machine Vision op tractoren die langs de weg maaien kunnen leefgebieden van dieren en zwerfvuil identificeren en vermijden, terwijl de verwerkingskosten worden verlaagd. 

Met de digitale milieuagenda van het federale ministerie van Milieu heeft Duitsland de eerste strategie in Europa die duurzaamheid en digitalisering combineert. Het dient ook om een ​​digitaal ondersteunde circulaire economie te bevorderen en de transformatie van de mobiliteits-, landbouw- en energiesectoren te stimuleren.

Voorbeelden voor een groene digitale transformatie

Nu ben je misschien benieuwd naar concrete praktijkvoorbeelden waarbij digitale transformatie de duurzaamheid vergroot. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe onze klanten duurzame oplossingen creëren met behulp van onze hardware.

Photo of various OnLogic Industrial and Rugged Computers

Digitale transformatie in productie

Een bedrijf dat zich al jaren toelegt op de digitale en duurzame transformatie van productieprocessen is de Oostenrijkse snowboardfabrikant Capita MFG

“Digitalisering in een productiebedrijf is een proces dat nooit helemaal af is.”

Miha Sprincnik, Productiemanager bij Capita MFG

Het gehele ontwerp en de energievoorziening van de productiefaciliteit “Mothership” is zeer innovatief en duurzaam. 98 procent van de gebruikte materialen voor de snowboards worden lokaal geproduceerd binnen 5 uur rijden van The Mothership om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Met hun lage stroomverbruik en de mogelijkheid om dicht bij andere productieapparatuur te worden geplaatst, past de OnLogic Karbon-serie van robuuste pc’s perfect in de doelstellingen van Capita. Lees meer in ons klantverhaal.

Biodiversiteit ondersteunen door digitalisering

Van wandelingen in de natuur kennen we allemaal minstens één invasieve plantensoort. Ze groeien snel en vermenigvuldigen zich in een snel tempo. Bij rivieroevers, bospaden en bermen kunnen ze de inheemse vegetatie verdringen en de voedselketen beïnvloeden. 

Het Nederlandse bedrijf Datacadabra pakt dit probleem aan met het intelligente maaisysteem MowHawk. Met behulp van computervisie detecteert de maaier invasieve plantensoorten. Deze worden apart van de overige begroeiing gemaaid. Zo kan het maaisel daarna veilig worden weggegooid. De MowHawk beschikt over 4G en kan locatiegegevens en andere informatie rechtstreeks naar de cloud sturen. Datacadabra maakt voor hun MowHawk-systeem gebruik van de robuuste pc’s uit de OnLogic Karbon serie. 

The MowHawk - a Computer Vision camera mounted on a tractor

Voor mobiele toepassingen zoals MowHawk moet hardware bestand zijn tegen stootkrachten, trillingen en zeer variabele bedrijfstemperaturen. Bovendien zorgt de duurzaamheid van OnLogic pc’s ervoor dat minder elektronisch afval het milieu vervuilt. Lees meer over het intelligente maaisysteem van Datacadabra in ons klantverhaal.

Digitaliseer vandaag – wees klaar voor morgen

Digitale transformatie is een proces van lange adem, waarbij samenwerking en input nodig zijn van meerdere teams op alle niveaus van een organisatie. Maar het is een inspanning die ongelooflijke waarde heeft. Zoals je hebt gezien, kun je de bedrijfsdoelstellingen van digitale transformatie en duurzaamheid direct incorporeren en zo twee processen in gang zetten. En het hoeft niet moeilijk of duur te zijn. De beste tijd om te beginnen is vandaag. 

Start je digitale transformatie met OnLogic

De industriële pc’s van OnLogic bieden een lange levenscyclus en veel I/O-opties voor oudere apparatuur. Wil je een oudere machine koppelen aan het IIoT? Wij kunnen helpen. Neem vandaag nog contact op met ons technisch team!  

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Nadja Schaubhut

Nadja is a Content Creator and focused on finding the right words. In addition to writing new content for the blog and social media, she also translates all content into German with an eye on the particularities of our German-speaking audience. When not working, she enjoys running, painting, upcycling and taking care of her two turtles.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN