Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Hoe blijft een fanless pc koel?

Hoe blijft een fanless pc koel?

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 27th, 2020·3,9 min read·

Vergeleken met een traditionele fanned pc, met name fanned pc’s met een klein formaat, ziet een fanless computer er niet altijd heel anders uit. Toch zijn er verschillende subtiele dingen die voorkomen dat deze stille, bescheiden stukjes hardware te warm worden. Dus hoe blijft een fanless pc koel?

Fanless computers worden vaak gekoeld volgens het principe van geleiding. Iets wat warm is, geeft zijn warmte aan de omgeving af door fysiek contact. Warmtegeleiding is een natuurlijk fenomeen, maar hoeveel warmte er wordt afgevoerd, kan aanzienlijk worden beïnvloed door het ontwerp.

Het basisidee is om warmte genererende componenten, zoals de CPU van de computer, in contact te brengen met een heat sink. Een heat sink voert de warmte die door de componenten wordt gecreëerd af. Bij het ontwerpen van een heat sink is het belangrijk om te overwegen welke materialen je gaat gebruiken en hoe alle onderdelen op elkaar inwerken. Bekijk hieronder onze Tech Edge-video over hoe fanless koeling werkt en lees verder voor meer informatie.

Heat sinks helpen een fanless pc koel te houden

Heat Sink

Heat sinks zijn een essentieel onderdeel om een fanless pc koel te houden. Wat is het beste materiaal voor een heat sink? Het spreekt vanzelf dat een heat sink gemaakt moet zijn van een warmtegeleider. Net zoals een elektrische geleider elektrische stroom geleidt, is een warmtegeleider een materiaal dat gemakkelijk warmte geleidt. Als iets warms (zoals een CPU) contact maakt met het ene uiteinde van een warmtegeleider en iets relatief kouds (zoals de lucht buiten de pc) met de andere kant, vloeit de warmte snel via de geleider weg van de warmtebron. Aluminium en koper zijn de favoriete geleiders die in de industrie worden gebruikt voor heat sinks.

De meeste heat sinks van OnLogic bestaan ​​uit twee hoofdonderdelen: een aluminium blok dat bovenop de CPU is gemonteerd en het deksel van de behuizing. Warmte wordt van de CPU overgedragen naar het aluminium blok, dan naar de deksel en tenslotte naar de omgevingslucht. Er moeten effectieve warmtegeleidende verbindingen zijn tussen al deze onderdelen om het systeem effectief te koelen.

Hoe creëer je een effectieve, warmtegeleidende verbinding

Een effectieve verbinding voor warmteoverdracht wordt aan de binnenkant op een andere manier gerealiseerd dan aan de buitenkant van de pc. Lucht is zelf een slechte warmtegeleider, dus aan de binnenkant van de pc is het belangrijk om zoveel mogelijk lucht tussen de CPU en de heat sink te verwijderen. Het is niet voldoende om de heat sink simpelweg op de CPU te monteren. Microscopische onvolkomenheden laten immers luchtbellen achter op het verbindingspunt. Dit wordt doorgaans omzeild door koelpasta aan te brengen. Dat is een betere geleider dan lucht. De koelpasta vult alle gaten waar anders lucht in zou zitten.

OnLogic ML300 LidAan de buitenkant van de pc wordt warmte direct in de lucht afgevoerd, dus is er een andere aanpak nodig. Een veelvoorkomend ontwerp is een deksel bedekt met speciaal ontworpen vinnen. Deze vinnen vergroten het totale oppervlak dat aan de lucht wordt blootgesteld, waardoor er effectief meer doorgangen worden toegevoegd om warmte te laten ontsnappen. Soms hebben de vinnen zelf ook weer vinnen, die het oppervlak verder vergroten.

Valkuilen bij fanless koeling vermijden

Deze principes kunnen je helpen verschillende valkuilen te vermijden bij het samenstellen of implementeren van een fanless pc. Hoewel koelpasta een betere geleider is dan lucht, is het een vrij slechte geleider in vergelijking met koper of aluminium. Dit betekent dat je niet meer moet gebruiken dan strikt nodig is om de gaten op te vullen. Gebruik je teveel, dan creëer je een thermische barrière die je computer kan oververhitten. Een andere veelvoorkomende complicatie die je moet vermijden, is het plaatsen van een object op een fanless computer. Zelfs een vel papier kan hete lucht op het pc-deksel vasthouden, waardoor de computer niet kan afkoelen. Houd ook rekening met de lucht rondom de pc. Als de omringende lucht niet kan circuleren (zoals in een kleine ruimte) of wanneer de lucht te ijl is (zoals op grote hoogte), heeft deze minder kans om warmte van de pc af te voeren.

Bij OnLogic werken we elke dag met fanless computers. Hoe meer je ermee doet, hoe meer je beseft wat er allemaal nodig is om ze op optimale temperaturen te laten werken.

Als je meer wilt weten, bekijk dan onze whitepaper: Ontdek 5 manieren waarop fanless computers jouw bedrijf kunnen helpen. Hoe blijft een fanless pc koel? Wil je daar meer over weten, neem contact met ons op!

Opmerking: deze blog is oorspronkelijk gepost op 29 april 2015. De inhoud is bijgewerkt op 27 juli 2020.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: OnLogic

OnLogic is a global industrial computer manufacturer that designs highly-configurable, solution-focused computers engineered for reliability for the IoT edge.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen