Het dronebewakingssysteem van Robin Radar

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juni 30th, 2022·3,7 min read·

Als je het woord drone hoort, waar denk je dan aan? Drones worden ook wel onbemande luchtvaartsystemen (unmanned aircraft system, UAS) of onbemande luchtvaartuigen (unmanned aerial vehicle, UAV) genoemd. En dat is precies wat ze zijn: luchtvaartuigen zonder mensen aan boord. Drones zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor militaire missies. Ze zijn immers moeilijk te detecteren, heel wendbaar, gebruiksvriendelijk en veilig voor de drone-operator. Juist om diezelfde redenen heeft Robin Radar een dronebewakingssysteem ontwikkeld.

Hoe worden drones tegenwoordig gebruikt?

Naarmate drones steeds geavanceerder, bestuurbaarder en goedkoper zijn geworden, is hun gebruik toegenomen. Drones worden ingezet voor smart city-toepassingen, waaronder beveiliging, bewakingsoperaties en infrastructuurinspectie. In de olie- en gasindustrie worden drones bijvoorbeeld gebruikt om op afstand de infrastructuur te bewaken en onbemande productplatformen te inspecteren. 

In de entertainmentsector worden drones gebruikt voor drone races en lichtshows. Heb je de spectaculaire drone lichtshow gezien tijdens de Olympische Spelen in Tokio?  Fotografen en vastgoedprofessionals waarderen het gemak en het unieke perspectief dat een drone kan geven aan luchtfotografie. Er zijn zelfs bedrijven die onderzoeken of drones kunnen worden ingezet voor het bezorgen van producten en voeding. 

In deze groeiende sector hebben we samengewerkt met verschillende providers van commerciële droneoplossingen. Lees ons klantverhaal over Desert Rotor en hun next-gen UAV-besturingssysteem

Naast deze positieve toepassingen betekent het feit dat een drone de beveiliging op de grond kan omzeilen ook dat drones voor meer sinistere activiteiten kunnen worden gebruikt. Denk aan wapenhandel, spionage en smokkel.  

Hoe kan het luchtruim worden bewaakt en beveiligd?

Met al die drones in de lucht is het lastig om onderscheid te maken tussen legitieme gebruikers en mensen met kwade bedoelingen. Daarnaast vormen zelfs hobbyisten een bedreiging voor de luchtvaart. Een drone die dicht langs een landingsbaan vliegt, vormt een gevaar voor opstijgende en landende vliegtuigen. Daarom zijn er door de overheid richtlijnen opgesteld.

Beveiligingsteams hebben een manier nodig om drones in de lucht te detecteren en op de hoogte te zijn van wat er in hun luchtruim vliegt. Je zou denken dat een standaardradarsysteem een goede oplossing is. Deze systemen worden immers altijd gebruikt om vliegtuigen te volgen.

Hoe werkt radar?

Radar is gebaseerd op het gebruik van radiogolven. De radiogolven worden in korte pulsen uitgezonden. Deze worden gereflecteerd door objecten op hun pad. Op basis van die informatie kan een radarsysteem vertellen hoe groot een object is en hoe snel het zich voortbeweegt. 

Traditionele radartechnologie is heel goed in het detecteren van grote objecten die in een voorspelbaar patroon vliegen, zoals een vliegtuig. Om een aantal redenen heeft deze technologie meer moeite met het detecteren van drones:

  • Drones zijn klein en reflecteren de radiogolven niet altijd.
  • Met een traditionele radar is het lastig om een kleine drone te onderscheiden van een vogel.
  • Het vaak grillige patroon van een drone bemoeilijkt het volgen.
  • Meerdere drones die samen vliegen, kunnen een traditioneel radarsysteem in de war brengen. 

Met wat voor soort radarsysteem voor dronedetectie kun je het luchtruim veilig houden?

Robin Radar, gevestigd in Nederland, zag de beperkingen van een traditionele radaroplossing voor dronedetectie en ontwikkelde de IRIS® 3D Drone Detection Radar. Deze oplossing verschilt in vele opzichten van andere oplossingen. Zo maakt het onder andere gebruik van een micro-dopplerradar. Met deze geavanceerde technologie kun je een drone onderscheiden van een vogel omdat de micro-dopplersignatuur van een propellerbladrotatie anders is dan die van een vleugelslag. Met machine learning en slimme software die op de krachtige en betrouwbare K700-X2 rugged computer van OnLogic wordt uitgevoerd, kan de IRIS 3D Drone Detection Radar op tijd een waarschuwing afgeven voor potentiële bedreigingen.

A photo of a car with Robin Radar Drone Detection System attached near an airport. A drone is shown in the distance.

Deze oplossing heeft de volgende voordelen: 

  • Werkt ook bij slecht zicht.
  • Detecteert en volgt meerdere objecten tegelijk.
  • Onderscheidt drones van andere bewegende objecten, waaronder vogels.
  • Kan worden geïntegreerd met andere technologieën, om snel gedetailleerde informatie te bevestigen en te verzamelen.

Waarom de K700-X2 Rugged Edge Computer?

Robin Radar heeft K700-X2 als oplossingsplatform geselecteerd omdat ze een computer nodig hadden die kan functioneren in een uitdagende omgeving. Dit omvat blootstelling aan trillingen, stof en temperatuurschommelingen. Daarnaast moet het systeem krachtige verwerkingsmogelijkheden bieden voor deep learning. De Karbon 700 is beschikbaar met Xeon-processing en ECC-geheugen voor rugged servercapaciteit aan de edge. Hij maakt de real-time machine learning, objectdetectie en gedragsherkenning mogelijk die noodzakelijk zijn voor de IRIS-oplossing. 

Karbon 700 Fanless Hybrid

Wil je meer weten? Lees dan onze klantcase over Robin Radar

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Sarah Lavoie

Sarah Lavoie is a content creator for OnLogic. When not writing, she can usually be found exploring the Vermont landscape with her camera looking to photograph something amazing.