Hardwarecertificering: waarom het ertoe doet

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 17th, 2020·4,7 min read·

Een bewijs van hardwarecertificering kan voor bijna elk elektronisch apparaat, voedingsbron en powerbank gevonden worden. Je ziet ze geprint of vastgemaakt aan de zijkant met een aantal kleine logo’s, die staan voor kenmerken als “UL” “CE” en “FCC. Deze kenmerken representeren een grote investering van de bedrijven die deze apparaten fabriceren, want hiermee bewijzen ze dat het getest en nagekeken is, om er zeker van te zijn dat de apparaten veilig en betrouwbaar zijn voor de toepassingen en omgevingen waarvoor ze ontworpen zijn.

Of je nu een hardwarefabrikant, een systeemintegrator of de IT-afdeling van een groot bedrijf bent, het is belangrijk om te begrijpen hoe hardwarecertificering de implementatie van producten kan beïnvloeden, vooral over internationale grenzen heen. Certificering omvat twee regelgevende gebieden:

  • Emissienormen: standaarden als FCC Part 15 en EN 55032 (voor Europese CE-markering) gaan over de uitgestraalde elektromagnetische emissies en zorgen ervoor dat apparaten niet in het vaarwater komen van apparatuur in de buurt. Andere specificaties (zoals EN 55024) zorgen ervoor dat apparaten niet falen als ze in de buurt van radio’s of andere radiofrequentiebronnen worden gebruikt – een kenmerk dat bekend staat als immuniteit.
  • Productveiligheid: standaarden als IEC 60950-1 (CB internationale veiligheid) of UL 60950-1 (veiligheid met fabrieksinspecties) staan voor veiligheidskenmerken; van de aanraaktemperaturen van externe behuizingen en componenten tot de aanwezigheid van scherpe randen en knelpunten, tot het gebruik van interne zekeringen en zelf afkoelende materialen om brandgevaar te beperken.

De uitdagingen van internationale hardwarecertificering

Regelgeving omtrent hardwarecertificering kan uitdagend zijn. Het process spreekt voor zich bij binnenlandse aanvragen, waar computers in elkaar gezet worden met goedgekeurde componenten. In de Verenigde Staten is FCC-goedkeuring voor IT vaak slechts een kwestie van alle vooraf gecertificeerde FCC componenten bij elkaar te zoeken en er de correcte teksten en labels eraan toe te voegen. Het uitzoekwerk wordt moeilijker als je de internationale grenzen oversteekt. Specificaties als EN 55032 en EN 55024 vereisen CE technische documenten, of mogelijk meer vastgestelde testen bij goedgekeurde faciliteiten. En daar waar de Europese Unie een gecombineerd certificatieprocess voor de lidstaten heeft, kunnen andere landen andere specifieke eisen stellen die extra testen en checks vereisen (hoewel CB-certificatie dat kan limiteren). Kortgezegd, kan het erg duur worden.

Hier zijn een aantal veelvoorkomende certificeringsstandaarden en hun geografische bereik:

tabel met enkele wereldwijde hardwarecertificeringen

Hoe moet je het testen aanpakken

Flexibiliteit is de sleutel tot succes bij de certificering. Plan vooruit, documenteer grondig en zoek naar breed toepasbare certificeringen die worden ondersteund door te testen bij geaccrediteerde laboratoria. Doe dit bij het certificeren van apparaten met de hoogst mogelijke configuraties, zodat SKU’s met minder onderdelen of andere componenten (zoals kleinere harde schijven) onder het geteste profiel vallen. Houd er ook rekening mee dat veel landen hun vereisten baseren op dezelfde tests die vereist zijn voor FCC, CE en CB. Dus voor toegang tot markten als Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en Rusland is soms het indienen van wat papierwerk en aanvraagkosten voldoende.

Om het wereldwijde bereik te maximaliseren, is het verstandig om certificeringen voor FCC Part 15, EN 55032, EN 55024 en EN/IEC 60950-1 tegelijkertijd te doen (deze laatste wordt eind 2017 vervangen door EN/IEC 62368-1, hoewel producten die onder 60950-1 worden beoordeeld ook nog worden toegestaan).

6 potentiële problemen bij hardwarecertificering

Bij certificering staat er veel op het spel, waarbij stilstand van projecten mogelijk wordt als je er niet bovenop blijft zitten. Hier zijn 6 veelvoorkomende valkuilen die bedrijven ervaren en manieren om deze te vermijden.

  • Weinig besef over regels: maar al te vaak beginnen bedrijven aan internationale projecten zonder kennis van lokale certificeringsvereisten. Dit kan ertoe leiden dat apparatuur maandenlang niet door de douane komt. Je moet precies weten wat je nodig hebt om succesvol te zijn in alle landen waar je actief bent.
  • Uitstelgedrag: certificering is vaak een laatste taak, die pas ter sprake komt als projecten bijna zijn afgerond, wat veel te laat is. Betrek jouw team dat over wetgeving gaat er al bij in de eerste stappen van een internationaal project. Zo hebben ze de tijd om vereiste certificeringen te beoordelen en te verkrijgen. Dit kan vertragingen en pijnlijke budgetoverschrijdingen voorkomen.
  • Problemen bij ontwerpwijzigingen: een gecertificeerde WiFi-zender en antenne opstelling is mogelijk niet gecertificeerd als je de configuratie wijzigt. Bijvoorbeeld door een tweede zender naast de eerste toe te voegen of door op een high-gain antenne over te stappen. Plan veranderingen zorgvuldig in en verzeker dat je ervoor gedekt bent, vooral met certificeringen die betrekking hebben op draadloze communicatie.
  • Nastreven van globale standaard: er zijn zoveel nationale en internationale vereisten voor radioapparatuur dat het moeilijk is een enkele configuratie te hebben voor meerdere landen. Ben erop voorbereid dat er lokale configuraties gemaakt moeten worden om te voldoen aan landelijke eisen.
  • Verkeken op de omvang: sommige apparatuur – zoals medische – heeft verhoogde certificeringsdrempels met specifieke test- en evaluatievereisten. Doe vooraf al jouw onderzoek en houd rekening met toepassingsspecifieke eisen.
  • Verrast door verandering: niets gaat eeuwig mee, ook certificeringsvereisten veranderen. Wees alert op gewijzigde vereisten, aangezien deze tot extra testen en herziening van eerder goedgekeurde productontwerpen kunnen leiden. De omschakeling van EN 55022 naar EN 55032 deze zomer is een goed voorbeeld, evenals de overgang van EN/IEC 60950-1 naar EN/IEC 62368-1.

Het werken met een ervaren hardwarepartner die begrijpt hoe de complexe wereld van certificeringen werkt, kan van onschatbare waarde zijn. OnLogic biedt services die ervoor kunnen zorgen dat jouw computer voldoet aan alle vereiste certificeringen voor jouw toepassing en aan de noodzakelijke vereisten. Bezoek onze service-sectie om te zien hoe wij jou kunnen helpen met testen en certificering, of neem contact op om met een expert te praten die helpt jouw innovatie op de markt te brengen.

Opmerking: deze blog heeft als publicatiedatum 17 aug 2017 en is geüpdatet op 17 juli 2020.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Rodney Hill

Rodney is the Senior Engineer and founding member of the team at OnLogic. He works as a peer mentor for the mechanical, electrical, and regulatory teams (when he's not writing fun blogs with Marketing). He has expertise in design and certification of medical, automation and control, robotics, and RF devices. He also spends a lot of time in EMC and Safety labs qualifying products for global markets. Rodney loves to talk shop on all levels about all things and enjoys telling the world why OnLogic computers are right for them. Rodney is a lover of morse code communication using homemade single transistor radios built into Altoid tins.