Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Fanless pc’s bouwen: welke onderdelen wel, maar vooral wat niet

Fanless pc’s bouwen: welke onderdelen wel, maar vooral wat niet

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: mei 8th, 2021·3,2 min read·

Bij het bouwen van fanless pc’s moet je eerst en vooral bedenken wat er niet in gaat: een ventilator. We bouwen fanless computers rond het idee van passieve koeling in plaats van actieve koeling. Het weglaten van de ventilator kan het gebruiksbereik en de functionaliteit van een systeem aanzienlijk vergroten. Bij OnLogic hebben we bewezen dat we een moederbord kunnen nemen uit de fanned, actief gekoelde omgeving waarvoor het is ontworpen en het kunnen transformeren in een robuust, omgevingsbestendig systeem. Het eindresultaat is een langere levensduur, een lager stroomverbruik en meer stabiliteit.

Misschien klinkt het als een eenvoudig concept, maar fanless computing is een complexe onderneming. Het brengt veel werk met zich mee, lang voordat het assemblageproces ook maar begint.

Hoe bouw je een fanless computer

Heat sink van OnLogicHet fabricageproces voor een fanless systeem begint lang voordat het in handen komt van ons productieteam. Onze engineering-afdeling ontwikkelt een multifunctionele computerbehuizing rond een subgroep van moederborden, elk met een eigen warmteafvoersysteem. De specificaties worden afgestemd op massaproductie. Hierbij wordt rekening gehouden met alle thermische aspecten van het systeem en de algemene beperkingen zoals geheugencapaciteit en verwerkingskracht. Dan kan het monteren en vooral het demonteren beginnen.

Fanless pc’s koel houden

Een moederbord dat is ontworpen om te worden gekoeld met actieve luchtstroom, is over het algemeen uitgerust met een heat sink en een bovenop de processor gemonteerde geïntegreerde ventilator. Er kunnen ook een of meer ventilatoren in de behuizing van het systeem zijn geïnstalleerd. In fanless pc’s zijn alle bewegende delen verwijderd. Er stroomt geen lucht door de behuizing. In plaats daarvan wordt er warmte uit de behuizing verwijderd. Dit klinkt misschien niet als een baanbrekend idee, maar sommige van onze systemen hebben bedrijfstemperaturen tot 65 °C. Deze hoge temperatuur maakt thermisch beheer een enorm obstakel met de hoogste prioriteit.

De fanless pc’s van OnLogic vervangen de bewegende ventilatoren en dunne koellichamen door een flink blok aluminium. Dit blok is ontworpen om in combinatie met onze eigen hardshell fanless technologie de warmteverdeling over een zo groot mogelijk oppervlak te optimaliseren. Hierbij gaat het meestal om de CPU, die de meeste warmte genereert. Maar we hebben ook oplossingen ontwikkeld voor opslag en randapparatuur, zoals wifi. Hierdoor kunnen we dezelfde hoeveelheid thermische energie beheren, met een technologie die nog veel simpeler is dan pc-ventilatoren. Het onderzoek en de stresstests die onze systemen ondergaan, in combinatie met een iteratief ontwerpproces, zorgen ervoor dat het aluminium blok dat de geleiding tussen de CPU en de behuizing verzorgt, meer is dan een aluminium blok alleen. Bekijk onze introductie tot het koelen van fanless pc’s voor meer informatie over hoe we dit doen.

Fanless vs. Solid State

Belangrijk om te zeggen is dat een solid-state pc en een fanless pc niet hetzelfde zijn. In zekere zin is een solid-state pc (een computer zonder bewegende delen) altijd fanless. Maar een fanless pc is niet altijd solid-state. Fanless pc’s kunnen schijfstations of andere componenten met bewegende delen bevatten. Solid-state computing vermindert het aantal defecten aan componenten aanzienlijk. Het elimineert de kwetsbaarheden van bewegende onderdelen. Alleen het inzetten van een SSD maakt het systeem echter niet solid-state. In onze ervaring zijn echt solid-state systemen, die gebruikmaken van een ontwerp met fanless behuizing en SSD-opslag, aanzienlijk betrouwbaarder. Deze systemen bieden een langere levenscyclus omdat ze minder storingspunten hebben.

Het ontwerpen van passief gekoelde systemen vergt natuurlijk veel engineering. Uiteindelijk gaat het bij het maken van efficiënte en effectieve fanless computers evenzeer om wat erin gaat als wat eruit komt.

Meer weten? Bekijk onze whitepaper waarin de voordelen van fanless computergebruik worden uitgelegd en lees over de 5 manieren waarop fanless computers uw bedrijf kunnen helpen.

Download whitepaper om te ontdekken hoe fanless computers jouw bedrijf kunnen helpen

Opmerking: Oorspronkelijk gepost op 28 januari 2015. Blog bijgewerkt op 8 mei 2021.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: OnLogic

OnLogic is a global industrial computer manufacturer that designs highly-configurable, solution-focused computers engineered for reliability for the IoT edge.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen