Home>Berichten>Techniek uitgelegd>ETL Listed versus UL Listed: Een overzicht om veiligheidscertificeringen beter te begrijpen

ETL Listed versus UL Listed: Een overzicht om veiligheidscertificeringen beter te begrijpen

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: april 18th, 2022·7,7 min read·

Er zijn veel processen en procedures om te verzekeren dat alle Onlogic-producten veilig zijn. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn tests voor zowel nationaal als internationaal erkende normen. Markeringen met ‘UL Listed’, ‘ETL Listed’ en CE certificeringen om er een paar te noemen, zijn gebruikelijk op allerlei soorten technologische producten. Maar wat betekenen deze veiligheidsmarkeringen? Wat zeggen ze over de producten? En wat is ervoor nodig om deze te krijgen en te behouden voor een product? 

Het eerste belangrijke punt is dat deze certificeringen allemaal van een nationaal erkend testlaboratorium komen, genaamd een NRTL (Nationally Recognised Test Laboratory).

Wat is een NRTL?

De Occupational Safety and Health Administration (OSHA) is de Amerikaanse organisatie die verantwoordelijk is voor een veilige en gezonde werkomgeving. Een deel van wat OSHA doet, heeft betrekking op het instellen en reguleren van veiligheidsstandaarden voor producten die gebruikt worden door bedrijven en consumenten. Om OSHA te helpen, is een NRTL programma opgezet. In OSHA’s woorden, het NRTL programma:

“Zet organisaties in de privésector in om certificeringen uit te voeren voor bepaalde producten, dit om te verzekeren dat ze voldoen aan OSHA elektrotechnische standaarden voor constructie en de industrie. Iedere NRTL heeft een aantal teststandaarden waarvoor ze bevoegd zijn en iedere NRTL gebruikt zijn eigen unieke certificatiemarkeringen om aan te duiden dat een product voldoet aan de toepasselijke veiligheidsstandaarden.”.

OSHA is deel van het ministerie van arbeid in de VS, maar ieder test lab in het NRTL-programma is ook uit op erkenning van internationale organisaties die vergelijkbaar zijn met de OSHA. Dit stelt ze in staat om bedrijven te helpen die hun gecertificeerde producten internationaal willen verkopen.

Hoe worden de veiligheidsstandaarden of -regels vastgesteld?

Elk testlab heeft zijn eigen set testprocedures, maar deze procedures zijn wel gebaseerd op regels van de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC, International Electrotechnical Commission). In de woorden van de IEC:

“IEC standaarden verzekeren de prestaties, betrouwbaarheid, efficiëntie en veiligheid van elektrische en elektronische systemen of apparaten. Ze bieden een gemeenschappelijke taal en terminologie die experts kunnen gebruiken om standaarden voor technologie te creëren.”

Testlaboratoria over de hele wereld maken hun eigen testprocessen op basis van deze IEC-standaarden en geven hun versie van de standaard een eigen markering die aangeeft dat de certificering bij dat lab vandaan komt. Zoals je kunt zien op de OSHA website, zijn er aardig wat NRTL-laboratoria over het hele land. Er zijn er nog vele andere die verantwoordelijk zijn voor internationale en regionale tests. Een paar van de meest voorkomende markeringen voor producten van de verschillende NRTL’s zijn UL, ETL, SGS, CSA, BV en TUV.

Bij het creëren van hun “eigen” versie van de IEC-testregels zullen individuele laboratoria vaak:

  • Regionale verschillen weghalen die niet toepasselijk zijn op hun specifieke geografie.
  • Toepasselijke regionale punten toevoegen.
  • Hun eigen bedrijfsbeleid bepalen wanneer het aankomt op het actief toezicht op de naleving van de standaarden.

Het laatste punt wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is essentieel om daar rekening mee te houden. Voor bedrijven die hun producten willen laten testen certificeren, en voor gebruikers die zeker willen zijn dat de producten die ze kopen, voldoen aan de juiste normen, is het belangrijk dat we weten welke rol voortdurend toezicht speelt om ons de garantie te geven dat producten voldoen aan de veiligheidsnormen.

COM Port Protection Fuse

Deze kleine zekering beschermt de 5 & 12V outputs van een COM poort. De zekering voldoet aan de UL en IEC vereisten voor stroombegrenzers.

Het belang van toezicht op veiligheidsstandaarden

Naast het voltooien van een veiligheidstest, en het recht om de bijbehorende markering te gebruiken (UL Listed, ETL Listed, etc.), moeten bedrijven die de certificering voor hun producten willen krijgen ook akkoord gaan met regelmatige inspecties van het NRTL-toezichtteam om te verzekeren dat producten blijven voldoen aan de standaarden en eisen voor de traceerbaarheid van componenten. Dit wordt vaak over het hoofd gezien maar het is niet ongebruikelijk dat productcertificaten na lopende inspecties ingetrokken worden door een lab. Een product dat eerder getest is en op de lijst heeft gestaan kan zijn certificaat altijd nog verliezen en het risico lopen dat de markering niet meer op de producten mag verschijnen.

Gelukkig zijn NRTL’s verplicht om de gegevens van producten die getest en gecertificeerd zijn te bewaren en zijn bedrijven verplicht om ze openbaar te maken. Zo kunnen gebruikers de stand van zaken verifiëren van de producten die ze mogelijk willen aanschaffen, en controleren of een bepaalde fabriek goedgekeurd is voor het maken van bepaalde soorten producten.

Behalve verschillen tussen NRTL’s in de VS, verschillen de toezichtstandaarden ook per regio. De CE-markering bijvoorbeeld, is verplicht op veel producten die verkocht worden in de Europese Unie. Als internationaal bedrijf hebben Onlogic-producten ook een CE-markering. Het is echter belangrijk op te merken dat het proces voor zo’n markering geen verdere inspecties voor de meeste productcategorieën vereist. 

Wat is UL Listed?

Wat zegt de een bepaalde markering nu over dat product? De markering “UL listed” betekent dat het product is getest en geverifieerd conform de IEC veiligheidsstandaard die is gedefinieerd door Underwriter Laboratories (UL) en dat dit elk kwartaal gecontroleerd wordt. Underwriter Laboratories is lid van OSHA’s NRTL-programma en is al meer dan 100 jaar actief.

Wat is ETL Listed?

ETL staat voor Electrical Testing Laboratories, de certificatieafdeling van Intertek Testing Laboratories, die ook onderdeel zijn van het NRTL-programma. ETL biedt test-, inspectie- en certificatiediensten voor veel verschillende industrieën. Het is in 1896 door Thomas Edison opgericht en heeft meer dan 30 kantoren en laboratoria over de hele wereld.

Net als UL, test ETL volgens dezelfde standaarden als alle andere NRTL’s en geeft hun “ETL Listed”-markering aan de producten die getest zijn. Uiteindelijk zijn er weinig verschillen tussen UL en ETL (of de andere deelnemers aan het NRTL-programma). Wat is dan precies het verschil tussen UL Listed en ETL Listed? Behalve de markeringen die ze na het testen op producten aanbrengen, zijn er ook kleine verschillen in de bewakingsprogramma’s die ze uitvoeren.

De gevaren van het gebruik van producten zonder veiligheidscertificaat

beschermingszekering voor een DisplayPort Connector

Een close up van de beschermingszekering voor een DisplayPort Connector.

Je kent nu het verschil (of het gebrek daaraan) tussen UL en ETL. Maar waarom zou je je eigenlijk zorgen maken om de certificaten van de producten die je aanschaft en of ze zijn getest door een NRTL of andere instelling? Zoals je waarschijnlijk al verwacht, draait het allemaal om veiligheid.

Veiligheid in de wereld van computers

Om veiligheid te verzekeren in de wereld van computers, moeten plastics zelfdovend zijn, hebben connectoren zekeringen nodig, moet de bedrading gemaakt zijn van brandwerend materiaal, hebben systemen extra warmtebeveiliging nodig en zijn er goede veiligheidsfuncties nodig voor voedingen om dodelijke schokken bij gebruikers te voorkomen. NRTL’s testen de apparaten door bijvoorbeeld zekeringen kort te sluiten om te kijken of ze werken, apparaten te oververhitten om te kijken of ze veilig afsluiten, koelventilatoren of andere bewegende onderdelen te blokkeren om te testen of ze geen brand veroorzaken en een breed spectrum aan andere extreme “real world” scenario’s simuleren die een gebruiker eventueel tegen kan komen. Nadat deze elementen zijn getest, worden ze in de gaten gehouden met behulp van regelmatige inspecties.

Een groot deel van recente media-aandacht is gegaan naar problemen met de veiligheid van van slimme deurbellen tot lower-end USB-oplaadkabels en voedingsadapters. NRTL-veiligheidstests en -toezicht zijn bedoeld om gevaren als deze te voorkomen door te verzekeren dat alle veiligheidskenmerken werken. Ook heb je de garantie dat de productiematerialen van goedgekeurde en geverifieerde leveranciers komen, met duidelijke transparantie door het hele productieproces. 

Waarom je op veiligheidsmarkeringen moet letten

Een vaak voorkomend fabeltje is dat de 5 volt die door een USB-oplaadkabel gaat, geen brand kan veroorzaken. Een USB-poort zonder zekering, of één die gepaard gaat met een kabel zonder brandbestendigheid of te kleine geleiders, kan er echter voor zorgen dat de kabel als het ware een gloeidraad wordt, waardoor brandbaar materiaal in de omgeving vlam kan vatten. Vanwege dit soort situaties is het zo belangrijk dat je controleert of je voordelige USB-oplaadkabels een veiligheidsmarkering hebben.

ETL Listed versus UL Listed, de conclusie

We kunnen concluderen dat beide certificeren zeer vergelijkbare zaken voorstellen. UL is een van de meer erkende en gerefereerde productveiligheidsmarkeringen geworden. De testprocedures van zowel UL als ETL zijn geaccrediteerd door OSHA om veiligheidsmarkeringen uit te geven, evenals veel van de andere internationale organisaties die verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van veiligheidsnormen. Als je een product gebruikt dat een van beide markeringen draagt, kun je erop vertrouwen dat wat je in je huis of bedrijf installeert geen veiligheidsrisico vormt. Bij OnLogic leveren we producten met UL- en ETL-certificering. 

OnLogic’s regelgevende team werkt nauw samen met een breed scala aan internationale testlaboratoria, zoals onder andere UL en Intertek, en kan alle vragen over productveiligheidsstandaarden en certificering beantwoorden. We hebben jarenlange ervaring met veiligheidstests en instanties, dus als je zeker wilt zijn dat je computer voldoet aan alle veiligheidsstandaarden voor jouw toepassing kunnen wij je helpen! Lees hier meer over onze certificatieservices.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op