Een SSD (solid-state drive) formatteren in Windows 10 en 11

By ·Categorieën: How To·Published On: januari 24th, 2023·4,7 min read·

Het formatteren van een SSD (solid-state drive) kan meerdere betekenissen hebben. Traditioneel betekent formatteren of opnieuw formatteren alleen het verwijderen van het bestandssysteem op het station, waarbij alle overige gegevens intact blijven. Met wissen worden alle gegevens van het station verwijderd. De termen formatteren en wissen worden echter vaak door elkaar gebruikt. In deze handleiding onderzoeken we hoe je een SSD formatteert in Windows 10 en 11 en hoe je een SSD volledig wist uit het BIOS van een systeem.

Een SSD formatteren in Schijfbeheer

Het proces voor het formatteren van een solid-state station is relatief eenvoudig. Maar voordat je hieraan begint, moet je een paar dingen controleren:

  1. Zorg dat je bent aangemeld bij een beheerdersaccount. Je kunt een SSD niet formatteren vanuit een standaard gebruikersaccount.
  2. Controleer of er een back-up is gemaakt van alle gegevens die je wilt bewaren. Als het station eenmaal is geformatteerd, is het vaak erg lastig om de gegevens te herstellen. Deze gegevens kunnen echter nog steeds met de juiste middelen worden hersteld. Als je gevoelige en/of persoonlijke gegevens hebt opgeslagen op de schijf die je permanent wilt wissen, gebruik dan een veilige methode om de gegevens van de SSD te wissen. Dit zorgt ervoor dat er geen sporen van je gegevens op de schijf achterblijven (meer hierover hieronder).

Een SSD formatteren vanuit Schijfbeheer:

1. Klik met de rechtermuisknop op de Start-knop van Windows en selecteer Schijfbeheer.

Een schermafbeelding van Schijfbeheer in Windows 11

2. Klik met de rechtermuisknop op de partitie die je wilt formatteren en kies Formatteren. Als je het hele station wilt formatteren, moet je met de rechtermuisknop eerst elke partitie aanklikken en deze verwijderen.

Een schermafbeelding van een partitie in Windows 11

3. Kies een indeling in de vervolgkeuzelijst Bestandssysteem.

                 a. NTFS is het meest geschikt voor stations die je met Windows-apparaten gaat gebruiken. Kies deze indeling als je het station met een Windows-computer gaat gebruiken.

                 b. exFAT is het meest geschikt voor stations die je met zowel Windows- als Mac-besturingssystemen gaat gebruiken. Kies deze indeling als je het station gaat gebruiken met computers die verschillende besturingssystemen hebben.

                 c. FAT is bedoeld voor kleine schijven (4 GB of minder) en wordt nog maar zelden gebruikt. Kies deze indeling als dit wordt voorgeschreven in een handleiding bij een apparaat, zoals een handleiding voor een 3D-printer.

Een schermafbeelding van het vervolgkeuzemenu Bestandssysteem

4. Selecteer de gewenste Clustergrootte in de vervolgkeuzelijst of behoud de standaardwaarde. Voor de meeste gebruikers is de standaardinstelling (4096 bytes) de beste optie.

Een schermafbeelding van de vervolgkeuzelijst Clustergrootte

5. Schakel het selectievakje Snelformatteren* in.

*Als je deze optie uitschakelt, zal het systeem de schijf scannen op slechte sectoren. De formatteringsprocedure duurt dan een paar minuten langer. Als je denkt dat de schijf misschien bepaalde gegevens heeft beschadigd, raden wij je aan deze optie uit te schakelen. Het station wordt dan gescand op slechte sectoren. In die sectoren worden dan geen gegevens meer opgeslagen.

Een schermafbeelding van het selectievakje Snelformatteren

6. Klik op OK en klik en nogmaals op OK wanneer daarom wordt gevraagd.

Een schermafbeelding van de bevestigingsprompt voor Snelformatteren

Kun je een SSD formatteren vanuit het BIOS?

Het woord ‘formatteren’ wordt ook vaak in de betekenis van wissen gebruikt, maar technisch gezien worden gegevens alleen gewist met een veilige wismethode. Sommige fabrikanten van moederborden bieden een veilige wismethode vanuit het BIOS van het moederbord. Raadpleeg de documentatie bij het moederbord om na te gaan of het moederbord een veilige wisfunctie heeft. Er bestaat ook speciale software om een SSD veilig te wissen vanuit Windows.

Voordat je probeert om het BIOS veilig te wissen, is het belangrijk om te weten dat deze functie niet standaard is en niet beschikbaar is op alle moederborden. Als je een SSD niet veilig vanuit het BIOS kunt wissen, kun je dit doen via de SSD-beheersoftware. De onderstaande stappen kunnen per computer verschillen.

Als je een SSD veilig uit het systeem-BIOS wilt wissen, moet je eerst de computer afsluiten. Volg na het afsluiten de volgende stappen:

  1. Open het systeem-BIOS. Dat doe je door herhaaldelijk op de BIOS-toets te drukken. Deze toets verschilt per fabrikant, maar enkele van de meest voorkomende BIOS-toetsen zijn de knoppen DEL, F1, F2, F10 en F12. De juiste toetst wordt gewoonlijk tijdens het opstarten links, in het midden of rechts in het onderste kwart van het scherm weergegeven.
  2. Klik op het tabblad Beveiliging.
  3. Selecteer Hard Drive Utilities. Op sommige systemen wordt dit ook wel Hard Drive Tools genoemd.
  4. Selecteer Secure Erase.
  5. Klik op het station dat je wilt wissen.
  6. Wacht op de prompt en klik op Doorgaan.

Wanneer je een SSD moet formatteren of veilig wissen

Niet alle SSD’s hoeven te worden geformatteerd en het veilig wissen van een SSD is in nog minder gevallen nodig. Gewoonlijk moet je een SSD na aankoop formatteren om te garanderen dat deze compatibel is met je besturingssysteem of als je de SSD op een ander apparaat wilt aansluiten. 

Je hoeft gegevens alleen volledig van een SSD te wissen met een veilige wismethode als je denkt dat iemand de persoonlijke informatie kan gebruiken of zal proberen te openen op een SSD die je niet langer actief gebruikt.

Heb je nog vragen?

De experts van OnLogic kunnen je helpen met alle ondersteuning die je nodig hebt. Neem vandaag nog contact op met ons deskundige technische ondersteuningsteam voor meer hulp bij het formatteren van een SSD. Bekijk hier ons complete aanbod SSD’s. Als je meer wilt weten over de vergelijking van SSD met HDD, bekijk dan de onderstaande Tech Edge video. 

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Delen

About the Author: Claireice Mathai

Claireice Mathai is a content creator for OnLogic. When not writing, she enjoys playing guitar and gaming.