Home>Berichten>Industriële IoT>Een fabriek verbinden met de cloud: We brengen alles omtrent IoT samen

Een fabriek verbinden met de cloud: We brengen alles omtrent IoT samen

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: november 12th, 2021·7,6 min read·

Tijdens ons laatste OnLogic Live Event hebben we gesproken over de voordelen van het connecten met de cloud. Wat is een connected factory en hoe je snel en gemakkelijk kunt connecten aan de cloud. Je kunt het Live Event hier terugkijken of de samenvatting hieronder lezen! 

Wat is een connected factory?

Er zijn veel termen die worden gebruikt om een “connected factory”, of een ander type met de cloud verbonden faciliteit, te omschrijven. Zo worden bijvoorbeeld ook vaak de termen “Industry 4.0”, “Industriële Internet of Things” en “digitale transformatie” gebruikt. Het komt  allemaal op hetzelfde neer: een combinatie van hardware en software waarmee je data kunt verzamelen over de prestaties van de installatie op jouw locatie. Deze data kun je gebruiken om inzicht te krijgen in en over jouw interne processen en producten.

Een connected factory stelt je in staat om de efficiëntie en de output van operationele activiteiten te verbeteren. Echter, we weten dat het daadwerkelijk opstarten hiervan als een grote uitdaging kan voelen. Wij zijn er om jou te helpen met een goede start. Samen bespreken we hoe jij snel en gemakkelijk met de cloud kunt connecten. Sterker nog, je zou met een uurtje al up and running kunnen zijn. 

OnLogic Live introducties

Arlen Nipper, president en CTO, Cirrus Link Solutions.

Arlen Nipper

Arlen is een IoT pionier, thought leader en mede-uitvinder van het MQTT protocol, wat over het algemeen wordt beschouwd als de gouden standaard voor het berichtensysteem voor het Internet of Things. 

Mike Walsh, product manager, OnLogic

Mike Walsh

Met meer dan 25 jaar ervaring in de technologiesector is Mike de productmanager van onze industriële hardware-tak. 

Patrick Metzger, partnerships, OnLogic

Patrick Metzger

Hij combineert zijn vaardigheden en interesse in technologie en marketing. Patrick verkent vol passie de gebieden waar mensen en technologie samenkomen.

Wat zijn de grootste voordelen van een connected factory?

Arlen Nipper: Momenteel zien we dat bedrijven zich realiseren dat inzicht in hun processen voordelen biedt. Er zijn nu al veel sensoren en dataverzamelpunten actief: PLC’s, smart transmitters en industriële besturingscomputers. Deze staan echter allemaal op zichzelf. De data kan niet worden gedeeld of geanalyseerd. Pas wanneer de data inzichtelijk en toegankelijk is, kunnen processen worden geoptimaliseerd en kan de workflow worden verbeterd.

De Connect Kit stelt machines in staat om data naar een Ignition dashboard te sturen en vervolgens naar de Amazon cloud te brengen voor analyse, machine learning en kunstmatige intelligentie. Binnen veel industrieën begint men te zien wat de mogelijkheden zijn.

In het algemeen ziet het er complex uit en vraag je je misschien af waar je moet beginnen. Maar je neemt ook geen sportwagen om alleen mee naar de winkel te gaan! De Connect Kit brengt het namelijk terug tot het operationele niveau. We kunnen je helpen het simpel te houden door delen van je bedrijf snel en eenvoudig met de cloud te verbinden. De Connect Kit geeft je de mogelijkheid om eenvoudig te beginnen en direct van meerwaarde te zijn zonder te hoeven coderen.

Wat is de OnLogic Connect Kit en waarom hebben we het gemaakt?

Mike Walsh: De Connect Kit is een bundel van alles wat je nodig hebt: van OnLogic hardware, kabels en pre-imaged partner software tot een uur consultancy met een van onze experts.

Bij het ontwerpen van de Connect Kit hebben we gekozen voor een van onze meest veelzijdige computersystemen die in zowel industriële als rugged omgevingen kunnen worden gebruikt. Zo is onze Connect Kit bestand tegen de uitdagingen zoals extreme temperaturen, schokken en trillingen.

Daarnaast hebben we de Connect Kit gecombineerd met de meest gebruikte kabels. Gebruikers kunnen hun devices aansluiten en direct aan de slag zonder eerst te hoeven zoeken naar de juiste kabel.

Ook de belangrijkste software is vooraf geïnstalleerd. Zo kan het systeem gemakkelijk worden verbonden en kan het direct bruikbare data ophalen, zonder dat er speciale code moet worden geschreven.

Ten slotte bieden we standaard bij iedere Connect Kit een adviesgesprek met onze partner Cirrus Link. Zij hebben de benodigde kennis en ervaring in huis om bedrijven verder te helpen met hun digitale transformatie. Zet zo de eerste stap naar je connected factory.

Hoe ziet de eerste dag voor bedrijven eruit die overstappen op de cloud?

Arlen Nipper: We starten eenvoudig. Het hoeft immers niet in een dag klaar te zijn! We kiezen éénn machine en identificeren de data die we willen verzamelen. Vervolgens bouwen we een model in Ignition, creëren we een dashboard en zorgen we voor een veilige verbinding met Amazon. Die veiligheid staat uiteraard voorop. Vanaf het moment dat de verbinding met Amazon gerealiseerd is, wordt alle real-time data naar de cloud verzonden. Als deze machine up and running is, gaan we door naar de het volgende apparaat. 

Wat ik onder andere fantastisch vind aan de Connect Kit is dat er geen codering nodig is. De operationele technologie staat centraal. Alle data is volledig in context en kan direct worden benut. 

Is de Connect Kit veilig? Keurt mijn IT-team het goed?

Arlen Nipper: Het IT team dat vaak strikte beveiligingsnormen voor nieuwe hardware hanteert, kan soms een belemmering vormen bij het installeren van hardware.  MQTT is oorspronkelijk ontworpen om zeker te zijn van beveiligde real-time en bedrijfskritieke gegevens. Het MQTT protocol is door IT teams overgenomen, omdat het is ontworpen bovenop TCP/IP. MQTT wordt gebruikt uit veiligheidsoverwegingen en verzekert je ervan dat er vanaf de cloud naar de fabriek toe geen verbinding gemaakt kan worden.  

Wat zijn de vervolgstappen om op te schalen?

Mike Walsh: Als je je (productie) lokatie hebt verbonden met de Connect Kit en de meerwaarde van de digitale transformatie is bewezen, kun je verder gaan opschalen. Of het nu gaat om tien units of duizenden. 

Haal de experts erbij

Als je klaar bent voor de volgende stap, is het tijd om het OnLogic specialistenteam in te schakelen. Zij gaan samen met jou aan de slag met het ontwerpen van de ideale, schaalbare oplossing.

Zo kunnen er bijvoorbeeld veel verschillende omgevingen, configuraties en montage-uitdagingen zijn die je mogelijk wilt ondersteunen en waar je dus rekening mee moet houden. Daarnaast bieden we diverse I/O opties, inclusief legacy opties voor verschillende controllers. We hebben een breed scala aan keuzemogelijkheden en helpen je graag de beste oplossing samen te stellen voor jouw bedrijf.  

We bieden ook de mogelijkheid om de configuratie en imaging vooraf voor je uit te voeren. Het maakt niet uit of je slechts een paar of honderden units afneemt. We kunnen in beide gevallen het opstartproces makkelijker voor je maken door units voor te programmeren met de software die je nodig hebt. We vragen onze klanten ons zo vroeg mogelijk in het proces te betrekken, zodat we op tijd advies kunnen geven. OnLogic en Cirrus Link kunnen ondersteuning bieden en richting geven in het ontwerpproces voor de beste oplossing voor jou.

Ook voor oudere apparaten

Arlen Nipper: De rugged pc in de Connect Kit maakt ook ongebruikelijke en geavanceerde verbindingen mogelijk terwijl je jouw transformatie opschaalt. Op mijn kantoor heb ik een productiecomputer uit 1980 verbonden met het OnLogic systeem. Met de aansluitingen van de Connect Kit, zoals de RS 232/485/422 en de meerdere ethernetpoorten beschik ik over meerdere opties. Ik heb dus alles wat ik nodig heb om legacy apparaten te verbinden. 

Hoe verzend ik gegevens vanaf een locatie zonder ethernetverbinding?

Mike Walsh: De Connect Kit is inclusief draadloze en bluetooth verbinding. Je hoeft dus alleen een draadloze router in de buurt te plaatsen om te kunnen starten. Heb je dat niet? Dan bieden we een mobiele verbinding aan, zodat je gebruik kunt maken van 4G LTE.

Arlen Nipper: Toen we MQTT ontwikkelden, hadden we een totale bandbreedte van 300 baud.  MQTT is een lean protocol met 80 tot 95% bandbreedte-efficiëntie. Zelfs als je een openbare mobiele telefoon gebruikt is het veilig en kun je de datakosten verlagen bij gebruik van 4G LTE.

Als in het verleden het netwerk uitviel, had je een datagat. De data was verdwenen. Maar met de opslaan- en doorstuurfunctie wordt data nu bewaard in een wachtrij. Wanneer het netwerk weer online komt, wil je natuurlijk niet dat het systeem wordt overspoeld door data. Het vult daarom langzaam de gegevens aan die verloren zouden zijn gegaan als je MQTT niet had gebruikt.

Vragen van deelnemers

Moeten we als babystapje de Connect Kit doorverwijzen naar een cloudbroker of kunnen we doorverwijzen naar een broker binnen het Process Control Network? En zou dat nog zin hebben en waarde toevoegen?

Arlen Nipper: Je kunt de Connect Kit op elke MQTT-broker binnen jouw netwerk aansluiten. Het hoeft niet per se naar de cloud, kan allemaal op locatie blijven en biedt nog steeds dezelfde voordelen

Biedt de Connect Kit vergelijkbare functionaliteit als Node-RED?

Arlen Nipper: Je kunt de Connect Kit zien als een verbeterde versie van de Node-RED!  

Ontdek meer over de Connect Kit en hoe je vandaag nog kunt starten met jouw digitale transformatie. 

Kijk hier OnLogic Live terug!

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: OnLogic

OnLogic is a global industrial computer manufacturer that designs highly-configurable, solution-focused computers engineered for reliability for the IoT edge.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen