Home>Berichten>Techniek uitgelegd>De volledige gids voor het oplossen van computerproblemen

De volledige gids voor het oplossen van computerproblemen

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: februari 23rd, 2016·4,8 min read·

Ondersteuning bij het oplossen van computerproblemen

Ondersteuning van OnLogic draait volledig om de samenwerking met onze klanten. We zoeken samen naar een duurzame oplossing voor alle hardware-gerelateerde problemen die zich kunnen voordoen. Veel klanten van ons zijn net als wij innovators op hun gebied. Het zoeken naar nieuwe manieren om technologie toe te passen of bestaande technologieën te combineren, is voor ieder van ons gewoon wat we doen. Sommige klanten vragen zich misschien af hoe ze computerproblemen moeten oplossen. Het ondersteuningsteam van OnLogic is er om je inzicht te geven in de eerste stappen van de probleemoplossing. Misschien kun je op basis van deze informatie beginnen met het diagnosticeren van je eigen computerproblemen. We hebben een beknopte gids opgesteld om je te helpen nuttige informatie te vinden over de problemen die je ervaart.

De stopcontact-naar-toetsenbord-benadering

Een methodische benadering van probleemoplossing is een van de aspecten die ons ondersteuningsteam succesvol maken. Met de stopcontact-naar-toetsenbord-benadering kan iedereen de oorzaak van veelvoorkomende pc-problemen te achterhalen. De idee achter deze methode is dat je begint met vragen te stellen over het stopcontact en zo doorgaat tot aan de voedingsadapter. Daarna ga je verder met de computer en het beeldscherm. Je eindigt bij het toetsenbord (en de persoon die daarmee werkt). Als het antwoord op een van de volgende vragen ‘nee’ is, heb je de oorzaak van het probleem gevonden. Waarschijnlijk kun je dan ook stappen zetten om het probleem op te lossen. We vinden het fijn om mensen te helpen die zelf geprobeerd hebben om de bron van het probleem te vinden. Dit helpt ons immers om het proces te stroomlijnen. We begrijpen natuurlijk ook dat niet alle klanten de tijd en middelen hebben om dit proces te doorlopen. En daarom staan wij altijd klaar om je te helpen in deze eerste diagnose van pc-problemen.

Hieronder volgen een aantal vragen die je kunnen helpen bij het oplossen van een groot percentage van de meest voorkomende computerproblemen. Sommige vragen lijken misschien vanzelfsprekend, maar dat zijn ze niet. Je zou er versteld van staan hoe vaak een ogenschijnlijk complex IT-probleem kan worden opgelost door een eenvoudige vraag en een net zo eenvoudig antwoord.

Stopcontact-naar-computer-probleemoplossing

 • Werkt het stopcontact? Je controleert dit door de stekker van een ander apparaat, bijvoorbeeld een lamp, in het stopcontact te steken.
 • Zit het netsnoer in de voedingsadapter? Dit controleer je het beste door het snoer los te koppelen van de voedingsadapter en weer aan te sluiten. Zorg ervoor dat je ze stevig tegen elkaar aan drukt.
 • Brandt het lampje op de voedingsadapter? De meeste adapters hebben een blauw of groen indicatielampje op het blokvormige deel. Je kunt deze stap overslaan als dat niet het geval is.
 • Is de adapter goed aangesloten op de computer? Ook dit controleer je het beste door de stekker van de adapter los te koppelen van de voedingspoort van de computer en weer aan te sluiten.

Opmerking: Als het probleem iets te maken heeft met een internetverbinding, kun je deze stappen ook uitvoeren om na te gaan waar de ethernetverbinding faalt.

 • Werkt de ethernetwandcontactdoos? Je controleert dit door een ander apparaat, bijvoorbeeld een andere computer, aan te sluiten.
 • Werkt de ethernetkabel? Controleer dit door deze kabel te gebruiken om een ander apparaat aan te sluiten waarvan je weet dat het goed werkt.
 • Is de ethernetkabel aangesloten op de computer? Je controleert dit door de kabel simpelweg los te koppelen en weer aan te sluiten.

Computer-naar-toetsenbord-probleemoplossing

 • Staat de computer aan? Onze systemen zijn doorgaans fanless. Dat betekent dat je, in tegenstelling tot traditionele desktops, niet het geluid van ventilatoren hoort. Maar als je een of meer piepsignalen hoort of als het lampje van de aan-/uitknop brandt, weet je dat het systeem is ingeschakeld.
 • Werkt de video-uitgang? Als je iets op het scherm ziet, is het antwoord ‘ja’. Als je daarentegen niets ziet, sluit dat beeldscherm dan met dezelfde kabel aan op een ander systeem. Als je nog steeds niets ziet, ligt het probleem bij het beeldscherm dat je gebruikt en anders werkt de video-uitgang niet.
 • Wordt het besturingssysteem geladen? Het antwoord is ‘ja’ als het logo van Microsoft Windows of Canonical Ubuntu wordt weergegeven. Als je onze aangepaste imagingservice hebt gebruikt, wordt in plaats daarvan je eigen bedrijfslogo of een andere afbeelding weergegeven. Zie je de melding ‘bootable media not found’ of iets dergelijks? Dan wordt er geen besturingssysteem geïnstalleerd of is je harde schijf defect.
 • Werken het toetsenbord en de muis? Bekabelde USB-toetsenborden werken al terwijl het systeem wordt opgestart. Draadloze toetsenborden en bekabelde/draadloze muizen werken echter pas wanneer het besturingssysteem volledig is geladen.
 • Wordt Windows, als je daarmee werkt, geactiveerd? Windows-licenties die via OnLogic zijn gekocht, moeten door de klant worden geactiveerd. Je vindt de activeringscode altijd aan de onderkant van het systeem.

Heb je alle bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoord en ervaar je nog steeds problemen? Dan zijn de volgende drie stukjes informatie van cruciaal belang wanneer je contact opneemt met ondersteuning.

 1.   Waaruit bestaat het probleem precies? Wees niet bang om je antwoord te beschrijven met alle zintuigen die je hebt. Hoor je bijvoorbeeld pieptonen of zie je foutberichten op het scherm? Voelen bepaalde onderdelen warmer aan dan anders?
 2.   Hoe kan een ander dit probleem reproduceren? Met andere woorden: doet het zich altijd voor of af en toe?
 3.   Wat is het serienummer van je systeem? OnLogic-systemen hebben altijd een serienummer dat met de letter ‘U’ begint. Je vindt het doorgaans aan de onderkant van het systeem.

Deze gids is niet bedoeld als volledige probleemoplossingsgids. Het is bedoeld als een korte lijst met vragen die iedereen kan beantwoorden om te proberen te achterhalen wat er aan de hand is. Heb je nog vragen of is iets niet duidelijk? Neem dan contact op met ons team van specialisten of bel +31 88 5200 700.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: OnLogic

OnLogic is a global industrial computer manufacturer that designs highly-configurable, solution-focused computers engineered for reliability for the IoT edge.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen