Home>Berichten>Techniek uitgelegd>Computers met resistieve en capacitieve touchscreens

Computers met resistieve en capacitieve touchscreens

By ·Categorieën: Techniek uitgelegd·Published On: juli 1st, 2020·2,8 min read·

We zijn ver gekomen sinds het einde van de jaren ’40, toen pioniers van de muziekindustrie voor het eerst aanraakgevoelige synthesizers ontwikkelden. Dit maakte de weg vrij voor latere ontwikkelingen in de jaren ’60 en ’70, toen touch-technologie werd gecombineerd met een grafische display om de eerste computer met touchscreenscherm te creëren. Tegenwoordig zijn er veel complexere systemen beschikbaar, zoals computers met resistieve en capacitieve touchscreens. Die uitvinders van die eerste touchscreens hadden zich waarschijnlijk nooit de huidige schijnbaar eindeloze toepassingen voor hun apparaten kunnen voorstellen.

Zowel pc’s met resistieve als capacitieve touchscreens zijn erg populair bij gebruikers van industriële pc’s. Daarom zijn veel modellen in onze Panel PC-lijn verkrijgbaar in zowel capacitieve als resistieve versies. Door de aanhoudende groei van het gebruik van touchscreens horen we vaak de vraag “Welk type touchscreen moet ik kiezen?”. Elk type touchscreen heeft duidelijke voordelen, dus laten we eens kijken hoe ze werken en waarin ze uitblinken.

Hoe werkt een computer met capacitief touchscreen?

Hoe een capacitief touch screen werkt

Hoe een capacitief touch screen werkt

Capacitieve touchscreen-panelen bestaan ​​uit een isolator, zoals glas, gecoat met een transparante geleider. Aangezien het menselijk lichaam ook een elektrische geleider is, resulteert het aanraken van het oppervlak van het scherm in een vervorming van het elektrostatische veld van het scherm. Dit is meetbaar als een verandering in capaciteit. De locatie van deze storing wordt geïdentificeerd en ter verwerking naar de touchscreen-controller gestuurd.

Het meest voorkomende gebruik van capacitieve touchscreens zien we tegenwoordig in smartphones en tablet-pc’s. Maar ook in de industriële computerruimte maken kiosksystemen en oplossingen voor digitale bewegwijzering vaak gebruik van capacitieve touchscreens. Dit vanwege hun nauwkeurigheid en de lichte aanraking die nodig is om contact te registreren.

In het afgelopen decennium zijn capacitieve touchscreenschermen populair geworden in een breed scala van industrieën. Nu kunt u contant geld ophalen bij de geldautomaat, uw vliegtuigstoel selecteren en uw bioscoopkaartjes kopen, allemaal bij capacitieve touchscreen-kiosken. Voor consumententransacties is het capacitieve touchscreen de go-to-oplossing geworden vanwege de intuïtieve en nauwkeurige gebruikerservaring.

Hoe werkt een computer met resistief touchscreen?

Hoe een resistief touch screen werkt

Hoe een resistief touch screen werkt

Resistieve touchscreen-computerpanelen bestaan ​​uit twee transparante platen met een kleine opening ertussen. Elke plaat is gecoat met een transparant geleidend materiaal. Op het oppervlak van elke plaat wordt een uniforme elektrische weerstandswaarde aangebracht. Als de bovenste plaat wordt ingedrukt en contact maakt met de plaat erachter, wordt de locatie van het geleidingspunt gedetecteerd en naar de touchscreen-controller gestuurd voor verwerking.

De fysieke druk die nodig is om resistieve aanraakschermen te bedienen, betekent dat ze kunnen worden gebruikt met handschoenen aan. Dit is een groot voordeel voor voedselproductie, fabrieksautomatisering en gezondheidszorgtoepassingen, waar dit soort aanraakschermen het meest voorkomen.

Pc’s met resistieve en capacitieve touchscreens verwerken informatie met behulp van verschillende technologieën. Maar dankzij het gemak dat ze bieden bij HMI-toepassingen (Human Machine Interface) zijn ze inmiddels een van de grootste groeigebieden voor industriële pc’s. De keuze tussen deze twee verschillende touchscreen-panelen hangt af van je specifieke toepassing, maar als je vragen hebt over welk type touchscreen geschikt is voor jouw project, kunnen onze toepassingsspecialisten je helpen bij het maken van de juiste keuze. Klik hier om ons volledige assortiment panel pc’s te bekijken.

Opmerking: deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op 1 maart 2016 en bijgewerkt op 1 juli 2020.

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: Darek Fanton

Darek is the Communications Manager at OnLogic. His passion for both journalism and technology has led him from the newsrooms of local papers to the manufacturing floor of IBM. His background in news gathering has him always on the lookout for the latest in emerging tech and the best ways to share that information with readers. In addition to his affinity for words, Darek is a music lover, juggler and huge fan of terrible jokes.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen