Home>Berichten>Industriële IoT>7 stappen om de beste industriële panel pc te kiezen

7 stappen om de beste industriële panel pc te kiezen

By ·Categorieën: Industriële IoT·Published On: april 7th, 2021·7,5 min read·

Industriële panel pc’s zijn ontworpen zodat ze voldoen aan de vele eisen van een typische industrie 4.0 toepassing. Met onder andere blootstelling aan vocht en stof, extreme temperaturen en sterke schokken en vibraties. De beste panel pc biedt een breed scala aan connectiviteit, processormogelijkheden en montageopties. Ze zijn ideaal voor human machine interface (HMI), automatisering of industriële besturingstoepassingen. De overvloed aan keuzes voor panel pc’s betekent dat het vinden van het beste systeem voor jouw specifieke project en de omgeving waarin het geïnstalleerd wordt, een echte uitdaging kan zijn. We leiden je door een 7-stappen-proces om de beste industriële panel pc te kiezen voor jouw project.

1) Heb je een fanless oplossing nodig?

Fanless pc’s zonder ventilatie en andere openingen in de behuizing zijn een goede keuze als ze geïnstalleerd worden in een omgeving met veel stof en vuil. Een fanless oplossing houdt alle zwevende deeltjes buiten de interne behuizing, wat vertraging van het systeem voorkomt en bespaart op onderhoud en downtime. Zelfs als de industriële panel pc geïnstalleerd wordt in een locatie waar de omgeving een minder belangrijke factor is, behouden fanless pc’s het voordeel dat ze geen ventilator hebben. De ventilator is immers de meest storingsgevoelige component. Het eindresultaat is een systeem met een langere levenscyclus wat geld kan besparen op de lange termijn. Bekijk dit artikel of lees meer over fanless computers.

2) Capacitive of resistive touchscreen?

Industriële panel pc’s komen in twee verschillende variaties, capacitive en resistive. Het grootste verschil tussen de twee is hoe input wordt gedetecteerd. Capacitive touchscreens gebruiken het elektrische veld van het menselijk lichaam om input te registreren, vergelijkbaar met veel smartphones van tegenwoordig.

Capacitive touchscreens worden vaak gebruikt voor installaties waar super accurate touchdetectie of multitouch mogelijkheden zoals pinch to zoom nodig zijn. Deze schermen worden dus vaak gebruikt voor kiosks en interactieve digital signage.

Resistive schermen reageren op fysieke druk om aanraking te registreren. Omdat resistive touchscreens gebruikt kunnen worden met handschoenen aan zijn ze een uitstekende keuze voor fabrieksautomatisering en toepassingen in de zorg. Ze worden ook gebruikt als men een tastbaardere interface wilt.

Bekijk onze gedetailleerde vergelijking tussen capacitive en resistive touchscreens voor verdere hulp met het bepalen van welke touchscreen de beste is voor jouw toepassing.

Capacitive vs Resisitve Touchscreen

3) Waar ga je jouw industriële pc installeren?

De locatie waar de computer geïnstalleerd wordt is erg belangrijk bij het kiezen van een pc voor jouw project. Voordat je de aankoop doet moet je weten of je panel pc bijvoorbeeld geïntegreerd wordt in een andere machine, op een statief gezet wordt of aan een muur wordt opgehangen. Dit is iets wat je moet evalueren voordat jouw pc geleverd wordt.

Als de pc geïntegreerd wordt in een machine, kiosk of behuizing is het belangrijk om een panel van het juiste formaat te kiezen. Zorg dat je alle dimensies van het systeem bekijkt, inclusief de diepte, om frustrerende installatie vertragingen te voorkomen.

Montage overwegingen

Als je de pc gaat monteren, op een muur, statief of arm, bekijk dan de VESA-compatibiliteit van de monitor. De beschikbare montageopties hangen van het formaat en ontwerp van de panel pc af.

Er zijn andere specifieke details van panel pc montage die misschien niet zo voor de hand liggen bij de eerste keer dat je een panel pc koopt. Als jouw toepassing vraagt om een industriële panel pc die op gelijke hoogte van een oppervlak wordt gemonteerd, dan kun je het beste kijken naar pc’s met panel mounting optie. In tegenstelling tot montage van een panel op een standaard of muur, maakt panel mounting het mogelijk om het aanraakoppervlak gelijk te maken met het oppervlak van de behuizing. Deze configuratie is vooral populair bij voedselproductie of stofrijke omgevingen waar regelmatig schoonmaken nodig is. Panel mounting voorkomt niet alleen een ophoping van vuil op de pc, maar maakt schoonmaken ook makkelijker. Met de juiste rating kun je het scherm schoonvegen of zelfs afspoelen.

Als laatste moet je bedenken of je een alles-in-een-oplossing wenst of dat je op zoek bent naar een modulaire aanpak. Een alles-in-een-oplossing is meestal makkelijker te installeren. Echter kiezen sommige klanten liever hun systeem en scherm apart. Dit zorgt ervoor dat het systeem de juiste prestaties en connectiviteit levert en dat er meer keuzevrijheid voor het scherm is.

4) Is IP Rating belangrijk

De IP-rating van jouw geselecteerde panel pc kan heel belangrijk zijn, afhankelijk van de omgeving waarin je hem wilt gebruiken. IP, of Ingress Protection, is een standaard naamgeving die aangeeft hoe effectief een behuizing is tegen het binnendringen van stof, vocht en water.

Het eerste getal van een IP-rating weergeeft het vermogen om stof en andere voorwerpen buiten te houden. De rating is gebaseerd op groottes vanaf een vinger van een operator tot stofdeeltjes. De hoogste IP rating voor vaste voorwerpen is 6, wat betekent dat er zelfs bescherming is tegen stofdeeltjes.

Het tweede getal in een IP-rating weergeeft hoe goed vloeistoffen en vocht buiten gehouden worden. De hoogste rating op deze schaal is een 8. Een rating van 8 betekent dat de hele behuizing waterdicht is en dieper dan 1 meter onder water kan werken.

Front Bezel vs. Overall rating

Full IP65 Panel PC

Er is ook een belangrijk verschil tussen een front bezel IP en een algemene IP-rating. Een scherm met een front bezel rating van IP65 heeft bijvoorbeeld een scherm en bezel die bestand zijn tegen stof(6), waterspetters en sproeien (5). Een algemene rating zou betekenen dat het hele systeem, dus ook de zij- en achterkanten tegen binnendringen zijn beschermd. Als de industriële panel pc geïntegreerd wordt in een andere behuizing of panel mounted wordt dan kan een front IP-rating genoeg zijn. Maar als je het systeem wilt installeren als een standalone apparaat wat blootgesteld wordt aan de elementen, dan is een hogere algemene IP-rating wellicht nodig.

Cincoze Crystal Serie panel pc’s hebben bijvoorbeeld een front IP-rating van IP65. Dit maakt ze ideaal voor installatie in allerlei HMI-toepassingen.

5) Welk formaat touchscreen heb je nodig?

Panel pc’s zijn beschikbaar in verschillende formaten, voor bijna elke toepassing. Afhankelijk van je toepassing kun je natuurlijk door bepaalde factoren gelimiteerd worden in je touchscreenkeuze. Houd er rekening mee of je hem gaat monteren op een standaard, of articulerende arm. In dat geval kan het gewicht van het systeem een factor zijn. Ook moet je bedenken welke resolutie je nodig hebt op je display. Hoe scherp en groot moeten de beelden eruit zien op het scherm? Dezelfde gedachte moet ook worden gevolgd bij de keuze voor een standaard (4:3) of een breedbeeld (16:9) aspect ratio.

6) Gebruik je het systeem in direct zonlicht?

Wanneer de zon direct op het beeldscherm van een apparaat schijnt dan kan het bijna onmogelijk zijn om het af te lezen. De meerderheid van consumentenbeeldschermen kunnen niet genoeg licht uitstralen, waardoor het lastig wordt om ze af te lezen als zonlicht weerkaatst op het scherm. Standaard beeldschermen zijn vaak ook gevoelig voor veel glans, wat voor nog meer problemen met zichtbaarheid kan veroorzaken. Dit is waar extra heldere (leesbaar in zonlicht) beeldschermen het verschil maken. Zonlicht leesbare schermen zenden meer licht uit. Soms is de output meer dan dubbel zoveel nits (een veelgebruikte meting van helderheid) dan een standaard beeldscherm. Daarbij hebben deze schermen ook vaak speciale filters om glans te verminderen. Als je op zoek bent naar een panel pc om in de buitenlucht of een gebied met direct zonlicht te installeren, dan zijn hoge helderheid en in zonlicht leesbare beeldschermen een goede optie.

7) Heb je een solid state industriële panel pc nodig?

Als het gaat om een robuust systeem wat tegen extreme omgevingen kan, dan is een fanless computer op zichzelf niet genoeg om betrouwbaarheid te verzekeren. Solid state systemen gaan nog een stap verder door de draaiende harde schijf te vervangen met solid state opslag. Een SSD of “Solid State Drive” heeft geen bewegende onderdelen. Bewegende onderdelen zijn onderhevig aan slijtage en kunnen falen door vibraties, schokken of regelmatig aan en uit zetten. De mogelijkheden met solid state opslag zijn erg verbeterd de laatste jaren. Opslagcapaciteiten tot meerdere terabytes met veel lagere prijzen dan toen de technologie net op de markt kwam. SSD opslag is een vitaal component om een echt solid state apparaat te maken voor de ultieme betrouwbaarheid. Dit is vooral belangrijk in installaties met veel vibraties of kans op schokken.

De volgende stappen

Er is erg veel om rekening mee te houden als het gaat om het kiezen van de juiste panel pc voor jouw industriële toepassing. De beste oplossing voor jou hangt af van jouw unieke situatie. Het is van belang om volledig te begrijpen hoe alle bovenstaande factoren jouw tijdlijn, budget en hardware opties beïnvloeden. Neem contact op met het OnLogic team als je vragen hebt over panel pc’s of andere industriële en rugged hardware. 

Notitie: Dit artikel is gepubliceerd op 2 augustus, 2016. Op 7 April 2021 is de inhoud ervan bijgewerkt. 

Industriële Panel PCs

Modulair, Betrouwbaar en eenvoudig te installeren

Kies je Panel PC

Ontvang de laatste Tech Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang updates van OnLogic. Hoor als eerste OnLogic nieuws en inzichten van onze experts. Meld je aan op de inschrijfpagina.

Inschrijven

Delen

About the Author: OnLogic

OnLogic is a global industrial computer manufacturer that designs highly-configurable, solution-focused computers engineered for reliability for the IoT edge.
Volg OnLogic op LinkedIn

DELEN

Heb je een project? Neem contact op

Meer artikelen