Wat is een capacitief touchscreen?

Gerelateerde termen: touchscreen, aanraakscherm, capacitive
 

Wat is een capacitief touchscreen?

Capacitieve touchscreens reageren op de elektrische eigenschappen van het menselijk lichaam om te registreren waar de gebruiker het scherm aanraakt. In de computerbranche worden deze aanraakschermen meestal gebruikt als Human Machine Interface (HMI), een interface die vaak wordt gebruikt om apparatuur te beheren. Zowel computers met een capacitief als een resistief touchscreen komen steeds vaker voor in industriële toepassingen, omdat ze een intuïtieve interface bieden voor machinegebruikers.

 

Hoe werken capacitieve touchscreens?

Capacitive touchscreen panelen bevatten een isolator zoals glas, gecoat in een transparante geleider. Aangezien het menselijk lichaam een geleider is van elektriciteit, resulteert een aanraking van het scherm in een verstoring van het elektrostatische veld van het scherm. Dit is meetbaar als een capaciteitsverandering. De locatie van deze verstoring wordt dan naar de controller gestuurd om verwerkt te worden. Omdat capacitieve touchscreens direct contact met de blote huid nodig hebben, kunnen ze in het algemeen niet worden gebruikt door machinegebruikers die handschoenen dragen. Maar, capacitieve touchscreens bieden een nauwkeuriger weergave van de exacte locatie waar het scherm wordt aangeraakt en worden met de geringste aanraking al geactiveerd. Capacitive touchscreens werken zonder problemen met 'multi-touch', terwijl resistieve touchscreens over het algemeen slechts één enkel punt van aanraking kunnen registreren.

 

Resistief of capacitief touchscreen?

Fabriekssystemen en medische apparatuur maken vaak gebruik van resistieve touchscreens voor HMI omdat ze met handschoenen kunnen worden bediend. Resistieve touchscreens worden echter ook gebruikt in allerlei industriële toepassingen waarbij men de voorkeur geeft aan hun tastbare interface. Capacitieve touchscreens nemen de laatste tijd behoorlijk toe in populariteit in allerlei verschillende branches, maar worden het meest gebruikt in kiosken en interactieve digital signage. De keuze wordt dan gemaakt voor de verhoogde accuraatheid en hun multi-touch functionaliteiten zoals 'pinch-to-zoom'. Weet je niet precies welk soort aanraakscherm het beste aansluit bij jouw toepassing? Neem dan hieronder contact op met één van onze hardware specialisten.

 

Hulp nodig? Neem contact met ons op.

Phone Icon
 

Telefoon

Telefoon: 03 808 2440
 
Chat met ons
 
Update jouw browser
Je gebruikt een webbrowser die niet door OnLogic wordt ondersteund.

Microsoft Internet Explorer versie 11 en ouder worden niet ondersteund. Je zult problemen ervaren bij het gebruik van onze site en het bestelproces zal niet functioneren. Voor een betere ervaring ga je naar een van de volgende sites en installeer je de nieuwste versie van de browser met jouw voorkeur.